Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Na Tour sílí rivalita. Myslím, že má ze mě prostě strach, řekl Pogačar na adresu Vingegaarda

Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard během nedělní etapy Tour de France.
Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard během nedělní etapy Tour de France.Profimedia
I ve volném dnu na Tour de France pokračoval lídr závodu Tadej Pogačar (25) v kritice svého dánského rivala Jonase Vingegaarda (27). Slovinský favorit a také druhý muž průběžného pořadí Remco Evenepoel (24) z Belgie už bezprostředně po nedělní šotolinové etapě obhájce titulu Vingegaarda kritizovali za jeho defenzivní přístup.

"Myslím, že má prostě ze mě strach. Proto se on a jeho tým na mě tolik soustředí," řekl Pogačar s narážkou na nedělní etapu. V ní Slovinec útočil, stejně jako Evenepoel. Vingegaard se sice svých soupeřů udržel, ale odmítl se podílet na tempu. I proto pak všichni tři velcí rivalové dojeli společně v pelotonu.

"Někdy prostě jako cyklista musíte mít koule. A ty Vingegaard bohužel neměl. Jinak bychom už v neděli rozhodli o stupních vítězů na téhle Tour," zlobil se v neděli mistr světa v časovce Evenepoel, jenž po 9. etapě ztrácí na Pogačara 33 sekund. Vingegaard má na třetí pozici odstup 1:15 minuty.

"Pro mě nemělo smysl, abych se podílel na udávání tempa. Raději jsem proto chtěl čekat na své pomocníky," řekl šampion z předchozích dvou let, který se nechtěl se soupeři pouštět do slovní roztržky přes média. "Cítím se ale každým dnem lépe. Už nyní mám pocit, že jsem na vysoké úrovni. Mnohem vyšší, než jsem mohl po měsíci a půl přípravy očekávat," řekl lídr týmu Visma-Lease a Bike během volného dne v Orléans.

Forma sedmadvacetiletého Vingegaarda před Tour byla velkou neznámou, neboť měl po těžkém pádu a zranění z dubnového závodu Kolem Baskicka dlouhou pauzu. Podle Pogačara je však Dán stejně silný jako v minulých letech, kdy ho na Staré dámě porazil. "Zkoušejí na mě něco hrát. Ale už od druhé etapy vím, že je na tom dobře. Mě ale tyhle mentální hry nerozhodí. Koukám jen na sebe," dodal vítěz Tour z let 2020 a 2021 a letošního Gira d'Italia.

Vingegaard už poněkolikáté zopakoval, že je po zranění rád, že se na Tour vůbec mohl vrátit. Bezprostředně po pádu v Baskicku to považoval za vyloučené. "Myslel jsem si, že umřu. Když jsem ležel na zemi, říkal jsem si: Jestli to přežiju, skončím s cyklistikou," uvedl dnes v rozhovoru s novináři Vingegaard, jenž si při pádu zlomil klíční kost a několik žeber, utrpěl pneumotorax a měl pohmožděné plíce. "Ale teď jsem tady, takže jsem zjevně neskončil. Ale jsem opatrnější," dodal.

Po volném dnu pokračuje 111. ročník Tour v úterý rovinatou desátou etapou o délce 187,3 km z Orléans do Saint-Amand-Montrond.

Tour de France