Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Král sprinterů Girmay by na Tour rád viděl více Afričanů. Cyklistika není globální sport, uvedl

Girmay ve čtvrtek vyhrál 12. etapu
Girmay ve čtvrtek vyhrál 12. etapuAFP
Biniam Girmay (24) je dosavadním sprinterským králem Tour de France. Z prvních 12. etap vyhrál tři a je suverénním lídrem bodovací soutěže. Před necelými dvěma týdny v Turíně se stal prvním africkým jezdcem tmavé pleti, který na nejprestižnějším cyklistickém závodě slavil etapový triumf, v pelotonu by proto rád viděl větší rozmanitost. "Přál bych si, aby na nejvyšší úrovni bylo více černých cyklistů," prohlásil majitel zeleného dresu.

Kromě prvenství ve třetí zkoušce aktuálního ročníku se Girmay radoval také v etapách číslo osm a dvanáct. Naposledy zvítězil ve čtvrtek, kdy ovládl hromadný spurt ve Villeneuve-sur-Lot. Na cílové pásce těsně porazil Wouta van Aerta a Pascala Ackermanna.

Po historicky třetí výhře pro Eritreu, kterou vyrovnal zápis českých cyklistů, se zamyslel nad tím, proč v pelotonu chybí více Afričanů. "Cyklistika zatím není globálním sportem. Myslím si, že by po letošní Tour týmy mohly vyzkoušet víc jezdců z Afriky. Jsem tu jediný černý jezdec, ale doufám, že nás bude přibývat."

Girmay je teprve třetím Afričanem, který dokázal vyhrát etapu na tour. Před ním se to povedlo jen jen Robbiemu Hunterovi a Darylu Impeym z Jihoafrické republiky. "Doufám, že jsem svou výhrou pomohl africké cyklistice," připustil Girmay. 

Eritrejský cyklista vede pořadí bodovací soutěže o více než 100 bodů před obhájcem zeleného trikotu Jasperem Philipsenem. "Jsem v nejlepší formě svého života. Každé ráno vstanu, podívám se do zrcadla a řeknu si, že ten den musím prožít na maximum. Vyhrát tři etapy v jednom závodě je úžasné. Po posledním vítězství mi přišlo skoro 600 zpráv z domova," řekl Girmay. 

Průběžné pořadí Tour de France