Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Je to více nervů, než když jsem závodil. Kreuziger okusí poprvé v nové roli Tour de France

Kreuziger bude na Tour de France poprvé zastávat roli hlavního sportovního ředitele stáje Bahrain Victorious.
Kreuziger bude na Tour de France poprvé zastávat roli hlavního sportovního ředitele stáje Bahrain Victorious.Profimedia
Bývalého silničního profesionála Romana Kreuzigera (38) čeká na Tour de France, jejíž 111. ročník začne v sobotu ve Florencii, jedna velká premiéra. Nejslavnější závod světa, který absolvoval 10krát jako jezdec a v roce 2013 skončil pátý, okusí poprvé v roli hlavního sportovního ředitele stáje Bahrain Victorious. Jak řekl novinářům, je to pro něho psychicky náročnější než v sedle.

"Letos mě chce tým vyzkoušet. Pro mě ale není zásadní, jestli jsem v prvním autě napsaný jako první, nebo jako druhý. Stejně to řešíme společně, než řekneme něco do vysílačky," uvedl Kreuziger.

Jak přiznal, vyhlíží už úvodní etapu. "Nemohu se dočkat, až to v sobotu odstartuje a člověk se dostane do té denní rutiny. Věcí kolem bylo hodně a těším se, až všechno to bláznovství před Tour skončí a začneme závodit. Určitě jsem víc vynervovaný, než když jsem závodil, protože nejsem na kole a nemohu to ovlivnit. Emotivně je to více náročné. Na kole bych třeba něco změnil, ale v autě nemohu změnit nic," vysvětlil Kreuziger.

Jeho dny se liší podle okolností. "Záleží, jaký máme transfer a kdy je start etapy. Vstávám v sedm, do postele chodím v jednu. Někdo nám veze auto, já jedu v autobusu a ještě máme poslední věci k řešení: jak se kluci vyspali, jak se cítí, co očekávají. Podle toho vyhodnotíme situaci a určíme taktiku na danou etapu," přiblížil Kreuziger.

S koncem etapy ale ještě nemá zdaleka hotovo. "Práci na počítači dělá kolega, já chodím po pokojích a bavíme se se závodníky, řešíme rozpoložení. Po večeři řešíme denní prezentace a rozdělujeme role, komu jakou dát. Prochází se etapa, aby si ji člověk osvěžil. Já to chystal ve velovieweru, takže mám jasnou představu o tom, co nás čeká," dodal.

Ohledně ambicí svého týmu se drží spíše při zemi. "Zopakovat loňská tři (etapová) vítězství bude složité. Ale kdyby se třeba povedla etapa a pak tam byli kluci vpředu a bojovali o přední příčky, bylo by to skvělé. Máme tři závodníky na celkové pořadí, po prvním dni volna se rozhodneme, na koho se budeme soustředit. A ti ostatní dostanou volnost, že si třeba orazí jeden den a budou šetřit síly na únik nebo podporu ostatních," řekl Kreuziger.

A kdo je v očích Kreuzigera největším favoritem na zisk žlutého trikotu? "Tadej Pogačar má něco navíc. Umí jednorázovky, etapáky i Grand Tour. Na Giru konkurence byla, ale ti nejlepší přeci jen chyběli, takže z toho vylezl poměrně dobře, vyhrál a měl prostor na odpočinek a přípravu ve výšce. Za mě je to jasný favorit. S tím týmem, který k sobě má, by bylo překvapení, kdyby to dopadlo jinak," předpověděl Kreuziger.