Do růžového se na Giru jako první oblékl Narváez, Ekvádorec v závěru přespurtoval Pogačara

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Do růžového se na Giru jako první oblékl Narváez, Ekvádorec v závěru přespurtoval Pogačara

Jhonatan Narváez ovládl úvodní etapu Gira.
Jhonatan Narváez ovládl úvodní etapu Gira.Profimedia
Úvodní etapu 107. ročníku Gira d'Italia vyhrál ekvádorský cyklista Jhonatan Narváez. Člen týmu Ineos Grenadiers porazil v Turíně ve spurtu tříčlenné vedoucí skupiny Němce Maximiliana Schachmanna a největšího favorita Tadeje Pogačara ze Slovinska.

Narváez se udržel za Pogačarovým kolem při jeho nástupu v závěrečném stoupání zhruba čtyři kilometry před cílem, ve sjezdu se pak na vedoucí dvojici dotáhl Schachmann. Úřadující ekvádorský mistr byl v cílové rovince nejrychlejší, připsal si druhé etapové vítězství na Giru po roce 2020 a je prvním letošním majitelem růžového trikotu.

Český vrchař Jan Hirt dojel pětadvacátý s odstupem 20 sekund na vítěze.

Navzdory neúspěšnému útoku na etapové vítězství potvrdil Pogačar na úvodních 140 kilometrech, že je při své první účasti na Giru velkým favoritem na celkové prvenství. Dvojnásobný šampion Tour de France vyhlásil na letošek cíl triumfovat na Giru i Tour, což se naposledy v jedné sezoně povedlo v roce 1998 Italovi Marcu Pantanimu.

Zahajovací etapa obsahovala tři kategorizovaná stoupání včetně toho na vrchol Superga, kde právě před 75 lety 4. května 1949 při letecké havárii zahynuli všichni členové tehdejšího slavného fotbalového týmu FC Turín.

Ještě náročnější etapa je na programu v neděli ze San Francesca al Campo do Santuaria di Oropa, jež po 150 kilometrech vyvrcholí vrchařskou prémií první kategorie. Vítěz závodu bude korunován 26. května v Římě.

Giro d'Italia