Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Úvodní etapu Závodu míru ovládl ve spurtu dánský talent Nörtoft

Z vítězství se radoval Morten Aalling Nörtoft z Dánska.
Z vítězství se radoval Morten Aalling Nörtoft z Dánska.CzechTour
Morten Aalling Nörtoft (21) ovládl ve spurtu úvodní etapu Závodu míru do 23 let. Dánský závodník byl ve skupině uprchlíků, která téměř 80 kilometrů jela před hlavním polem z Krnova do Opavy. Nörtoft je součástí development formace Visma-Lease a Bike, jejíž dres si vysloužil mimo jiné triumfem v Orlen Nations Grand Prix 2022.

Úvodní kilometry Závodu míru 2024 cyklistů do 23 let přinesly přehlídku útoků. Při etapě z Krnova do Opavy mladí reprezentanti Francie, Belgie, Dánska, Polska, Velké Británie a Izraele byli nesmírně aktivní, ale peloton jejich snahu vždy rychle utlumil.

Až po 47 kilometrech uniklo kvarteto Remkhi (Kazachstán), Nörtoft (Dánsko), Faingezicht (Izrael), Schrettl (Rakousko), za nimiž s prodlevou vyrazili Chesini (Itálie), Schellekens (Nizozemsko) a Ingebrigtsen (Norsko). Trojice v druhé skupině manko patnácti vteřin rychle smazala, a tak na čele vznikla sedmičlenná skupina.

Momentka ze Závodu míru.
Momentka ze Závodu míru.CzechTour

Uprchlíci vzorně spolupracovali, a tak se peloton dostal do problémů. Zatímco ze závodu odstoupil po pádu český reprezentant Alberto Carlo Monti, cyklisté v čele si vytvořili náskok devadesát vteřin. Přestože hlavní pole pracovalo ze všech sil, dokázalo stáhnout maximálně pětatřicet vteřin z manka na vedoucí jezdce, kteří hnáni vidinou úspěchu poctivě střídali a nedávali pronásledovatelům naději na přiblížení.

Ještě, než z čelní skupiny odpadl třicet kilometrů před cílem kazachstánský reprezentant Remkhi, tak peloton ztrácel 1 minutu a 45 vteřin. Ač pouze v šesti lidech, uprchlíci bojovali. Peloton ale posledních dvacet minut předváděl stíhací jízdu. Postupně ukrajoval vteřinu za vteřinou z manka na vedoucí skupinu. Dva kilometry před cílovou páskou už byla ztráta jen deset vteřin.

Nakonec ale byla nezměrná snaha uprchlíků odměněna. Peloton o pár vteřinek zaostal, a tak se o králi úvodního dějství Závodu míru do 23 let rozhodovalo mezi odjetou šesticí. Ve spurtu byl nejrychlejší Dán Morten Aalling Nörtoft, který patří na soupisku development týmu Visma-Lease a Bike.

Výsledky 1. etapy závodu míru