Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Cyklistickou Czech Tour pojede dvojnásobný mistr světa Alaphilippe, doma se představí i Černý

Na startu etapového závodu Czech Tour bude dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe.
Na startu etapového závodu Czech Tour bude dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe.Profimedia
Na startu etapového závodu Czech Tour bude dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe (32). Spolu s ním jsou v nominaci týmu Soudal Quick-Step další hvězda Kasper Asgreen či Josef Černý. Organizátoři o tom informovali v tiskové zprávě. Největší etapový závod v tuzemsku je na programu příští týden od 25. do 28. července.

Francouz Alaphilippe, jenž nastartoval kariéru v barvách českého týmu Etixx-Ihned, vyhrál silniční závod na světových šampionátech v letech 2020 a 2021. Vedle dalších úspěchů dokázal vyhrát šest etap na Tour de France, po jedné pak na Giru d'Italia a Vueltě. V roce 2018 byl na Tour dokonce nejlepším vrchařem a získal puntíkatý trikot.

Před 11 lety se Alaphilippe představil i na dvou největších českých závodech – nejprve startoval v Závodu míru jezdců do 23 let a o dva měsíce později nechyběl ani na Czech Tour. Tam bojoval o celkové prvenství, nakonec se ale musel sklonit před současným ředitelem obou podniků Leopoldem Königem.

"Těším se, až si s Julianem na naše společné soupeření zavzpomínáme," prohlásil König. "Nominace 'Vlčí smečky' mi udělala velkou radost. Potvrzuje se, že prestiž Czech Tour stoupá," dodal bývalý silniční profesionál.

V sestavě belgického týmu figurují i Dán Asgreen, držitel evropského stříbra z časovky (2019) a vítěz jedné z etap na loňské Tour de France, nebo jednatřicetiletý Černý, jenž Czech Tour ovládl v roce 2017 a v roce 2020 se blýskl etapovým triumfem na Giru.

Vedle týmu Soudal Quick-Step je na 16. ročník Czech Tour přihlášených i dalších sedm worldtourových stájí: UAE Emirates, Visma-Lease a Bike, Intermaché-Wanty, Bora-hansgrohe, DSM-Firmenich PostNL, Bahrain Victorious a Ineos Grenadiers.

Na startu ale budou i celky z nižších kategorií jako Uno-X či rozvojový tým stáje Lidl-Trek, v jehož barvách se představí Mathias Vacek, úřadující domácí šampion v časovce a také jediný zástupce české cyklistiky mezi muži na olympijských hrách v Paříži.

Své závodníky vyšlou do boje i domácí profistáje Elkov-Kasper a ATT Investments. Na start se chystá i tým TDT-Unibet, který má na soupisce Adama Ťoupalíka a Tomáše Kopeckého.