Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Růžička o hokejové parádě: Nebyla to žádná náhoda, byli jsme ve všem lepší

Růžička o hokejové parádě: Nebyla to žádná náhoda, byli jsme ve všem lepší
Růžička o hokejové parádě: Nebyla to žádná náhoda, byli jsme ve všem lepšíProfimedia
Česká hokejová dvacítka se na světovém šampionátu juniorů postarala o senzaci, když ve čtvrtfinále vyřadila favorizované USA. Podceňovaní svěřenci trenéra Radima Rulíka (57) složili zámořského giganta po skvělém týmovém výkonu, který táhl fantastický brankář Tomáš Suchánek (19). “Nebyla to žádná náhoda. Ve všem jsme byli jednoznačně lepší,” říká exkluzivně pro Livesport.cz bývalý kouč reprezentačního áčka Vladimír Růžička (59).

Česká dvacítka proti zámořskému soupeři zvítězila na MS poprvé od roku 2011…

"Viděl jsem zápas od druhé třetiny a musím říct, že český tým hrál velice dobře. Ve všech aspektech hry byli naši hráči daleko lepší. Ať už to bylo bruslení, rychlost, nasazení… Byli jsme lepší v organizaci, dávali jsme si dobré přihrávky. Můj názor je, že to zkrátka nebyla žádná náhoda. Ve všem jsme byli jednoznačně lepší."

Co se změnilo oproti minulým rokům, kdy čeští mladíci na zvučnější soupeře ve čtvrtfinále nestačili? Od roku 2006 prošli přes čtvrtfinále teprve podruhé.

"Tahle utkání jsou vždycky těžká. Letos jsem viděl hodně zápasů a jediné mužstvo, které je hodně odskočené, je Kanada. Náš tým jsem viděl ve všech zápasech, kromě toho s Lotyšskem, a vždycky převedl, že je opravdu dobrý."

Zmínil jste duel s Lotyšskem, o němž po zápase s USA mluvil i kapitán Jan Myšák. Řekl, že facka v podobě porážky 2:5 mohla týmu pomoci.

"Vždycky to týmu pomůže, hráči si po takové zkušenosti sednou na zadek. Když se ale bavíme o Lotyšsku, které se hodně podceňuje, je třeba zmínit, že hraje velice dobře. Viděl jsem ho v zápase se Švédskem, kterému bylo vyrovnaným soupeřem. Podobné týmy už se zkrátka nedají podceňovat. Papírově jsou sice slabší, ale dnes je to už tolik vyrovnané, že vám to lehce nesedne a prohrajete."

Fantastickým výkonem se pod postup podepsal Tomáš Suchánek. Jak moc zásadní je ve vyřazovacích bojích na světovém šampionátu právě brankář?

"Suchánek chytá výborně, předvedl to už s Kanadou, má fantastické zákroky. Chtěl bych ale říct jednu věc. Američané toho moc neměli. Naši hráči je skoro k ničemu nepustili. Kanada měla proti českému týmu spoustu šancí a Suchánek chytal skvěle. Ale to, co jsem viděl dnes? Tým USA se opravdu skoro k ničemu nedostal."

Na svěřence Radima Rulíka čeká Kanada, která byla ve skupině nad síly české reprezentace. Jak zareagovat na porážku 1:5 a s čím na dalšího zámořského soupeře vyrukovat?

"Měli bychom hrát úplně stejně jako v utkání s Amerikou, předvést stejný výkon. Být koncentrovaní, disciplinovaní, až na ten Svozilův trest, který se čas od času prostě stane… Kanada je ale úplně někde jinde. Bude to extrémně těžké, ale proč by se to nemohlo povést? Je to stále jen hokej. Stát se může cokoliv. Naši hráči jsou v euforii, nemají co ztratit, jdou na největšího favorita mistrovství světa."

Kromě brankáře Suchánka táhnou tým také útočníci Myšák s Kulichem.

"Já bych to vůbec neviděl takhle. Tým pracuje skvěle jako tým, hraje výborně v defenzivě. Obránci jsou tvrdí, nekompromisní, mají dobrou rozehrávku a velice dobře si počínají na modré čáře v útočném pásmu. Myslím si, že to není o individualitách. Samozřejmě, že jsou důležité, ale týmový výkon je přednější. Stejně tak tomu bude s Kanadou."

Vy sám jste u reprezentačního áčka zažil obrovské úspěchy. Co byste do medailových bojů mladíkům poradil?

"Hrát stejně jako s Amerikou. Být nadále tak skvěle organizovaní, dobře bruslit, být neustále v pohybu. Nesmí se zbavovat kotoučů… Zkrátka předvést to, co s USA. Však oni nemohou říct, že prohráli náhodně. To byla jednoznačná záležitost. Naše mužstvo bylo jasně lepší. A to ve všem."

Statistiky zápasu USA - Česko