Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rekord i přes vypuštěný závěr. Tebogo slavil na MSJ podle Bolta. Je to můj vzor, řekl

Letsile Tebogo vypustil závěrečných 20 metrů stejně jako Usain Bolt na OH v roce 2008.
Letsile Tebogo vypustil závěrečných 20 metrů stejně jako Usain Bolt na OH v roce 2008.Profimedia
Botswanský sprinter Letsile Tebogo (19) na juniorském mistrovství světa v Cali opět vylepšil světový rekord v běhu 100 metrů. Oslavou triumfu si navíc vysloužil srovnání se slavným Usainem Boltem (35).

Tebogo zvítězil časem 9,91. O tři desetiny překonal vlastní maximum, které zaznamenal v rozbězích na nedávném seniorském šampionátu v Eugene.

Díky velkému náskoku si navíc mohl dovolit vypustit posledních dvacet metrů a předčasně začít slavit. Tebogo přiznal, že ho inspiroval osminásobný olympijský šampion Bolt, jenž podobně oslavil triumf na olympijských hrách v roce 2008.

"Mrzí mě, jestli to někoho pohoršilo," citovala agentura Reuters Teboga. "Ale chtěl jsem, aby si lidé doma závod užili, a také jsem chtěl připomenout, co udělal Usain Bolt, protože je to můj vzor," dodal.

Tebogo je také přesvědčený, že mohl zaběhnout čas 9,8 sekundy, kdyby nevypustil závěr. "Čekají mě další závody, takže jsem nechtěl jít na doraz. Ale tohle je v juniorech můj rok a chci tady nechat rekord k překonání pro další generace," prohlásil.

O zatím nejlepší výsledek české výpravy v Kolumbii se postarala koulařka Katrin Brzyszkowská. Výkon 15,06 metru jí vynesl sedmé místo, vyhrála obhájkyně Miné de Klerková z JAR (17,17).