Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tréninky na VC Nizozemska F1 ovládly vozy Mercedesu a Ferrari, Verstappen v problémech

Úvodní trénink na GP Nizozemska vyhrál George Russell.
Úvodní trénink na GP Nizozemska vyhrál George Russell.Reuters
Tréninkový den před Velkou cenou Nizozemska formule 1 vůbec nevyšel domácí hvězdě a lídrovi pořadí mistrovství světa Maxi Verstappenovi (24). Úřadující šampion z Red Bullu měl dopoledne v Zandvoortu problémy s převodovkou a v odpoledních jízdách zaznamenal až osmý čas dne.

Nejrychlejší byli jezdci Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz, který za týmovou jedničkou zaostal jen o čtyři tisíciny. Dopolední jízdy ovládli piloti Mercedesu v pořadí George Russell a Lewis Hamilton, kterému se pak odpoledne podařilo zajet celkově třetí čas jen s mankem 72 tisícin na Leclerca.

Domácí favorit Verstappen, jenž loni v Zandvoortu vyhrál z pole position, na úvod tréninku zajel na tvrdých gumách nejrychlejší čas. Už po sedmi kolech ale musel svůj Red Bull odstavit a nepokračoval. "Něco se děje s převodovkou," hlásil do vysílačky Verstappen, jenž byl klasifikován jako devatenáctý z dvaceti jezdců. 

A 100 tisíc fanoušků se nedočkalo od suveréna sezony útoku na čelo pořadí ani v druhém tréninku. Na osmém místě zaostal vítěz devíti letošních závodů za Leclercem o 697 tisícin. "Nedostatečná přilnavost, nijak optimální trakce. Oproti Spa jsme se výrazně zhoršili, musíme ty problémy vyřešit," konstatoval v televizi Sky poradce Red Bullu Helmut Marko s připomínkou předchozího závodu v Belgii, kde Verstappen před týdnem vyhrál třetí závod za sebou.

Výsledky tréninku na VC Nizozemska

Nizozemský pilot vede osm závodů před koncem sezony pořadí MS před Pérezem o 93 bodů a v neděli bude útočit na desáté vítězství v sezoně.