Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První česká medaile na multisportovním ME: Miculyčová má zlato z BMX freestyle

Miculyčová v Mnichově triumfovala v olympijské disciplíně park.
Miculyčová v Mnichově triumfovala v olympijské disciplíně park.Profimedia
Iveta Miculyčová se v pouhých 16 letech stala mistryní Evropy v BMX freestyle. Cyklistka z Kostelce nad Orlicí vyhrála v Mnichově v olympijské disciplíně park a získala první českou medaili na multisportovním kontinentálním šampionátu.

Miculyčová, jež za měsíc oslaví sedmnáctiny, postoupila ze čtvrteční kvalifikace jako sedmá. Ve finále pro osm nejlepších se jí vydařila hned první jízda, za kterou dostala rovných 80 bodů. Předvedla 11 triků a po prvním kole vedla.

Ve dvoukolové soutěži, v níž se započítává lepší z jízd, si tak vytvořila dobrou výchozí pozici pro konečný výsledek. Ve druhé jízdě předvedla ještě o jeden trik víc včetně backflipu, který loni na mistrovství republiky skočila jako první česká freestylistka. Bodově se ale nezlepšila (76,60) a pak už jen čekala, zda ji překoná některá z dalších závodnic.

Adeptkami na zlato byly především olympijská vítězka z Tokia Charlotte Worthingtonová z Británie a bronzová medailistka z OH Nikita Ducarrozová ze Švýcarska. Obě však ve finálových jízdách upadly, předčasně skončily před uplynutím limitu 60 sekund a zůstaly za medailovými pozicemi. Stříbro za Miculyčovou získala domácí Němka Kim Lea Müllerová (78,60), bronz Francouzka Laury Perezová (78,20).

Zmínky