Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Prostor Jana Morávka: Beckenbauer byl Beckham své doby. Jeho úmrtí Německo paralyzovalo

Jan Morávek ve své pravidelné rubrice líčí, co pro něj Beckenbauer znamenal.
Jan Morávek ve své pravidelné rubrice líčí, co pro něj Beckenbauer znamenal.AFP / Livesport
Původně měl být tento text na zcela jiné téma, ale zpráva o úmrtí Franze Beckenbauera (†78), která v pondělí obletěla svět, vše změnila. Fotbal opustila další velká legenda. Německo truchlí. Bundesliga se při víkendovém návratu zahalí do smutečního hávu. V novém díle Prostoru zkusím popsat, co pro mě jméno Beckenbauer vlastně znamená.

Nikdy jsem neměl to štěstí, abych se s Franzem Beckenbauerem setkal osobně. Když jsme hrávali na Bayernu a on byl ještě čestným prezidentem klubu, tak většinou seděl nahoře v lóži a tam se hráči moc nedostanou. Když jsem viděl různé záběry na obrazovkách, tak si Franz pokaždé vychutnával fotbal z VIP míst. Ostatně kam jinam takovou legendu posadit, že?

Jeho odchod bude pro Německo velká rána. Sice se o jeho chatrném zdraví už nějakou dobu vědělo, ale jako by si lidé nechtěli připustit, že se něco takového může přihodit. A když se ta zpráva roznesla, celá země byla paralyzována. V médiích jsem četl články o "odchodu posledního císaře" i projevy toho největšího respektu od různých osobností.

Však už také Uli Hoeness a Karl-Heinz Rummenigge začali řešit, zda by nebylo možné udělat poslední rozloučení přímo v mnichovské Allianz Areně, kam by mohlo přijít dát sbohem až 75 tisíc lidí. V následujících dnech bude na stadionu svítit nápis "Děkujeme, Franzi". O víkendu se pak na každém utkání bude držet minuta ticha a hráči nastoupí s černými páskami.

Přiznám se, že pro mě jako hráče narozeného v době, kdy Beckenbauer dávno skončil s hraním a vrhl se na trenérskou dráhu, je složité o něm mluvit a popisovat, jak skvělým hráčem ve své době byl. Viděl jsem jen pár útržků ze světových šampionátů, z čehož se to strašně těžce popisuje. Asi mi ani nepřísluší, abych jej hodnotil z pohledu tehdejší doby.

A i když to tak bude mít i většina mých vrstevníků, vždy platilo, že když se v šatně řeklo, že někdo je jako Beckenbauer, všichni okamžitě věděli, co se tím myslí. To je na tom to krásné – člověk si hned uvědomí, jak velkou personou Beckenbauer byl a co pro fotbal znamenal.

Vizionář s ofenzivními choutkami

Stačilo na tréninku říct stoperům slova kaiser či libero a každý věděl, co má dělat. Všichni tušili, že se budou vytahovat dopředu, jako to kdysi dělával Franz.

A byť jeho role na hřišti v 90. letech takřka zmizela, v současném fotbale ji vídáme v trochu jiné poloze. Střední obránci dnes tvoří hru, rádi si zaútočí, trenéři je vysunují výš, dělají z nich další střední záložníky… Člověk si až říká, že Beckenbauer předběhl svou dobu a patřil mezi největší vizionáře.

Na obránce měl nicméně skvělá čísla. V Bundeslize nastřílel téměř 50 gólů, což je velice slušné číslo. To samé v německé reprezentaci – přes 100 startů a 14 branek. Je očividné, že měl ofenzivní choutky a bavilo ho dávat góly.

Franz Beckenbauer ale nebyl jen skvělý fotbalista a později úspěšný trenér. Když se člověk podívá do jeho životopisu, zjistí, že uměl žít i mimo hřiště. 

Trochu mi to připomíná extravagantní život Davida Beckhama, ale v poněkud jiné době. Proč? Císař Franz měl tři manželství, pět dětí, jedno adoptované, měl různé aféry s partnerkami. Třetí manželka byla sekretářka Bayernu Mnichov. 

Ne vždy měl na růžích ustláno. Táhl se s ním například korupční skandál při výběru míst pro konání MS ve fotbale, když spolupracoval s FIFA. Často také prohlašoval, že Německo je nejlepší místo pro život, ale sám se pak přestěhoval do Rakouska, údajně kvůli nižším daním. To mu u Němců sráželo kredit. 

Kaisery neboli Mundialy

Nicméně i tak ho zbožňovali. Dokonce po něm pojmenovali i golfové hřiště, které bylo několik let na seznamu PGA Tour. Golf byl totiž pro Beckenbauera velká láska. V Rakousku byl na poštovních známkách, nazpíval písničku, která se procpala i do hudebních hitparád, a byl marketingovou tváří společnosti Knorr. Zkrátka když se v Německu řeklo Císař, všichni měli před očima Franze. Byl tu národní superstar.

Navíc je podle mého názoru dosud jediným hráčem, po kterém značka Adidas pojmenovala legendární model kopaček – tzv. Kaisery, známé také jako Mundialy. Že nevíte, o čem je řeč? Černá kožená kopačka se třemi bílými pruhy. Její design byl naprosto jednoduchý. I proto je mají v oblibě zkušení starší hráči či trenéři. Mladí kluci nad nimi vždy ohrnovali nos. Už asi tušíte, že? Je ale úžasné, že se prodávají dodnes a stále patří mezi oblíbené kusy. Takový marketingový dosah Beckenbauer měl.

A jelikož i již zmiňovaný Beckham opustil Evropu a vydal se vyzkoušet fotbal v zámoří, máme tu další spojitost s Beckenabuerem. I on hrál v USA. V New Yorku se potkal s Pelém a váleli spolu za tamní Cosmos, kde je doplnil ještě Johan Neeskens, legenda Ajaxu Amsterdam. Dnes to trochu působí jako předzvěst Galácticos, které v 90. letech začal v Realu Madrid budovat Florentino Pérez.

Beckenbauer byl ceněný nejen za hráčský přínos, ale uměl i jako trenér. Německo dovedl ke stříbrné medaili na MS 1986 v Mexiku, kde podlehl ve finále Argentině. O čtyři roky později v Itálii už ale stejného soka ve finále porazil. Teprve jako druhý v historii ovládl mundial v roli hráče i trenéra. Před ním to zvládl ještě Brazilec Mario Zagallo, který zemřel o den dříve než Beckenbauer. A před šesti lety na ně navázal Francouz Didier Deschamps.

Skutečnost, že to zatím v historii fotbalu dokázali jen tři lidé, svědčí o tom, jak unikátní osobností Franz Beckenbauer byl.

Prostor Jana Morávka.
Prostor Jana Morávka.Livesport