Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Představení finalistů šipkařského MS: Van Gerwen se živil jako obkladač a chce 10 titulů

Představení finalistů šipkařského MS: Van Gerwen se živil jako obkladač a chce 10 titulů
Představení finalistů šipkařského MS: Van Gerwen se živil jako obkladač a chce 10 titulůAFP
Ikonická tvář, zelený dres, přesná ruka. To je Michael van Gerwen (33), ikona světa šipek a dnes již druhý nejúspěšnější hráč historie mistrovství světa. Na svém kontě má tři nejprestižnější tituly, další dvě finále prohrál. Ale fanoušky šipek si získává i svou povahou. Málokdy na jeho tváři vidíte špatnou náladu, dokáže mluvit k věci a bývá hodně otevřený.

Na začátku byl fotbal 

Ještě než Michael van Gerwen vzal do ruky šipky, byl jeho sportem fotbal. "Hrál jsem ho v Boxtelu do svých 12 let. Byl jsem obránce, ale nebylo to dobré, neumím moc běhat, navíc byla často velká zima," vyprávěl. Přesto fotbal dál sleduje jako fanoušek a některé své trofeje zvedal nad hlavu i v dresu PSV Eindhoven.

Šipky kvůli zimě

Právě kvůli špatnému počasí objevil Van Gerwen šipky. V Nizozemsku od moře foukal vítr a přes zimní období je nejlepší zůstat doma. "Zalezli jsme do podkroví a začali jsme házet šipky. Měl jsem kamaráda, který byl velmi dobrý. Hodně jsme soupeřili a díky tomu se lepšili."

Povoláním obkladač

Pokud obdivujete jeho jemnou práci rukou, vězte, že Michael van Gerwen je opravdu zručný na manuální práce a jako teenager se živil jako obkladač. Jako teenager dokonce dělal koupelnu i samotnému Dennisovi Bergkampovi. "Byl to opravdu krásný dům a pro mě největší práce, kterou jsem kdy dělal. Ten barák byl něco, o čem se mi tehdy ani nesnilo, protože moje šipkařská kariéra v té době teprve začínala. Myslím, že jsme tam udělali dobrou práci," vzpomínal před časem pro deník Metro.

Proč je plešatý

Značkou Michaela van Gerwena je holá hlava a dohladka oholená tvář. Dříve ale nizozemský šipkař vlasy nosil. "Asi v mých 20 letech jsem začal chodit plešatý. Nejdřív si všichni mysleli, že je to kvůli nějaké nemoci. Jenže mě prostě vlasy řídly, tak jsem je sundal a začala to být má značka," vysvětluje častou otázku. Manželka Daphne, dříve povoláním kadeřnice, tak příliš práce se svým mužem nemá.

Chce 10 titulů

Dnes je Michael van Gerwen se třemi tituly druhým nejúspěšnějším šipkařem historie. Na prvním místě je zřejmě už nedostižitelný Phil Taylor, který má 16 titulů mistra světa (14 v PDC a 2 v BDO). Jasně že bych ho rád dohnal, ale těžko se to stane. Phil byl ve své době fenoménem a dnes je úplně jiná konkurence. Zkusím vyhrát aspoň 10 titulů," plánuje Holanďan.