Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Před rokem hrál přebor proti Kolovratům, teď mohl Urbanec hattrickem srazit mistra

Před rokem hrál přebor proti Kolovratům, teď mohl Urbanec hattrickem srazit mistra
Před rokem hrál přebor proti Kolovratům, teď mohl Urbanec hattrickem srazit mistraProfimedia
Až ve 30 letech se dočkal vysněného debutu v první lize, navíc proti mistrovské Plzni. A kdyby teplický záložník Jakub Urbanec v 98. minutě za stavu 2:2 proměnil penaltu, dal by mu punc dokonalosti hattrickem. Přitom ještě před necelým rokem hrál za rezervu Žižkova Pražský přebor proti Sokolu Kolovraty nebo Přední Kopanině.

"Vyšlo to na skvělý zápas, proti mistrovi. Už jsem pár těžkých utkání odehrál a také už nejsem žádný mladík. Takže jsem cítil před zápasem jen takovou příjemnou nervozita, hlavně jsem se strašně těšil," vyprávěl Urbanec na tiskové konferenci. "Vážím si toho, že jsem v Teplicích a můžu hrát ligu. Už tohle je sen, góly jsou třešničkou na dortu."

Důvěru trenéra Jiřího Jarošíka, který si jej "vytáhl" z druholigového Prostějova, splatil už ve 22. minutě. Rychlou kombinaci na jeden dotek zakončil střelou "z první" na přední tyč. Druhý gól přidal ve 47. minutě, favorit ale zásluhou Jana Klimenta a Jhona Mosquery dokázal srovnat a dál hrozil.

Drama v Teplicích vrcholilo strhujícím závěrem, kdy šance rozhodnout měly oba týmy. V nastavení pak hostující Lukáš Hejda na hranici vápna stáhl unikajícího Ladislava Kodada, dostal červenou kartu a rozhodčí Jan Machálek pískl penaltu.

Té se chopil Urbanec, ale hattrick mu sebral Jindřich Staněk. Střelu, která šla na jeho pravou stranu, parádním zákrokem vyrazil. "Dal jsem dva góly, tak jsem si věřil, že dám i třetí. Když jsem byl ještě na Žižkově, tak jsem penalty kopal. Bohužel mě brankář přečetl a chytil ji," litoval krajní záložník či obránce.

Penaltě sice předcházela několikaminutová prodleva způsobená konzultací sudího s videorozhodčím, na tu se ale Urbanec nevymlouval. "Není to úplně příjemné, ale byl jsem dopředu rozhodnutý, kam penaltu kopnu. Nebyl jsem ani nervózní, věřil jsem si. Penaltu nedali i větší hráči, ale mrzí mě to."

Projděte si nedělní program a předzápasové statistiky 1. kola FORTUNA:LIGY

Urbanec působil v druholigovém Žižkově mezi lety 2016 a 2021, angažmá pro něj ale neskončilo dobře. Před odchodem do Prostějova, kde strávil minulou sezonu, hrál jen za rezervu Viktorie v Pražském přeboru.

"Měl jsem neshody s trenérem a s vedením, ale víc bych to nerozebíral. Postavili mě mimo tým, ani jsem netrénoval s A-mužstvem," prozradil. "Vysvobodili mě trenéři Jarošík s Hunalem, kteří si mě vzali do Prostějova. Vzájemně jsme si sedli a teď jsem v Teplicích. Vážím si toho a chci jim to vrátit poctivými výkony."

Byť proti Plzni v první lize debutoval, na trávníku patřil spíš ke starším hráčům. "Když vidím zápis o utkání, tak tam jsou všude kluci ročník 2000 a výš. Už jsem popravdě moc nevěřil, že bych se do ligy dostal. Ale makal jsem a asi jsem za to byl odměněný. Teď udělám všechno pro to, abych se v lize udržel co nejdéle."

Urbanec je přesvědčen, že "Skláři" v sobotu naznačili potenciál, ačkoliv po výsledkově nevydařené minulé sezoně i přípravě se jim před startem soutěže příliš nevěřilo. "Před zápasem bychom bod určitě brali, navíc po nepovedené generálce s Duklou (1:4). Ukázali jsme, že se s námi musí počítat, že tu je dobrý mančaft a že nechceme hrát o záchranu."