Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Potenciál týmu je velký. Teprve se sehráváme, řekl po výhře nad Bulhary pivot Auda

Potenciál týmu je velký. Teprve se sehráváme, řekl po výhře nad Bulhary pivot Auda
Potenciál týmu je velký. Teprve se sehráváme, řekl po výhře nad Bulhary pivot AudaProfimedia
Patnáct ze šestnácti českých basketbalistů se zapsalo mezi střelce při vstupu do přípravného turnaje v Pardubicích ve vítězném utkání s Bulharskem (93:60). Jako jediný neskóroval jen úplný nováček James Karnik, jenž na hřišti strávil 3:50 minuty. Nejlepším střelcem byl s 16 body další pivot Patrik Auda (32).

"Po náročném týdnu trénování to byl náš první zápas v této sestavě a šlo čekat, že to nebude vypadat nějak hezky. Nakonec je skóre asi dobré, ale určitě tam je hodně věcí, které budeme muset do dalších zápas zlepšit," řekl Auda po prvním testu před zářijovým mistrovství Evropy, na kterém se těší čeští reprezentanti na základní skupinu doma v pražské O2 areně.

Čeká je další vrchol po historickém šestém místě na mistrovství světa v roce 2019 v Číně a loňské premiérové účasti samostatné české reprezentace na olympijských hrách v Tokiu. Mají nyní nejlepší možný kádr. "Myslím si, že potenciál je velký. Dneska jsme ukázali jen zlomek toho, čeho jsme schopní. Zatím byla příprava opravdu krátká. Teprve se sehráváme. I z předešlých let víme, že první zápasy jsou takové nejisté. Není to úplně ono, ale jsou super na to, abychom viděli, v kterých věcech se musíme ještě zlepšit a na čem zamakat," podotkl hráč japonské Jokohamy.

V první testech se o minuty na hřišti podělí velký počet hráčů ze současného šestnáctičlenného kádru. "Vždycky je to nějaký boj o minuty, ale myslím si, že nikdo z nás to takhle nebere. Ať tam každý přijde na dvacet minut nebo na pět minut, tak se snaží na hřišti odevzdat všechno a pomoct týmu, jak nejvíce může. Na nějaké individuální výkony se úplně nehraje," uvedl Auda.

Statistiky hráčů ze zápasu Česko - Bulharsko

Je rád za silnou lavičku. "První pětka je hodně silná, ale celkově máme tým dobře vyvážený. Kdokoliv tam z lavičky jde, tak tomu může přinést něco navíc. Není to tak, že bychom měli pět hráčů a kdykoliv se vystřídá, tak hra opadne. Lavička nám může v tom zápase pomoct. Ale celkově jsme teprve na začátku léta a čeká nás ještě hodně práce a všechno se ukáže až v září," podotkl Auda.

Věří, že to týmu dobře zapadne i Čechokanaďan Karnik. "Samozřejmě James je s námi jen pár dní. Určitě je pro něj strašně těžké si narychlo na všechno zvyknout, ale myslím si, že to všechno přijde," řekl na adresu čtyřiadvacetiletého dosavadního hráče Boston College, který v nadcházející sezoně bude hrát v Ženevě.

V Pardubicích se tým kouče Ronena Ginzburga utká ještě v neděli od 17:30 s Chorvatskem. "Myslím, že to bude o něco těžší zápas. Ale oni hrajou ještě zítra, takže den před naším zápasem, čehož bychom mohli trošku využít, že máme den navíc mezi zápasy. Mohli bychom hrát rychleji dopředu a využít toho, že by mohli být unavení," uvedl Auda.

V chorvatském týmu jsou i výrazné osobnosti z NBA Bojan Bogdanovič z Utahu, Dario Šarič z Phoenixu a Ivica Zubac z Los Angeles Clippers. "V podstatě je to jen další zápas a zase tak nezáleží, proti komu hrajeme. Jde spíš o nás, abychom ukázali, že můžeme hrát proti komukoliv," dodal Auda.

Program Eurobasketu