Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Postup! Basketbalisté porazili Izrael a v osmifinále EuroBasketu narazí na Řeky

Postup! Basketbalisté porazili Izrael a v osmifinále EuroBasketu narazí na Řeky
Postup! Basketbalisté porazili Izrael a v osmifinále EuroBasketu narazí na ŘekyProfimedia
V poslední možnou chvíli zabrali. Čeští basketbalisté porazili v závěrečném zápasu základní skupiny D v pražské O2 areně Izrael 88:77 a vybojovali si postup do osmifinálových bojů mistrovství Evropy. Svěřence trenéra Ronena Ginzburga (58) v nich v neděli v Berlíně čekají Řekové, kteří bez zaváhání ovládli milánskou skupinu C.

Český tým táhl před 12.174 diváky především Tomáš Satoranský, který předvedl double double. Ke 14 bodům a 11 asistencím přidal i osm doskoků. Přitom po nedávném zranění kotníku na pravé noze byl dosud limitovaný, po dvou zápasech turnaje měl na kontě dva body a 16 asistencí.

Nejlepším střelcem týmu byl s 25 body kapitán Vojtěch Hruban, 16 bodů zaznamenal Jan Veselý.

Statistiky utkání Česko - Izrael 

Kouč Ronen Ginzburg, který má dva roky i české občanství, slavil postup v přímém souboji proti své rodné zemi. Porážku Izraele neodvrátil ani 16 body Yam Madar, střelce Deniho Avdiju z Washingtonu udrželi Češi na 12 bodech.

Ginzburg byl mírně rozpolcený. "Dnes jsme z turnaje vyřadili tým mé rodné země, kterou mám rád, stejně jako její lidi, ale je to sport. Bylo na obou stranách hodně tlaku, i na mě, ale nakonec jde opravdu jen o sport," řekl.

Tabulka skupiny D

Další průběh turnaje nechtěl předvídat. "Je důležité, že jsme překonali všechny problémy a dnes jsme šli do zápasu o všechno. Za celý český basketbal jsem šťastný, že jsme postoupili. V minulosti už jsme předvedli pár zázraků, tak v play off uvidíme," dodal.

Jediný český zástupce pro příští sezonu v NBA Vít Krejčí z Oklahomy se stejně jako David Jelínek do hry nedostal. Se všemi nástrahami se ale domácí vyrovnali. "Jsme za tohle vítězství šťastní, protože to pro nás byla nakonec těžká skupina. Nevstoupili jsme do turnaje se správným nastavením, měli jsme před začátkem spoustu zranění, dělo se toho hodně, takže to bylo velmi složité," připustil Hruban.

Vedle toho Češi cítili i očekávání fanoušků. "Ti nás ale taky pořád tlačili dopředu a byli skvělí. Odměnit je nakonec tímhle vítězstvím a postupem je skvělá věc," pochvaloval si.

Jeho tým mohl po druhé výhře z pěti zápasů slavit postup do play off. "Dnes jsme hráli dva odlišné poločasy, první byl pro nás výborný, se skvělou energií, ve třetí čtvrtině, jako skoro vždy, jsme ale trochu propadli a Izrael se dokázal vrátit. Nakonec ale naše vůle a odhodlání i tvrdá práce slavily úspěch," dodal Hruban.