Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Poslední naděje na postup padla, Češi v kvalifikaci o MS prohráli v Maďarsku

Národní tým prohrál v Maďarsku 69:83.
Národní tým prohrál v Maďarsku 69:83.Profimedia
Čeští basketbalisté prohráli v kvalifikaci mistrovství světa v Szombathely s domácím Maďarskem 69:83 a ztratili i poslední teoretickou naději na postup. Na konci února čekají svěřence trenéra Ronena Ginzburga (59) ještě duely doma s Francií a v Černé Hoře.

Porážce nezabránil ani 21 body, šesti doskoky a čtyřmi asistencemi Tomáš Kyzlink. Double double zaznamenal díky 10 bodům a 17 doskokům Ondřej Balvín.

Český tým o reálnou naději na účast na šampionátu v příštím roce v Japonsku, na Filipínách a v Indonésii přišel po páteční domácí porážce s Černou Horou 56:65. V Maďarsku se při řadě absencí opor musel obejít i bez kapitána Vojtěcha Hrubana, jehož roli převzal Lukáš Palyza.

"Gratuluji Maďarsku k vítězství a k udržení šance na postup. Není tajemstvím, že jsme se v tomto okně stejně jako v předchozích potýkali se sestavou. Měli jsme skupinu mladých hráčů doplněnou o tři, čtyři veterány," prohlásil kouč Ginzburg.

Češi chtěli domácím oplatit srpnovou porážku z Chomutova (79:82) a začali trojkou Martina Kříže. Potom je po obratu domácích dostal ještě do vedení 5:4 Kyzlink, ale Maďaři odpověděli sedmibodovou šňůrou. Ještě o dva body delší sérii zareagoval Ginzburgův výběr a vedl 14:11. Po první čtvrtině drželi hosté vedení 21:18.

Vybrané statistiky zápasu Maďarsko – Česko
Vybrané statistiky zápasu Maďarsko – ČeskoFlashscore

Po sedmi bodech dali Kyzlink a Richard Bálint, který na startu druhé čtvrtiny zaokrouhlil svou bilanci na dvouciferní počet trojkou. Kyzlink svou akci ve 14. minutě zvýšil už na 31:24, ale Maďaři desetibodovou šňůrou otočili stav a do poločasu šli s náskokem 36:33. Přestože si Češi vedli lépe na doskoku, doplatili na osm ztrát. Maďaři měli jen dvě.

Po pauze natáhli domácí svou sérii na 9:0 a byl z toho poprvé desetibodový rozdíl. Vedle Gyorgyho Golomana se začalo střelecky dařit Marku Filipovitymu. Viktor Půlpán s Křížem sice snížili na 37:43, další pasáž ale domácí ovládli až do začátku závěrečné čtvrtiny 27:6 a jejich náskok narostl na 27 bodů.

Ginzburgův tým sérií 10:0 zkorigoval stav a nakonec stáhl manko na 14 bodů. Do hry se dostalo všech 12 hráčů a vedle Davida Pekárka si odbyl premiéru i Ondřej Švec, který si připsal i první dva body. Byli to další dva debutanti po David Böhmovi, který se představil v Pardubicích.

"V prvním poločase to bylo dobré. Kontrolovali jsme hru a hráli jsme na perimetru i pod košem to, co jsme měli. Ve druhém poločase domácí vytvořili větší tlak na naši rozehrávku, především na mladé hráče. Udělali jsme osm nebo deset ztrát za třetí čtvrtinu a to zápas rozhodlo," podotkl Ginzburg.

"Celkově jsem na hráče ale hrdý, že v této situaci odvedli své maximum. Většina mladých hráčů hrála dobře a v budoucnu od nich snad uvidíme ještě lepší výkony."