Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Podle skauta NHL mohou Češi na MS zabojovat o medaile, ocenil i výkony Svozila

Český výběr se zatím prezentuje skvělými výkony.
Český výběr se zatím prezentuje skvělými výkony.Profimedia
Český výběr do dvaceti let už má za sebou na juniorském MS v Halifaxu tři zápasy a rozhodně v nich nezklamal. V tom úvodním dokonce dokázal překvapit favorizovanou Kanadu. Český skaut Pittsburghu Penguins Lukáš Havlíček (34) si na českém týmu nejvíce cení toho, jak si hráči na ledě věří. "Je hezké cítit, že kluci věří ve své schopnosti a na ledě soupeři nic nedarují," řekl mimo jiné pro Livesport Zprávy.

Jsou dosavadní výsledky českého týmu dílem individualit nebo kompaktního celku?

"Když hrajete dobře v jakémkoliv týmovém sportu, tak z toho celku automaticky vylezou individuality. Někdo vždy zákonitě vystoupí, ať už statisticky nebo výkony."

Jak na hráče na juniorském mistrovství světa pohlížíte coby skaut?

"Je potřeba říct, že na mistrovství do 20 let už většina hráčů draftem prošla. Takže se to nesleduje jako mistrovství do 18 let, kde se vybírají hráči, ale už je to spíš o sledování jejich vývoje. Pořád u účastníků sledujete bruslení, soutěživost, jak přistupují k soubojům, jaký mají smysl pro hru nebo jakou mají mentalitu – jak se chovají, když tým prohrává a jak, když tým vyhrává. Těch atributů je moc, ale tohle jsou ty hlavní."

Kdo vás z českého výběru zaujal nejvíce?

"To je obtížná otázka. To se na mě budou kluci zlobit, protože jich většinu znám, ale můžu říct, že osobně se mi velmi líbí Standa Svozil. Chvíli jsem ho nesledoval, protože hraje v Kanadě, ale mám srovnání, jak se rozvinul. Je silný na puku, dělá výborná rozhodnutí. Myslím, že trenér Rulík ví, proč na něj sází."

Čeho si na českém týmu ceníte nejvíce?

"Je fajn vidět, že český tým hraje se sebevědomím. Je vidět, že je pořád na kotouči, chce hrát. Často českým výběrům vyčítáme, že jsou jako leklé ryby, že si nevěří proti favoritům a kolikrát prohrají zápas ještě před tím, než začne. Je hezké cítit, že kluci věří ve své schopnosti a na ledě soupeři nic nedarují, mají strategii a té se drží."

Většina hráčů působí v severoamerických soutěžích, má to vliv na hru mužstva?

"Samozřejmě. Jsou navyklí na ty rozdílné rozměry ledových ploch. Odpadá jim tedy adaptace, jakou si prochází hráči z Evropy. Tým je na to velice dobře připraven, to je rozdíl oproti minulým letům. Je to chytré od vedení mužstva, vybrat hráče, kteří tak přes sezonu hrají."

Je to tedy zásluha trenéra Rulíka?

"Ano, myslím, že je to jedna z věcí, které se mu vydařily. Je to velmi zkušený trenér. Řekl bych, že on zkrátka ví, co chce. Vybral si hráče do svého stylu hry. Všichni v týmu znají svou roli. Potkal se dobrý trenér s dobrými hráči. Je to devíza pana Rulíka, umí situaci dobře vyhodnotit a hráče spojit se systémem hry."

Má český tým na to, aby získal medaile?

"Nevyloučil bych to. Všechny odehrané zápasy se mu povedly. Jako nejsilnější vnímám týmy Švédska, Finska, USA, Kanady a náš výběr. Nepochyboval bych, že se Kanada ještě rozjede, čímž ale nechci snižovat výhru českého mužstva. Zároveň vnímám, že i Slováci mají silný, ale ne úplně vyrovnaný výběr, navíc ještě musejí najít nějakou ustálenou tvář."

Tabulka MS U20 – skupina A
Tabulka MS U20 – skupina ALivesport