Pět událostí TELH: Pocta pro Sýkoru, brněnské vzepětí nebo třinecká mizérie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Pocta pro Sýkoru, brněnské vzepětí nebo třinecká mizérie

Dres Petra Sýkory už visí u stropu pardubické arény.
Dres Petra Sýkory už visí u stropu pardubické arény.twitter @HCPCE
Základní část hokejové extraligy míří do cílové rovinky a v boji o play off není vůbec nic jistého. Postupu do vyřazovacích bojů se přiblížila Kometa, kterou nastartoval až pád na předposlední místo. Trápí se naopak Třinec, který nevyhrál již pětkrát za sebou a v boji o jistotu čtvrtfinále ho čeká ještě spousta práce. Daří se vedoucímu Dynamu, které vyhrálo posledních osm zápasů a zpříjemnilo tak slavnostní ceremoniál na počest klubové ikony Petra Sýkory (44).

Pocta pardubické legendě

Pardubice vyřadily číslo jedné z nejvýraznějších tváří posledních pětadvaceti let klubové historie. Ikonická 37 od čtvrtka visí pod stropem pardubické arény a navždy zůstane spojena s Petrem Sýkorou. Obávaný kanonýr se stal třináctým pardubickým hokejistou, jehož číslo klub vyřadil z používání.

"Chtěl bych poděkovat vedení klubu a všem, kteří se podíleli na přípravě pro mě tak úžasného večera. Moc si toho vážím. Děkuji rodině, kamarádům, spoluhráčům i trenérům. A v neposlední řadě vám divákům. Bylo mi ctí tady hrát,” řekl Sýkora během ceremoniálu na ledové ploše.

Sýkora celou svou extraligovou kariéru spojil s Pardubicemi, za které během 18 sezon odehrál přes 900 zápasů. V dresu Dynama nastřílel 391 branek a přidal k nim 280 asistencí. Rychlonohý křídelník svému mateřskému celku pomohl ke dvěma titulům a dvakrát v jeho dresu ovládl pořadí ligových střelců.

Kromě Pardubic Sýkora zanechal výraznou stopu i ve švýcarském Davosu, se kterým během čtyř sezon dvakrát vyhrál tamní nejvyšší soutěž. Trenér Arno Del Curto, který Davos v době Sýkorova působení vedl, dokonce dorazil na čtvrteční ceremoniál.

"Nějak jsem si to celé představoval, ale určitě ne takhle. Byl to krásný zážitek, jsem za něj opravdu vděčný," řekl Sýkora po slavnostním momentu.

Dva góly v poslední vteřině

Základní část hokejové extraligy míří do finiše a týmy v boji o play off bojují o každý bod. Cennou výhru díky brance v poslední sekundě zápasu v uplynulém týdnu zaznamenali hokejisté třináctých Českých Budějovic i desátých Karlových Varů.

Motor v pátečním střetnutí s Mladou Boleslaví na začátku 57. minuty prohrával o dvě branky, Martin Hanzl ale nejprve snížil na 3:4 a v poslední sekundě tečoval nahození Milana Gulaše od modré čáry. V prodloužení pak vystřelil Motoru bonusový bod obránce Jan Štencel.

"Už před tím jsme měli nějaké šance na vyrovnání, ale nepadlo to tam. Ta vyrovnávací branka samotná pak byla o štěstí. Guli (Milan Gulaš) nahodil puk a mě to jen kleplo do hokejky. Jsem rád, že jsme dokázali zápas otočit, protože ty body pro nás teď mají cenu zlata," řekl v nahrávce pro klubový web českobudějovický hrdina.

Karlovarská Energie v poslední sekundě získala dokonce tři body. Nedělní zápas s Olomoucí směřoval do prodloužení, Hanáci ale v závěru propadli v útočném pásmu a následné přečíslení dva na jednoho vyřešili Vít Jiskra se zakončujícím Martinem Kohoutem precizně. Časomíra se zastavila v čase 59:59,2 a Západočeši se mohli radovat z výhry, díky které se posunuli na desáté místo před Mladou Boleslav.

"Popravdě jsem ani nevěděl, jaký je čas. Je to fantastické, nakonec vyšlo to náramně. Tři body z Olomouce jsou pro nás velice důležité. Lépe to dopadnout nemohlo. Už jsem jednu takhle napínavou koncovku zažil, ale tenkrát to pro nás nedopadlo dobře, tak jsem rád, že už vím, jaké to je z druhé strany," uvedl pro klubový web Kohout.

Mistři v krizi

Úřadující mistři z Třince si prochází nevydařeným obdobím. V uplynulém týdnu ani jednou nebodovali a na výhru čekají již pět zápasů. Ve dvou zápasech vstřelili pouze jeden gól a potvrdili, že v útoku při absenci nejlepšího extraligového střelce Marka Daňa, kapitána Petra Vrány nebo zkušeného centra Tomáše Marcinka tápou.

"Znát to je, ale nemůžeme se na to vymlouvat. Každý tým má něco. Ani Pardubice nebyly podle mě v plné sestavě, také mají pár kluků s rýmičkou. Když přijdeme na zimák, musíme do toho dát sto procent," řekl po úterní prohře s Dynamem brankář Marek Mazanec.

Další možnost k protržení černé série mají Oceláři v úterý, kdy zamíří na vítkovický led. V posledním moravskoslezském derby Vítkovice porazili a na svou výhru by jistě rádi navázali. V boji o elitní čtyřku mají již pouze tříbodový náskok na trojici Liberec, Plzeň, Olomouc.

"Potřebujeme vyhrávat, potřebujeme se dostat z naší mizérie, ale musíme tomu jít daleko více naproti. Musíme začít malými věcmi, souboji, bruslením a to nám dnes všechno chybělo," zhodnotil situaci po páteční prohře s Karlovými Vary asistent trenéra Vladimír Orságh.

Zlepšení Komety

Nejlepší týden za poslední tři měsíce má za sebou brněnská Kometa. Jihomoravský celek poprvé od konce října vyhrál tři po sobě jdoucí zápasy a posunul se na deváté místo ligové tabulky. Svěřenci Patrika Martince zabrali především v defenzivě. V posledních dvou zápasech udrželi čisté konto a dali zapomenout na příděly z první poloviny ledna.

"Jdeme nahoru, odlepili jsme se od spodku, ale pořád to není žádný velký náskok. Je to ale pro všechny pozitivnější," okomentoval brněnské zlepšení obránce Radek Kučeřík, který k výhře nad Libercem pomohl první brankou v sezoně.

Brněnští hokejisté odehráli těsné zápasy již na konci minulého týdne, proti Spartě i Karlovým Varům ale nakonec skončili bez bodu. K hernímu zlepšení přidali také bojovnost a změna přístupu se hned projevila na bodovém zisku.

"Začíná se to zvedat a podle toho vypadá celkový výkon týmu. Je to o osobní vůli jít pomoct a to je cítit na všech hráčích," vyzdvihl Kučeřík zlepšené výkony Komety v posledních zápasech.

Boleslav podepsala úspěšného juniora

Zajímavou posilu před blížícím se play off získalo vedení Mladé Boleslavi. Středočeský celek přivedl stříbrného medailistu z juniorského světového šampionátu Aleše Čecha. Ten se tak opět setká s trenérem Jiřím Kalousem, který u juniorské reprezentace působí jako asistent.

"Agent mi řekl, že by pro mě měl nabídku dostat se do áčka Boleslavi. V sobotu mi volal trenér Kalous, že by si mě sem rád vzal a že bych se vlezl do šesti beků. Bylo to rychlé a já byl rád, vzal jsem to," popsal Čech svůj přesun z juniorského celku Kärpatu Oulu

První dva zápasy Čechovi příliš nevyšly. Boleslav v nich získala jediný bod a mladý obránce nebodoval. Ve třetím obranném páru odehrál v průměru 13 minut a zatím má na kontě jeden záporný bod ze zápasu s Pardubicemi.

"Užil jsem si to, byla tu parádní atmosféra. Je to trochu jiné, pocítil jsem to už v Budějovicích. Je to hokej s velkýma chlapama, ale snad jsem se adaptoval rychle," řekl osmnáctiletý bek po prvním domácím duelu.