Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Extraligu čeká zápas pod širým nebem, k vidění byla i ostrá bitka

Pět událostí TELH: Extraligu čeká zápas pod širým nebem, k vidění byla i ostrá bitka
Pět událostí TELH: Extraligu čeká zápas pod širým nebem, k vidění byla i ostrá bitkaProfimedia
Další týden hokejové extraligy je minulostí. Program byl nabitý a o pozoruhodné události nebyla nouze. Paradoxem je, že nejzajímavější zpráva přišla z Bratislavy, kde se rozhodlo o tom, že extraliga po třech letech zažije zápas pod širým nebem. Uplynulý týden se vůbec nevydařil Pardubicím, které přišly o rekordní sérii výher i první místo v ligové tabulce. Válí naopak Sparta, jež i přes konec zkušeného slovenského beka Milana Jurčiny (39) neztratila již v šesti zápasech.

O body pod širým nebem

Českou extraligu čeká pátý zápas pod širým nebem v historii. V rámci oslav stého výročí Slovanu Bratislava vyzve Třinec brněnskou Kometu a poprvé v klubové historii okusí jaké to je bojovat o body mimo extraligové arény. Duel se odehraje 13. ledna na slovenském Národním stadionu v Bratislavě. 

"Velmi si vážíme toho, že nás organizátoři oslovili. Je to vůbec poprvé v novodobé historii třineckého hokeje, kdy se chystáme na zápas pod otevřeným nebem. Moc se těšíme a doufáme, že z Třince i Brna dorazí na zápas dost fanoušků," uvedl prezident slezského celku Ján Moder. 

Brňané mají narozdíl od Ocelářů se zápasy pod širým nebem zkušenosti. V historicky prvním českém Winter Classic v roce 2011 čelili na svítkovském plochodrážním stadionu Pardubicím a v lednu roku 2016 v Brně za Lužánkami přivítali Plzeň a pražskou Spartu.

"Víme jak jedinečnou atmosféru hokeji zápasy pod širým nebem dodávají. Jsme velmi rádi, že se můžeme zúčastnit bratislavského hokejového svátku. Moc se na tuto speciální akci těšíme," řekla marketingová ředitelka brněnského klubu Lenka Plšková. 

Akce nazvaná Kaufland Winter Games kromě střetnutí Třince s Brnem nabídne také dva zápasy slovenské extraligy. V sobotu se utká Trenčín se Zvolenem a v neděli akce vyvrcholí šlágrem mezi Slovanem Bratislava a Košicemi

Zaseknuté Pardubice

Nevydařený týden za sebou mají hokejisté Pardubic. Po třináctizápasové vítězné sérii dvakrát za sebou prohráli a přišli o první místo v extraligové tabulce. V úterý Dynamo podleho Liberci 1:3 a v neděli ve východočeském derby nestačilo na Hradec Králové. Na ledě regionálního rivala Pardubice prohrály 0:4 a teprve podruhé v sezoně nedaly gól ze hry. 

Proti Bílým Tygrům Pardubice útočily na překonání rekordní extraligové vítězné série. V úvodu druhé třetiny přiblížil domácí k rekordu Lukáš Radil, Liberec ale na jeho trefu odpověděl třemi góly a potvrdil, že se mu na východě Čech výsledkově daří.  

"Trochu nám chyběla lehkost, asi jsme měli v hlavě to, o co jsme hráli. To, co v minulém utkání vycházelo, nyní šlo proti nám. Kluci se snažili a dřeli, ale bohužel to nešlo. Chci hráčům poděkovat za parádní sérii, kterou udělali. Sezona se zatím pro nás vyvíjí skvěle. To že se nepovedlo překonat rekord, to se stane. To je sport," řekl po úterním duelu asistent trenéra Richard Král.

V neděli chtěly Pardubice odčinit úterní prohru na ledě hradeckého Mountfieldu, reparát jim ale vůbec nevyšel. Hradec ve východočeském derby dominoval, při hře pět na pět Dynamu prakticky nic nedovolil a vyhrál jednoznačně 4:0. Pardubice poprvé v sezoně prohrály o více než dva góly a teprve podruhé v historii Hradci nedokázaly vstřelit gól. 

"Domácí nás přehráli prakticky ve všem. Byli hladovější, lépe bruslili, kombinovali a narozdíl od nás si dokázali vytvořit šance. Dva góly jsme jim bohužel darovali a to nakonec rozhodlo. Chtěli jsme odehrát lepší utkání než s Libercem, ale vůbec jsme se nedostali do hry," hodnotil prohru v Hradci trenér Radim Rulík.

Nabitý program nabídne Pardubicím možnost opravy hned v úterý, kdy doma přivítají Litvínov. V týdnu Dynamo čekají ještě dva duely. V pátek se představí na Kladně a v neděli hostí Třinec. 

Sparta pod novými trenéry šlape

Na Spartě opět zafungovalo kouzlo Miloslava Hořavy. Zkušený trenér, jako by byl jediný, kdo na lavičce pražského klubu dokáže vyhrávat. V minulé sezoně vytáhl celek z výsledkového marasmu a po boku Josefa Jandače ho dovedl až do dubnového finále. V aktuálním ročníku dostal stejný úkol a podobně jako loni rozložený tým v mžiku proměnil v mašinu na vítězství. 

Sparta pod Hořavou a Švédem Hansem Wallsonem vyhrála všech šest dosavadních zápasů a z předposledního místa poskočila na šestou pozici, ze které ztrácí pouhé dva body na čtvrtý Třinec. 

Pražský celek pod Hořavou šlape v defenzivě i ofenzivě a může se pyšnit nejlepší formou z celé extraligové čtrnáctky. Skvělých osmnáct bodů při skóre 22:6 hovoří samo za sebe. "Máme výborné brankáře a štěstí se prostě přiklání k nám. Přijde doba, kdy štěstí pomine, a uvidíme, jestli (naše obrana) funguje, nebo ne," upozornil po pátečním zápase s Hradcem Králové Hořava.

Zlepšení Sparty ale není dáno pouze štěstím v obranné fázi. V neděli Pražané ovládli zápas v Brně, kde zničili domácí Kometu 6:2 a ukázali, že jsou schopni dominovat na obou stranách hřiště. "Odehráli jsme velice dobré utkání," pochvaloval si po vysoké výhře náročný trenér. 

Prodloužení vítězné šňůry však Pražanům stěžuje los. Spartu v nejbližších dnech čekají hned tři zápasy na hřištích soupeře. Postupně pojedou do Liberce, Mladé Boleslavi a Litvínova. 

Zkušený bek končí kariéru

V 39 letech ukončil kariéru slovenský obránce Milan Jurčina. Zkušený bek poslední čtyři sezony strávil v dresu pražské Sparty, se kterou vybojoval druhé a třetí místo. V sezoně 2020/2021 s pražským celkem oslavil prezidentský pohár pro vítěze základní části. 

"Bylo mi velkým potěšením strávit poslední sezony své kariéry právě ve Spartě. Děkuji celé organizaci a fanouškům za milé přijetí i rozloučení. Bohužel roky nezastavím a rozhodl jsem se, že svou hokejovou kariéru ukončím. Spartě budu dál držet palce a určitě se na zápasy přijdu po novém roce opět podívat," řekl pro klubový web loučící se bek.

Jurčina byl hokejový světoběžník. Kromě české extraligy si vyzkoušel slovenskou nejvyšší soutěž a zahrál si i ve Finsku, Německu, Švýcarsku, Chorvatsku nebo Lotyšsku. Výraznou stopu zkušený bek zanechal i v severoamerické NHL, kde za Boston, Washington, Columbus a New York Islanders odehrál 451 zápasů. 

"Když se podíváte na kariéru Milana Jurčiny, nezbývá než smeknout klobouk. Děkujeme mu za vše, co pro Spartu v posledních necelých čtyřech sezonách odvedl a přejeme mu jen to nejlepší do nové fáze života," uvedl sportovní ředitel pražské Sparty Petr Ton.

Bitka ve středovém kruhu

Bitku jako vystřiženou ze zápasů zámořské NHL předvedli ve čtvrteční předehrávce 25. kola mladoboleslavský Adam Jánošík a plzeňský Sam Bitten. Oba hráči ve středním pásmu shodili rukavice a vrhli se po sobě. V první fázi kanadský centr zasypal Jánošíka několika povedenými údery, Slovák se ale z úvodního tlaku vymanil a přetáhl Bittenovi dres přes hlavu. 

Oba hráče od sebe po dlouhých pětadvaceti vteřinách boje odtrhli rozhodčí. Rvačku ukončilo férové poplácání obou aktérů, kteří zpestřili jinak divácky neatraktivní podívanou. V utkání padl jediný gól, díky kterému si Škodovka z Boleslavi odvezla cenné tři body.