Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět favoritů na Zlatý míč: Obhájí Messi, nebo se dočká mladého nástupce?

Lionel Messi s osmým Zlatým míčem.
Lionel Messi s osmým Zlatým míčem.Profimedia
S přicházejícím začátkem nové sezony se blíží i vyhlášení nejprestižnějšího individuálního fotbalového ocenění – Zlatý míč. V pondělí 28. října se dozvíme, kdo je nejlepším fotbalistou uplynulé sezony. Potřetí se bude cena udělovat za výsledky během sezony namísto celého kalendářního roku. Mezi hlavní kandidáty patří mladé hvězdy Realu Madrid, defenzivní záložník Rodri (28) či legendární Lionel Messi (37).

Vinícius Júnior

Ofenzivní křídlo Realu Madrid se svými výkony a ziskem trofejí hlasí o prestižní individuální ocenění. Vinicius si od začátku sezony připsal 26 branek a 12 asistencí. S Los Blancos vyhrál La Ligu, Ligu mistrů a španělský Superpohár.

Od mladého Brazilce si fanoušci po odchodu Karima Benzemy slibovali velké věci. Vinicia nejdříve zbrzdilo zranění. Poté, co se uzdravil a doladil kondici, ukázal, že má potenciál. Ve finále španělského Superpoháru hattrickem sestřelil Barcelonu a šesti brankami a pěti asistencemi se výrazně podílel na zisku ušatého poháru v Lize mistrů.

Kdyby Brazílie vyhrála Copa América, Vinícius by si několikanásobně zvedl šance na zisk Zlatého míče. Bohužel pro něj se Kanárci dostal jen do čtvrtfinále, kde padli na penalty s Uruguayí.

Lionel Messi

Legendarní Argentinec si za minulou sezonu v americké MLS zapsal 28 branek a 17 asistencí. Dovedl svou zemi k triumfu na Copa América a pohár tak zvedl podruhé od roku 2021. Za celou kariéru získal rekordní počet trofejí – 45. 

Messi se minulý rok stal už poosmé držitelem Zlatého míče i přesto, že už byl hráčem Interu Miami. Toto ocenění si ale vysloužil především svými výkony v PSG, kde měl prsty ve 32 brankách a vyhrál ligový titul. Letos by se tak mohl stát prvním hráčem, který získal prestižní ocenění a nehrál v evropské soutěži. 

Rodri

Osmadvacetiletý Španěl, který je ve službách Manchesteru City minimálně do roku 2027, má aktuálně největší šanci na zisk Zlatého míče. Od prvního srpna minulého roku si připsal 12 branek a 15 asistencí. Stabilními výkony pomohl City obhájit titul v Premier League, dále získal titul na Mistrovství světa ve fotbale klubů a zvedl nad hlavu Superpohár UEFA. V neděli byl oceněn jako nejlepší hráč Eura a se Španělskem získal titul mistra Evropy. 

Defenzivní záložník si vypěstoval zvyk rozhodovat klíčové momenty utkání buď asistencí nebo gólem. Potvrdil to i v posledním ligovém zápase proti West Hamu, kdy stvrdil výhru třetím zásahem a zajistil tak čtvrtý titul pro Citizens v řadě. Pro Pepa Guardiolu se stal nesmírně cenným hráčem, na kterého se může vždy spolehnout. 

Jude Bellingham

Jednadvacetiletý ofenzivní záložník, který ještě minulý rok válel za Borussii Dortmund, si v premiérové sezoně za Real Madrid zapsal 27 branek a 17 asistencí. Vyhrál La Ligu, španělský Superpohár a Ligu mistrů. S Anglií skončil na druhém místě v mistrovství Evropy.

Start sezony v Los Blancos mu vyšel náramně. Do týmu zapadl prakticky ihned a vstřelil několik důležitých branek. Postupně se vinou různých zranění a několika suspendací začal vytrácet. Ale díky svému neúnavnému výkonu pomohl ve čtvrtfinále vyřadit Manchester City a dvakrát se prosadil v nastavení při El Clásiku.

Na Euru si zapsal dvě důležité branky. Proti Srbsku a výstavní trefu proti Slovensku. Ve finále turnaje proti Španělsku přidal asistenci, ale gólově se nijak nepodílel. Three Lions tak stále čekají na vytouženou trofej od roku 1966.

Kylian Mbappé

Dlouho očekáváná posila Realu Madrid si v uplynulé sezoně v pětadvaceti letech připsala 52 branek a 21 asistencí. Ve francouzské lize, kde hájil barvy PSG, zvítězil a zvedl tak po šesté mistrovskou trofej. Kromě obhajoby titulu vyhrál francouzský Superpohár (Trophée des champions) a Coupe de France. 

Na ligové úrovni Mbappé splnil své povinnosti. Na evropské scéně už to tak slavné nebylo. Sice ve čtvrtfinálové odvetě pomohl dvěma góly k postupu, v semifinále s Borussií Dortmund už se prosadit nedokázal. Nezvládl tedy dovézt pařížský celek k evropskému úspěchu, na který tak vytouženě čekají jeho příznivci.

Vítězstvím v Coupe de France završil svou pouť v PSG a po šesti letech se rozloučil s hlavním městem Francie.

Ani během Eura nebyl útočník v nejlepší formě. Prosadil se pouze jednou z penalty proti Polsku. Jeho výkonu neprospěla ani ochranná maska na nos, kterou musel nosit od zápasu s Rakouskem. Francie skončila v semifinále po prohraném duelu se Španělskem, i přesto, že byla považována za favorita na celkové prvenství v turnaji.