Pastrňák a Krejčí ve formě. Češi řídili výhru Detroitu, Kaut poprvé skóroval za San Jose

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pastrňák a Krejčí ve formě. Češi řídili výhru Detroitu, Kaut poprvé skóroval za San Jose

Filip Hronek si připsal devátou branku v sezoně.
Filip Hronek si připsal devátou branku v sezoně.Profimedia
Tradičně bohatý program NHL okořenili v noci ze čtvrtka na pátek také čeští hokejisté. Ukázali se také ti, kteří oblékají dres Detroitu. K vítězství 4:1 nad Rangers totiž Red Wings pomohli přesnými zásahy Filipové Zadina a Hronek. V zámoří slavil také brankář Vítek Vaněček, který pomohl New Jersey zdolat Los Angeles 4:3 v prodloužení 19 úspěšnými zákroky a asistencí na vítězný gól. Bostonští Davidové Krejčí a Pastrňák zaznamenali proti Seattlu shodně bilanci 1+1. Bruins otočili ve třetí třetině nepříznivý stav a zvítězili 6:5. Trefil se rovněž Martin Kaut, který skóroval poprvé od výměny z Colorada do San Jose.

Seattle – Boston 5:6

Boston prohrával 0:1 a 1:2, ale vyrovnal po akcích českých hráčů. Po přihrávkách Pastrňáka a Pavla Zachy se nejdříve prosadil ve 12. minutě z levého kruhu Krejčí. Na začátku druhé třetiny udeřil Pastrňák po elegantním sólu. Havířovský rodák převzal na červené čáře u levého mantinelu puk od Krejčího a zajel do útočného pásma, kde oklamal kličkou Adama Larssona. Povedeným manévrem se dostal před branku a celý průnik zakončil 42. gólem sezony.

Boston ještě v prostřední třetině vedl trefami Brada Marchanada a Patrice Bergerona 3:2 a 4:3. Seattle ale vždy brzy kontroval a v 56. minutě jej přiblížil Jaden Schwartz k výhře trefou na 5:4. Za 29 sekund ale vyrovnal Branden Carlo a v čase 58:22 rozhodl Jake DeBrusk o výhře lídra NHL.

"Dělali nám problémy a nutili nás k chybám. Měli jsme štěstí, že jsme neprohrávali po první třetině vyšším rozdílem. Postupem času jsme se rozjeli, lépe jsme bruslili a hráli rychleji. Líbila se mi bojovnost a v závěru jsme ukázali, jak jsme odolní," těšilo trenéra Jimmy Montgomeryho, který zařadil do sestavy jako sedmého beka Jakuba Zbořila. Český obránce hrál poprvé od 8. ledna, ale zvýšila se mu opět konkurence, neboť Boston oznámil v den zápasu, že získal Dmitrije Orlova z Washingtonu.

Pastrňákovi i přes gól narostla ztráta na nejlepšího střelce NHL. Connor McDavid se podílel čtyřmi body (2+2) na kanonádě Edmontonu 7:2 v Pittsburghu a před českým útočníkem vede o čtyři branky. Ze třetí pozice se na Pastrňáka tlačí Tage Thompson, který pomohl čtvrtým hattrickem v sezoně k výhře Buffala 6:5 v prodloužení na ledě Tampy Bay a na kontě má 39 tref.

Detroit – NY Rangers 4:1

Zadina rychle odpověděl na vyrovnávací branku Rangers a upravil ve 28. minutě svým druhým gólem sezony skóre na 2:1. Český útočník, jehož minule nahradil v sestavě Jakub Vrána, překonal Jaroslava Haláka střelou z levého kruhu nad lapačku. "Byl to ohromně důležitý gól, tohle jsme po jejich vyrovnání potřebovali. Nakopl nás," chválil trenér Detroitu Derek Lalonde Zadinu, jehož minule nahradil v sestavě Jakub Vrána. Tentokrát kouč našel místo pro oba útočníky, byť se objevila zpráva, že Vrána poputuje opět na farmu.

Hronek přidal na začátku poslední třetiny čtvrtý gól týmu, když se prosadil v přesilové hře střelou zápěstím od modré čáry. Detroit tak vyhrál sedmé z posledních osmi zápasů a vyšvihl se ve Východní konferenci na poslední postupové místo do play off.

New Jersey – Los Angeles 4:3p

New Jersey prohrávalo po úvodní třetině 0:2 a ještě v poslední minutě 2:3. Při risku bez gólmana ale Jack Hughes poslal zápas do prodloužení, které rozhodl svou druhou trefou v zápase Dawson Mercer. Vaněček si připsal asistenci za přihrávku Dougie Hamiltonovi, který s Mercerem vyšachoval obranu Los Angeles.

Vegas – Calgary 4:3p

Vladař o den dříve vychytal výhru 6:3 na ledě Arizony a ve Vegas držel čisté konto až do 35. minuty, v níž ho překonal v přesilové hře Jack Eichel z levého kruhu a snížil na 1:2. Calgary odskočilo ještě v prostřední třetině do dvougólového trháku, ale domácí zápas otočili.

Kontaktní gól dal z rychlého protiútoku Zach Whitecloud, po závaru před brankou vyrovnal William Carrier a prodloužení ukončil z dorážky Alex Pietrangelo"Dobře jsme začali, ale dohnala nás trošku únava," mrzelo trenéra Calgary Darryla Suttera.

San Jose – Nashville 2:6

Kaut, který nastoupil za San Jose podruhé, se radoval z druhého gólu v sezoně v úvodu třetí třetiny. Tomáš Hertl zatáhl puk do útočného pásma, přihrál svému krajanovi na pravou stranu, který střelou k bližší tyči snížil na 2:4. Nashville ale žádné drama nepřipustil. Jeho výhru řídili dvougóloví střelci Mikael Granlund a Nino Niederreiter.

"Měli jsme ve hře pár světlých míst a dobrých věcí. Potěšilo mě, že Kaut skóroval, a Tommy Hertl odehrál velmi dobrý zápas," vyzdvihl kouč San Jose Dave Quinn české útočníky, které postavil k sobě do druhé řady. "Zatímco jsme ale posledně proti Seattlu (výhra 4:0) hráli dobře od první do poslední minuty, tak proti Nashvillu to byl obrat o 180 stupňů. Byli jsme jak bez života. Spousta kluků podala výkon pod své možnosti. Ale musíte se prokousat tím špatným, abyste byli dobří."

Další výsledky NHL