Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Osmá prohra z devíti zápasů. Bývalý šampion Thiem neudržel v Indian Wells vedení 6:4, 4:1

Dominic Thiem hledá po návratu na kurty marně ztracenou formu.
Dominic Thiem hledá po návratu na kurty marně ztracenou formu.Profimedia
Bývalý třetí hráč světa Dominic Thiem (29) v devátém letošním zápase utrpěl už osmou porážku. Na Masters 1000 v Indian Wells ve svém prvním vystoupení od triumfu v roce 2019 podlehl 6:4, 4:6, 6:7 Francouzi Adrianu Mannarinovi (34), přestože vedl 6:4 a 4:1.

Thiem – Mannarino 1:2

Bývalý třetí hráč světa Dominic Thiem se loni v březnu vrátil po devět měsíců dlouhé pauze zaviněné zraněním zápěstí, ale ani téměř rok poté se nepřibližuje své optimální formě.

Mezi největší úspěchy dvojnásobného finalisty Roland Garros a vítěze US Open po comebacku patří tři semifinále na turnajích ATP a jedno finále na challengeru. Ve světovém žebříčku figuruje na 102. místě.

Letos Rakušan vyhrál jediný z devíti zápasů, když před třemi týdny v Buenos Aires porazil Slováka Alexe Molčana. Šest z osmi porážek utrpěl s hráči mimo Top 60: nestačil na Soonwoo Kwona (83. v ATP), Andreje Rubljova (6.), Borna Goju (121.), Borna Čoriče (23.), Juana Varillase (101.), Thiaga Monteiru (83.), Cristiana Garína (100.) a naposledy v Indian Wells na Adriana Mannarina (68.).

Thiem nastoupil proti Mannarinovi poprvé od června 2021, kdy mu na trávě na Mallorce za stavu 5:2 v prvním setu vzdal kvůli již zmíněnému zranění zápěstí a tři čtvrtě roku pak nehrál. Předtím s ním vyhrál všech osm dohraných zápasů a k další výhře směřoval i v Kalifornii.

Vedl 6:4 a 4:1, jenže pak prohrál pět gamů v řadě a cestu k teprve druhému vítězství v letošním roce najít nedokázal. Ve třetí sadě sice otočil z 2:4 a na 5:4 a v rozhodujícím tie-breaku vedl 5:3, ovšem poslední dvě míčky uhrát nedokázal. Závěrečné čtyři body uhrál Mannarino.

"Věděl jsem, že kdybych pokračoval ve své hře, tak bych prohrál. Tak jsem se snažil udělat krok do kurtu a být více agresivní. A vyšlo to," komentoval obrat Mannarino, jenž získal 22 bodů při hře u sítě. "A v důležitých momentech jsem dokázal dobře returnovat. To by klíč k vítězství."

Murray – Etcheverry 2:1

Andy Murray si v 10. zápase sezony připsal už 7. výhru, ale opět nedokázal zvítězit bez ztráty setu. V Indian Wells finalista z roku 2009 zdolal až po 3 hodinách a 12 minutách boje 6:7, 6:1, 6:4 argentinského antukáře Tomáse Martína Etcheverryho.

"V některých letošních zápasech jsem cítil, že jsem měl štěstí," přiznal 35letý Brit, jenž v tomto roce už třikrát vyhrál až po odvrácení mečbolů. Jiřímu Lehečkovi před dvěma týdny v Dauhá utekl dokonce z pěti.

"Ale dnes jsem cítil, že ve třetím setu mám opravdu hodně šancí. Jen jsem je neproměňoval a byl jsem z toho frustrovaný. On občas trefil dobrý servis, ale já často dělal špatná rozhodnutí. A čím více šancí promarníte, tím více o nich přemýšlíte," řekl Murray, jenž ve třetím setu proměnil až osmý brejkbol.

"Byl to další brutální zápas a jsem rád, že jsem ho nakonec zvládl," dodal olympijský vítěz a trojnásobný grandslamový šampion. Ve druhém kole Murray vyzve Španěla Pabla Carreňa.

Wawrinka – Vukič 2:1

Finalista z roku 2017 Stan Wawrinka si na úvod poradil 6:4, 1:6, 6:1 s Australanem Aleksandarem Vukičem. A to i přes to, že už po třech gamech si vyžádal pauzu na ošetření a nechal si nakapat léky do ucha.

"Posledních pár dní mám nějaké potíže s uchem. Mám ho nějak ucpané, vůbec na něj neslyším. Na kurtu to není moc příjemné, když slyšíte jen na jedno ucho," svěřil se 37letý Švýcar.

"Ale odehrál jsem dobrý zápas a cítím se dobře fyzicky i po tenisové stránce. Jsem šťastný, že jsem vyhrál a doufám, že v tom budu pokračovat," dodal trojnásobný grandslamový šampion. Ve druhém kole se střetne se Srbem Miomirem Kecmanovičem.

Nejvýše nasazený Carlos Alcaraz, který se v případě triumfu vrátí do čela světového žebříčku, zahájí úvodní letošní turnaj série Masters 1000 prvním vzájemným soubojem s Thanasim Kokkinakisem. Australský kvalifikant v Indian Wells odstartoval výhrou 6:4, 6:1 nad domácím Brandonem Holtem.

Pátý hráč světa Taylor Fritz na domácí půdě vykročí za obhajobou svého nejcennějšího titulu zápasem proti krajanovi Benu Sheltonovi. Dvacetiletý Američan, překvapivý čtvrtfinalista letošního Australian Open, vstoupil vítězně i do svého druhé podniku Masters 1000, v Kalifornii přehrál 6:4, 6:1 italského veterána Fabia Fogniniho.