Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Oslavy na domácí GP? Verstappen může v Zandvoortu potvrdit obhajobu titulu

Max Verstappen může na domácí trati potvrdit obhajobu titulu.
Max Verstappen může na domácí trati potvrdit obhajobu titulu.Profimedia
Víkendová Velká cena Nizozemska vozů formule 1 se může proměnit v oslavu úřadujícího mistra světa a lídra průběžného pořadí sezony Maxe Verstappena (24). Pilot Red Bullu chce na domácí trati potvrdit dominanci a navýšit už tak drtivý náskok 93 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem (32). Udělal by tím další krok za obhajobou titulu.

Rodák z Hasseltu, který na trati v Zandvoortu loni vyhrál, zaútočí na čtvrtý triumf za sebou. Poslední dva závody přitom ovládl, aniž by na startu byl mezi devíti nejlepšími. Před letní pauzou uspěl z 10. místa, před týdnem v Belgii dokonce ze čtrnáctého. Jeho hlavní soupeř v boji o titul Charles Leclerc z Ferrari na něj ztrácí 98 bodů. Do konce zbývá osm Velkých cen.

"Na trati v Zandvoortu je mnohem větší přítlak než před týdnem ve Spa, takže bude těžké zopakovat naši dominanci. Čekám, že Ferrari bude velmi silné," řekl Verstappen, jenž může slavit desáté vítězství v sezoně. Tím by vyrovnal své maximum z minulého roku. "Jasně, že chci získat dobrý výsledek, ale hlavní je bodovat. Prostě si tenhle víkend s fanoušky užiju. Bude to docela šílené," doplnil jezdec, který se doma poprvé představí v pozici mistra světa.

Před závodním víkendem ho královská rodina pasovala na důstojníka Řádu oranžsko-nasavského. "Je to velká čest a něco výjimečného. Nečekáte, že se vám takové pocty někdy dostane. Obecně jsem se na tento závod hrozně těšil a snad prožijeme pozitivní víkend," uvedl Verstappen.

GP Nizozemska se vrátila do kalendáře formule 1 loni po šestatřicetileté odmlce. Kvůli klopeným zatáčkám a těžšímu předjíždění bude důležitá už kvalifikace. Jednu z posledních nadějí na zdramatizování MS bude mít Ferrari, které v posledních závodech srážely chyby. Třetí muž šampionátu Leclerc získal pouze jedno vítězství z posledních 11 závodů.

"Zandvoort by měl být naší lepší tratí. Za týden pojedeme ještě v Monze, kde bychom měli mít úplně výhodu, ale pokusíme se vyhrát už tady v Nizozemsku," řekl druhý jezdec Ferrari Carlos Sainz, kterému patří v pořadí šampionátu čtvrtá příčka.

F1: Velká cena Nizozemska

Zapomenout na nepovedený závod v Belgii bude chtít sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu. Sedmatřicetiletý Brit přišel před týdnem o sérii pěti pódií za sebou, když havaroval s Fernandem Alonsem z Alpine. Přestože čelil při nárazu přetížení 45 G a bude možná měnit pohonnou jednotku, neměl by na startu chybět. "Bude v pořádku a je připraven bojovat," řekl ředitel týmové strategie James Vowles.

Program Velké ceny Nizozemska, druhého ze tří evropských závodů ve třech týdnech, začne v pátek dvěma tréninky. Po sobotním třetím se pojede kvalifikace od 15:00, nedělní závod odstartuje ve stejný čas.