Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské taháky, středa 31. července: Jižní Súdán proti Dream Teamu, Ledecká míří k rekordu

Olympijské taháky, středa 31. července: Jižní Súdán proti Dream Teamu, Ledecká míří k rekordu
Olympijské taháky, středa 31. července: Jižní Súdán proti Dream Teamu, Ledecká míří k rekorduProfimedia
Na olympijských hrách v Paříži se ve středu 31. července bude rozdávat 20 sad medailí. Jednou z nejprestižnějších disciplín celé historie svátku pod pěti kruhy bývá gymnastický víceboj jednotlivců, kde se o zlato střetnou velcí rivalové a přátelé Zhang Boheng a Daiki Hašimoto. Američanka Katie Ledecká míří k vyrovnání historického medailového rekordu mezi plavkyněmi a velká událost čeká středoafrickou zemi Jižní Súdán. Její basketbaloví reprezentanti budou chtít znovu překvapit hvězdný výběr USA.

Sportovní gymanstika

Víceboj jednotlivců

17:30, Paříž, hala Bercy

Mužské soutěže ve sportovní gymnastice přinesly v pondělí velké drama a jednu velkou sportovní tragédii, když Čína přišla na posledním nářadí ve víceboji družstev o téměř jasnou zlatou medaili. Chybu Su Weideho na hrazdě využili Japonci fantastickým závěrem k posunu na první místo. O dva dny později vyvrcholí medailovými boji víceboj jednotlivců a znovu půjde o souboj Číny a Japonska.

Kvalifikaci zvládl nejlépe Zhang Boheng, hned za ním se ale seřadili Šinnosuke Oka a Daiki Hašimoto, vítěz posledního mistrovství světa v této prestižní všestranné disciplíně. Jenže Hašimoto ví, že Boheng loni na světovém šampionátu chyběl a pokud je v akci, je těžké ho porazit. Věční rivalové i velcí přátelé umí skvěle hrazdu, která bude pro oba poslední disciplínou, Číňan ale exceluje i na kruzích a bradlech. Zbytek světa se asi bude jen dívat, i když do bojů o medaile by rádi zasáhli také Britové Jake Jarman a Joe Fraser, Američané sází na Freda Richardse, tomu se však v kvalifikaci tolik nedařilo.

Basketbal

USA - Jižní Súdán

21:00, Lille, Pierre Mauroy Stadium

Teprve v roce 2013 se Jižní Súdán stal členem organizace FIBA a teprve loni vyrazila jeho reprezentace na svůj první velký turnaj. Na mistrovství světa skončili "Bright Stars" neboli "Jasné hvězdy" v základní skupině, zároveň ale 17. místo znamenalo kvalifikaci na olympijské hry. Bohužel se toho nedožil zřejmě nejslavnější basketbalista ze Súdánu Manute Bol. Na pokračování velkého příběhu by ale byl tenhle ikonický a nejvyšší hráč historie NBA (231 cm) jistě hrdý. Pod vedením bývalých hráčů NBA Luola Denga a Američana Royala Iveyho se během krátké doby vyprofiloval tým, který předvádí báječný živelný basketbal a dokáže držet krok se světovou špičkou. 

V prvním utkání základní skupiny porazili Súdánci tým Portorika (90:79) a druhou olympijskou zkouškou pro ně bude souboj s americkým "Dream Teamem". Jasná záležitost? Na papíře možná, vždyť tým ze středoafrické země má ve svém středu jen jednoho současného hráče z NBA JT Thora. Ale zapomenout se nesmí ani Carlika Jonese nebo na Wenyena Gabriela, který ještě loni působil v LA Lakers a hrál s hvězdným LeBronem Jamesem. Zde tedy dojde k setkání bývalých spoluhráčů. Súdán nemá co ztratil, spíš má o motivaci postaráno. Právě s týmem USA sehrál před olympiádou přípravný zápas (100:101) a Američany zachránil od prohry svým košem až 8 sekund před koncem právě James…

Plavání

1500 m volný způsob ženy

21:13, Paris, Aquatics Centre

Před 12 lety získala americká plavkyně Katie Ledecká svou první olympijskou medaili. Vyhrála závod na 800 metrů volný způsob a založila svou báječnou sbírku cenných kovů. Od té chvíle se stala 21krát mistryní světa, když triumfovala v šesti různých distancích, které plavecké sporty v bazénu nabízí. Postupem času se ale začala specializovat na dlouhé tratě a jejím dnem D má být právě středa. Na programu je totiž závod na 1500 m volným způsobem, kde drží 17 nejrychlejších časů historie a vzhledem k neuvěřitelné bilanci má šanci na zisk 12. olympijské medaile v kariéře (aktuálně 7-3-1). Tím by vyrovnala rekordy mezi plavkyněmi a zárověň rekord Američanky v jakémkoli sportu, který drží plavecká sprinterka Jenny Thompsonová (8-3-1).

O tom, že teprve 27letá plavecká ikona má předpoklady získat své osmé olympijské zlato, svědčí výsledky posledních dvou světových šampionátů, kde za sebou nechala nejdříve krajanku Katie Grimesovou a následně Italku Simone Quadarellovou vždy shodně o 14 sekund. Rozplavby v Paříži naznačují, že by finálový závod mohl být větším dramatem. Quadarellová ztratila jen necelé 4 sekundy (15:51,19) a nadějně vypadaly i časy Isabel Goseové z Německa (15:53,27) nebo domácí zástupkyně Anastasie Kipričnikovové (15:52,46), která ještě před pěti lety reprezentovala Rusko, ale v roce 2020 přijala francouzské občanství.

Kompletní zpravodajství z OH v Paříži