Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské taháky, sobota 3. srpna: Remco o zápis do historie, tenisové finále a návrat Sha'Carri

Sha'Carri Richardsonová touží po zlatu z hladké stovky.
Sha'Carri Richardsonová touží po zlatu z hladké stovky.Profimedia
Na olympijských hrách v Paříži se v sobotu 3. srpna bude rozdávat 31 sad medailí. Velké příběhy ale nabízí zejména cyklistický závod jednotlivců a dvě ženská finále – nejdříve na tenisovém Roland Garros, večer pak sprint na 100 metrů na Stade de France. Sobotními hrdiny se mohou stát Remco Evenepoel (24), Mathieu Van der Poel (29), Donna Vekičová (28), Qinwen Zheng (21) i Sha'Carri Richardsonová (24).

Cyklistika

Silniční závod jednotlivců (273 km)

11:00 - 18:15, Paříž a okolí

Navzdory tomu, že měli v nohách těžkou Tour de France, vyrazili Remco Evenepoel a Wout Van Aert na olympiádu. Shodně fantasticky odjeli už úvodní časovku, ve které Evenepoel triumfoval a Van Aert byl třetí. Tentokrát mohou v hromadném závodu i spolupracovat, i když před pár lety mezi nimi byla rivalita. Pak ale oba prošli těžkými zraněními a stali se z nich velcí přátelé. Profil trati by belgické dvojici mohl vyhovovat. Evenepoel má navíc motivaci, že ještě nikdo v historii nevyhrál na olympiádě časovku i hromadný závod.

Van Aert prokázal své kvality už v Tokiu, kde finišoval na druhé příčce před Tadejem Pogačarem. Slovinský suverén ani vítěz poslední olympiády Richard Carapaz z Ekvádoru na startu tentokrát nejsou. Naopak se jedním z hlavních aspirantů na zlato může být Mathieu Van der Poel z Nizozemska. 

Do závodu dlouhého 273 kilometrů, kde budou hrozbou ostré krátké kopce, odstartuje jen 90 závodníků a rozhodovat se bude zřejmě až při návratu do pařížských ulic. Drama se dá čekat hlavně při výjezdech po kostkách na Montmartre, či až na cílové čáře. Celkově peleton zdolá 2800 výškových metrů.

Tenis

Finále ženy: Qinwen Zheng – Donna Vekičová

15:30, Paříž, Roland Garros, kurt Philippe Chatriera

Nečekané finále a souboj dvou tenistek, které umí hrát vítězné údery a nečekají na chyby soupeřek. Před startem turnaje by tyto dvě hráčky tipoval v boji o zlato málokdo. Všeobecně se čekalo, že na Roland Garros svou misi zvládne světová jednička Iga Šwiateková. Jenže polské suverénce se v semifinále postavila do cesty Qinwen Zheng. Ta navázala na perfektní vystoupení na turnaji v Palermu, který při své přípravě vyhrála a aktuálně i s vystoupením na Sicílii počítá 10 zápasů v řadě bez prohry. 

Zatímco jedenadvacetiletá Číňanka je teprve na začátku své kariéry, o sedm let starší Donna Vekičová prožívá vrchol právě nyní. Dlouhá léta ji sužovala zranění, letos ale našla správnou formu a ač byla dříve úspěšná spíš na hardu, tak nyní došla na trávě ve Wimbledonu až do semifinále a nyní stojí na antukových kurtech v Paříži v olympijském finále.

A rozhodně zaslouženě, vždyť cestou vyřadila i americkou hvězdu Coco Gauffovou. Její tenis plný tvrdých úderů od základní čáry slaví úspěch. Chorvatsko i Čína sice už z minulosti mají tenisové olympijské zlato ze čtyřher, poprvé ale mohou reprezentantky jejich zemí ovládnout ženskou dvouhru.

Atletika

Běh na 100 metrů - ženy

21:20, Paříž, Stade de France

Nejkratší olympijský sprint vždy poutá velkou pozornost. Třetí den atletických soutěží přinese pokus Američanky Sha'Carri Richardsonové odpovědět na dominanci jamajského sprinterského týmu z posledních her. V Tokiu si totiž Elaine Thompsonová, Shelly-Ann Fraserová a Shericka Jacksonová pronajaly stupně vítězů i kvůli absenci jedné z hlavních favoritek.

Richardsonová se sice kvalifikovala, ale následně přišel distanc za užívání THC. Kauza byla během měsíce vyřešená, sprinterka situaci vysvětlila a přiznala že důvodem užití marihuany byl stres z kvalifikace i období, kdy se vyrovnávala se smrtí své matky. A i když by tokijske hry nakonec stihla, americký tým už s ní nepočítal ani do štafety. 

A tak má nyní novou možnost dobýt olympijské zlato. Konkurence jí ubyla, spolufavoritka Shericka Jacksonová totiž oznámila, že se bude soustředit jen na závod na 200 metrů. Už v rozbězích se ale hned osm atletek dostalo na čas pod 11 sekund, největší formu ukázaly Marie-Josée Ta Lou-Smithová (10,87), Shelly-Ann Fraserová a Daryll Neitaová (obě 10,92). Richardsonová, která se loni jen na 16 setin přiblížila světovému rekordu (10,65), zaběhla v pátek v Paříži 10,94 sekundy.