Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské taháky, pondělí 5. srpna: Duplantis půjde po metě 625, Bilesová se asi bude loučit

Armand Duplantis se pokusí překonat světový rekord ve výšce 625 centimetrů.
Armand Duplantis se pokusí překonat světový rekord ve výšce 625 centimetrů.Profimedia
Na olympijských hrách v Paříži se v pondělí 5. srpna bude rozdávat 20 sad medailí. Velké loučení na svátku pod pěti kruhy zřejmě čeká Simone Bilesovou (27) a půjde o to, zda bude dvakrát zlaté a tím pádem spojené se vstupem do společnosti výjimečných. Bude se hrát badmintonové finále, které nabídne velkou evropsko-asijskou bitvu, a nakonec na Stade de France budou diváci toužebně očekávat světový rekord Armanda Duplantise (24).

Sportovní gymnastika

Prostná - ženy

14:23, Paříž, Bercy arena

Pokud si odmyslíme Michaela Phelpse, který je díky 23 olympijským triumfům zřejmě navěky nedostižným sportovcem historie, existuje ještě šest dalších osobností, které na svátcích pod pěti kruhy získaly devět zlatých medailí. Jsou jimi plavci Mark Spitz, Caleeb Dressel a Katie Ledecká, atleti Paavo Nurmi a Carl Lewis a gymnastka Larisa Latyninová. Mezi výjimečnou společnost může v pondělí vstoupit i Simone Bilesová, pokud se jí vydaří poslední den gymnastických soutěží v Bercy areně.

Americkou ikonu čekají dvě finále. Na kladině byla v kvalifikaci lepší jen Číňanka Zhou Yaqin. Naopak na prostných Bilesová exceluje a bylo by překvapením, kdyby závěrečný závod celé gymnastické části letošní letní olympiády nevyhrála. Zřejmě to bude vůbec poslední závod Bilesové na olympiádě. Už v průběhu pařížského svátku naznačila, že je čas předat žezlo dalším a zmínila hlavě rivalku Rebeccu Andradeovou z Brazílie. Je zřejmé, že ve svých 27 letech je jednou z nejstarších gymnastek velké scény. Také je i druhou nejstarší olympijskou vítězkou historie. Pouze Ruska Maria Gorochovská dokázala vyhrát gymnastické zlato po svých třicetinách (v Helsinkách 1952).

Badminton

Finále dvouhry mužů: Kunlavut Vitidsarn – Viktor Axelssen

15:40, La Chapelle Arena

Viktor Axelssen až neuvěřitlně vzdoruje asijské enklávě ve světě badmintonu. Dánský reprezentant, který ovládá mandarínskou čínštinu, udělal nedávno důležité rozhodnutí: kvůli badmintonu opustil se svou rodinou i dvěma dětmi rodnou zemi a zabydlel se v Dubaji, aby měl blíž na velké turnaje konané v Asii. Zdá se, že to nese ovoce. Na poslední olympiádě vyhrál soutěž ve dvouhře, a i když na loňském světovém šampionátu doma v Dánsku skončil už ve čtvrtfinále, na pařížské olympiádě je znovu v boji o zlato.

Finálovým soupeřem už třicetiletého Evropana bude úřadující mistr světa, teprve 23letý Kunlavut Vitidsarn z Thajska, který po relativně pomalém rozjezdu v turnaji naprosto suverénním způsobem vyřídil světovou jedničku. Shi Yuqi z Číny proti němu uhrál ve čtvrtfinále jen 22 bodů (22:12, 22:10). Vzájemná bilance je výrazně na straně zkušeného dánského badmintonisty (6:1), poslední duel ale loni ve finále India Open získal po třísetové bitvě Vitidsarn.

Atletika

Skok o tyči - muži

21:20, Paříž, Stade de France

Přichází čas zřejmě největší osobnosti současné světové atletiky. Švédský skokan o tyči Armand "Mondo" Duplantis naposledy prohrál velký závod v roce 2019, když ho na mistrovství světa v Dohá porazil Američan Sam Kendricks. Od té doby se ale spíš než na soupeření s rivaly zaměřuje na posouvání světového rekordu. Ten dokázal ve své relativně krátké kariéře vylepšit už osmkrát a aktuálně – v dubnu v čínském Xiamenu – stanovil rekordní hodnotu na 624 centimetrů.

Letos se nad šest metrů dostali jen dva muži – vedle teprve 24letého Duplantise také Chris Nilsen. Jenže Američan, který v únoru pokořil přesně 600 centimetrů, neprošel v Paříži kvalifikací a skončil na výšce 540 cm. A tak o medaile budou bojovat Ernest John Obiena, který se letos blýskl výkonem 597 cm, již zmíněný Sam Kendricks, či domácí naděje Thibaut Collet (oba letos 595). Nakonec ale zřejmě stejně půjde o to, zda Duplantis pokoří laťku ve výšce 625 cm. Bude hezky, pršet nemá a v zádech bude mít celý stadion. Co víc si přát.

Kompletní zpravodajství z OH v Paříži