Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské taháky, pondělí 29. července: Rafa vs. Djoker, Daleyho pátý start a zázrak Popovici

Novak Djokovič se střetne ve 2. kole pařížského olympijského turnaje s Rafaelem Nadalem.
Novak Djokovič se střetne ve 2. kole pařížského olympijského turnaje s Rafaelem Nadalem.Profimedia
Olympijské hry v Paříži v pondělí 29. července nabídnou již 60. souboj epické rivality mezi Novakem Djokovičem (37) a Rafaelem Nadalem (38). Na skokanské věži se představí na své páté olympiádě osobitý Tom Daley (30) a drama se čeká v bazénu při závodu na 200 metrů volný způsob, kde bude hlavní personou zázračný teenager David Popovici (19). Čtvrtý den olympiády se bude rozdělovat 19 sad medailí.

Skoky do vody

Věž 10 metrů - synchronizovaně, muži

11:00, Paříž, Aquatics Centre

Tom Daley je jednou nejsledovanějších person světa skoků do vody. Vlajkonoš britské výpravy se nikdy netajil svou sexuální orientací, krátí si chvíle pletením a na olympijských hrách patřil vždy mezi medailové aspiranty. Dlouho se mu ale nedařilo získat zlato a dočkal se až na poslední olympiádě v Tokiu, kde společně s Mattym Lee vyhráli synchronizované skoky z 10metrové věže. Mnozí si mysleli, že je to završení jeho parádní kariéry, ve které se stal čtyřikrát mistrem světa. 

Daley ale vyrazil i do Paříže a pod pěti kruhy se představí už popáté. Chce totiž, aby jej viděly závodit i jeho dva synové, které vychovává s přítelem Dustinem Lancem Blackem. Na věži mu bude dělat společnost Noah Williams, se kterým letos vyhrál jeden závod Světového poháru v Berlíně a na mistrovství světa v Dauhá získal stříbro. Favority ale jistě budou světoví šampioni Lian Junjie a Yang Hao z Číny, medaili budou chtít získat i Oleksij Sereda a Kirill Boljuch z Ukrajiny.

Tenis

Novak Djokovic – Rafael Nadal, 2. kolo dvouhry mužů

14:00, Paříž, Roland Garros, kurt Philippe Chatriera

Jedna z největších rivalit nejen v tenisu, ale možná i napříč sporty. Rafael Nadal a Novak Djokovič se spolu potkali poprvé v roce 2006 právě na Roland Garros a je velmi pravděpodobné, že po 18 letech spolu na stejném místě sehrají také poslední zápas. Poprvé to bylo čtvrtfinále grandslamu, na kterém Nadal obhájil svou první pařížskou trofej. Nyní je to “jen” druhé kolo olympiády, ale emoce a napětí rozhodně nebudou menší. Odcházející španělská tenisová ikona prohrává na vzájemná utkání těsně 29:30, na antuce ale vede 20:8 a na té pařížské dokonce 8:2!

Rafa Nadal v posledních dvou sezonách kvůli zraněním neodehrál mnoho zápasů, ale stále se díky věčně bojovnému duchu, který definuje celou jeho kariéru, touží vracet. Novak na tom není lépe. Mezi French Open a Wimbledonem stihl operaci kolene, ale nakonec si v Londýně stejně zahrál finále. Každý z tenisových fanoušků musí být šťastný, že ještě jednou dojde na střet dvou mužů, kteří jsou dlouhá léta inspirací. Nadalovu výjimečnost podtrhuje i fakt, že organizátoři olympiády mu svěřili jeden z posledních úseků s olympijskou pochodní. Roland Garros je jeho druhým domovem. A i proto zřejmě bude mít publikum na své straně.

Plavání

200 metrů volný způsob, muži

20:40, Paříž, Aquatics Centre

Před dvěma lety se téměř neznámý teeager David Popovici stal prvním plavcem, který od zákazu celotělových plavek prolomil na trati 200 metrů volný způsob čas 1 minuty a 43 sekund. Chvíli to vypadalo, že šlo jen o malý záblesk, ale po horším období v roce 2023 se zdá, že je rumunský zázrak zase zpět. 

Únorový světový šampionát sice vynechal, ale na červnovém mistrovství Evropy vyhrál suverénně časem 1:43,13 a na olympiádě zvládl v neděli rozplavbu i semifinále v nejlepším čase (1:44,53). Každopádně finálový závod může být velkým dramatem. Časy osmi mužů ze semifinále dělí jen 1,35 sekundy. Místo ve finále nezbylo na mistra světa, Korejec Hwang Sunwoo doplaval až devátý. Největším soupeřem Popoviciho tak jistě bude Brit Duncan Scott (1:44,94), který do Paříže díky vítězství v domácí kvalifikaci nepustil obhájce zlata Toma Deana. Překvapit může i Američan Luke Hobson (1:45,19) nebo vítěz pařížské čtyřstovky Lukas Märtens (1:45,36).