Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské taháky, pátek 9. srpna: Francie v boji o fotbalové zlato i konec amerického čekání

Fotbalisté Francie budou chtít pro svou zemi získat olympijské zlato po dlouhých 40 letech.
Fotbalisté Francie budou chtít pro svou zemi získat olympijské zlato po dlouhých 40 letech.Profimedia
Na olympijských hrách v Paříži se ve pátek 9. srpna bude rozdávat 34 sad medailí, hlavní pozornost ale bude upřena do největších arén. O triumf z fotbalového turnaje se v Parku Princů střetnou domácí Francie a Španělsko. Ve finále závodu na 4x100 metrů pak mohou Američané ukončit 24 let dlouhé čekání na zlato z prestižní atletické sprinterské štafety. Už dopoledne ale proběhne boj o zlato mezi sportovními lezci, kde dojde na střet generací. Sorata Anrakua (17) vyzve Adam Ondra (31).

Sportovní lezení

Bouldering a obtížnost

10:15 a 12:35, Paříž, Le Bourget Climbing Arena

Sportovní lezení si získalo během krátké chvíle srdce fanoušků a tribuny v aréně Le Bourget byly plné už v kvalifikačních bojích. Předposlední disciplínou, ve které se budou rozdělovat medaile, je páteční kombinovaný závod v boulderu a lezení na obtížnost. Zde se vyprofilovala velmi silná špička lezců, kterou už netrápí potřeba lézt na rychlost, neboť sprint dostal v Paříži vlastní prostor i medailový závod. Suverénem kvalifikačních bojů byl teprve 17letý supertalent Sorato Anraku z Japonska, který jen v boulderové části zaznamenal dostatek bodů na postup do finále a ve druhé části si už jen pohlídal pozici posledního lezce pro finálový den.

Formu ukázali i dva veteráni, loňský mistr světa Jakob Schubert z Rakouska i legendární český dlouhán Adam Ondra, který začínal svou kariéru na přírodních skalách a proslavily ho výstupy v Yosemitském národním parku a norském Flatangeru. Právě této dvojici svědčí nová úprava pravidel. Zlato z Tokia obhajuje Španěl Alberto Gines Lopez, který v semifinále skončil na čtvrté příčce.

Boulderová část startuje v 10:15, následné finále lezení na obtížnost je pak na programu ve 12:25.

Fotbal

Francie – Španělsko, finále mužů

18:00, Paříž, Park Princů

Francouzi zatím vyhráli olympijské fotbalové zlato jen jedinkrát, v Los Angeles 1984 pod vedením legendárního trenéra Henriho Michela. A letos v domácím prostředí jsou na nejlepší cestě toto 40 let dlouhé čekání ukončit. Domácí fanoušci jsou zatím spokojení, tým pod vedením ikonického Thierryho Henryho prošel základní skupinou i nástrahami čtvrtfinále bez inkasované branky. 

A když v semifinále přišla krizová chvíle a Mahmoud Saber přiblížil svůj Egypt k zápasu o zlato, dal o sobě znovu vědět Jean-Philippe Mateta. Útočník Crystal Palace stihl před koncem základní doby vyrovnat a v prodloužení vstřelil vítězný gól. Byla to již čtvrtá Matetova trefa na turnaji. Stejný počet gólů má na konte ale i Fermin Lopez, který do finále dotáhl Španělsko. Finalisté posledních her v Tokiu (souboj o zlato tehdy prohráli s Brazílií v prodloužení 1:2) neměli letos zrovna hladkou cestu. Už v základní skupině podlehli Egyptu a semifinálový duel s Marokem nakonec otáčeli dvěma góly v závěru zápasu.

Atletika

Štafeta 4 x 100 metrů muži

19:47, Paříž, Stade de France

Tradiční atletický olympijský vrchol v podobě sprinterských štafet dostal nečekanou zápletku. Jamajský tým nedokázal v rozběhu sladit předávky a i když se jen těsně vyhnul diskvalifikaci, nakonec zaběhl až devátý nejlepší čas (38,45) a zůstal mimo hru o medaile. Pro Jamajku je to v kdysi parádní disciplíně (v éře Usaina Bolta získala dvě zlata za sebou) těžká rána. Bez medaile zůstala sprinterská velmoc už v Tokiu. 

Dlouhé čekání na zlato by tak mohl při pátečním večeru ukončit tým USA. Poslední zlatý americký triumf ve štafetě na 4x100 metrů se datuje k roku 2000. Američané zvládli nejlépe kvalifikační běh a časem 37,47 se na sedm setin přiblížili nejlepšímu času letošního roku. V rozběhu chyběl Noah Lyles, který po finále dvoustovky přiznal, že ho trápí covid. 

V boji o zlato jsou i obhájci tokijského zlata z Itálie, v jejichž sestavě je hrdina posledních her a dvojnásobný olympijský šampion Marcell Jacobs. Na rychlé dráze Stade de France vytvořily svá sezonní maxima štafety Jihoafrické republiky (37,94), Velké Británie (38,04), Japonska (38,06) i Číny (38,24).