Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské taháky, neděle 4. srpna: Poslední šance Djokoviče, hladká stovka i golfové finále

Novak Djokovič má zřejmě poslední šanci vyhrát olympijské hry.
Novak Djokovič má zřejmě poslední šanci vyhrát olympijské hry.Profimedia
Na olympijských hrách v Paříži se v neděli 4. srpna bude rozdávat 20 sad medailí. Nejsledovanější finále se odehrají na hřišti Le Golf National, v tenisovém areálu Roland Garros a večer při sprintu mužů na Stade de France. Xander Schauffele (30) má velkou šanci na obhajobu golfového zlata z Tokia, triumf z hladké stovky chce úřadující mistr světa Noah Lyles (27) a poslední šanci zkompletovat svou sbírku titulů má Novak Djokovič (37), v cestě mu ale stojí Carlos Alcaraz (21).

Golf

Finále mužů

12:28 Guyancourt, L'Albatros Le Golf National

Golf se vrátil na olympijské hry v roce 2016 po dlouhých 112 letech a turnaj pod pěti kruhy se pro spoustu profesionálů okamžitě stal lákavou událostí. V Riu vyhrál Brit Justin Rose, v Tokiu Xander Schauffele. A právě Američanova letošní forma i hra na Le Golf National nazančuje, že je na dobré cestě tři roky staré zlato obhájit. Schauffele se teprve nedávno zbavil nálepky muže, který neumí vyhrávat velké eventy, letos ale už triumfoval na dvou majorech.

V letošním olympijském turnaji je po třech dnech na děleném prvním místě se skóre -14 společně se Španělem Jonem Rahmem. Rozhodnuto ale rozhodně není, neboť jen bod za vedoucí dvojicí je Brit Tommy Fleetwood, který právě na olympijském hřišti dotáhl Evropu v roce 2018 k vítězství v Ryder Cupu. O další dvě rány dál jsou Japonec Hideki Matsujama, který se po nepovedené sobotě propadl na dělené čtvrté místo.

To patří před finálovým dnem i Dánovi Nicolai Hojgaardovi, který naopak ve třetím dnu zahrál devět ran pod par a vyrovnal rekord hřiště. Šestice nejlepších hráčů vyrazí na posledních 18 jamek turnaje ve 12:28, respektive ve 12:39.

Tenis

Finále muži: Novak Djokovič – Carlos Alcaraz

14:00, Paříž, Roland Garros, kurt Philippe Chatriera

Ve světě tenisu aktuálně neexistuje větší zápas. Dlouholetý vládce a 24násobný grandslamový vítěz proti nástupci trůnu v ikonickém prostředí na Roland Garros. Novak Djokovič vyhrál snad už všechno, ale olympijský triumf mu stále uniká. Však i kvůli němu předčasně vzdal svou pouť na French Open, aby co nejrychleji podstoupil operaci kolene. Stihl i Wimbledon, i když v něm nakonec ve finále padl.

Byl to právě Carlos Alcaraz, který před třemi týdny srbskému velikánovi v londýnském All England Clubu ukázal, že čas nové generace už opravdu nastal. Přitom ještě loni Djokovič uštědřil španělské vycházející hvězdičce v semifinále Roland Garros řádnou lekci. Rok a dva měsíce poté se v antukovém chrámu utkají znovu a Djokovič ví, že má poslední šanci zkompletovat svou sbírku trofejí, po kterých vždy toužil…

Atletika

Běh na 100 metrů - muži

21:50, Paříž, Stade de France

Tradičně nejsledovanější závod celé olympiády. Poté, co se rozloučil trojnásobný olympijský šampion Usain Bolt, vyhrál na poslední olympiádě v Tokiu sprint na 100 metrů tak trochu senzačně Marcell Jacobs. Ital narozený v texaském El Pasu na startovní listině pařížského závodu sice figuruje, tentokrát se ale mluví o jiných favoritech.

Tím největším má být úřadující mistr světa Noah Lyles, který loni v Budapešti na světovém šampionátu zvítězil v čase 9,83. A i v letošní sezoně tento 27letý Američan potvrzuje výtečnou formu. V průběhu června si v Londýně vylepšil i v protivětru osobní rekord na 9,81 a netají se tím, že by rád získal hattrick (tedy 100 m, 200 m a 4x100).

Nejrychlejší letošní čas na hladké stovce ale zaběhl Kishane Johnson doma na Jamajce (9,77), počítat se musí i s Ferdinandem Omanyalou z Keni (9,79). Američané pak budou mít ve hře zřejmě i další dva ambiciozní borce – nejlepší časy v rozbězích zaběhli Kenneth Bednarek a stříbrný z Tokia Fred Kerley.