Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské taháky, čtvrtek 8. srpna: Dream Team vs. Jokič, o rekord na stěně i Lylesova mise

Noah Lyles se pokusí po triumfu na 100 metrů vyhrát zlato i na dvoustovce.
Noah Lyles se pokusí po triumfu na 100 metrů vyhrát zlato i na dvoustovce.Profimedia
Na olympijských hrách v Paříži se ve čtvrtek 8. srpna bude rozdávat 25 sad medailí. Také se ale čeká velká semifinálová bitva mezi basketbalisty USA a Srbska, kde Nikola Jokič (29) a spol. budou chtít "Dream Teamu" vrátit prohru ze základní skupiny. Sam Watson (18) a Veddriq Leonardo (27) budou bojovat o premiérové zlato ze sportovního lezení na rychlost a večer se sprinter Noah Lyles (27) pokusí v běhu na 200 metrů přiblížit legendám atletiky.

Sportovní lezení

Závod na rychlost - 15 m, muži

12:35, Paříž, Le Bourget Climbing Venue

Kdo umí nejrychleji vylézt na 15 metrů vysokou zeď jen po horolezeckých chytech? Je to zjevně teprve osmnáctiletý Sam Watson, který ve čtvrtfinále zareagoval na fantastický výkon Veddriqa Leonarda z kvalifikačního kola. Indonésan dosáhl impozantního času 4,79 sekundy, čímž vyrovnal Watsonův světový rekord. Hned vzápětí ale ve čtvrtfinále americký rychlík posunul hranici možností o další čtyři setiny a stanovil nové světové maximum na hodnotu 4,75.

I díky těmto výkonům se oba hlavní rivalové, kteří ve své kariéře už třikrát dokázali vyhrát Světový pohár, dostali do rozdílné poloviny pavouka a jejich střet by se mohl uskutečnit až ve finále. Watson ale hlavně nejdříve musí zvládnout čtvrtfinále, kde jej čeká Novozélanďan Julian David. Leonardo, jenž je o 9 let starší než Watson, změří síly s domácím Bassou Mawemem. Sportovní lezení mělo premiéru na olympijských hrách v Tokiu, kde se však udělovala jen jedna sada medailí v kombinované disciplíně. Lezení na rychlost má v Paříži premiéru.

Atletika

200 metrů, muži

18:25, Paříž, Stade de France

Už od roku 2018 pravidelně patří nejrychlejší čas sezony americkému sprinterovi Noahovi Lylesovi. Ten také na dvoustovce vyhrál tři poslední mistrovství světa. Jenže na olympiádě v Tokiu se navzdory času 19,74 sekundy musel sklonit před Andrem de Grassem i krajanem Kennethem Bednarkem. Bronz byl pro muže, který je hodně aktivní i mimo atletickou dráhu a často provokuje svými názory, zklamáním. Vždyť ve své parádní disciplíně pokořil hranici 20 sekund celkem 32krát a v tomto ohledu už má na dohled legendárního Usaina Bolta. 

Do Paříže ale přijel 27letý Američan ve výborné formě i náladě a na úvod své letošní olympijské mise vyhrál v obrovské konkurenci běh na 100 metrů. A protože je na dvojnásobné trati daleko větším favoritem, spekuluje se i o tom, že by mohl na konci týdne zaútočit také na zlatý sprinterský hattrick (100m, 200m a štafeta 4x100), který v minulosti dokázali získat jen Jesse Owens, Bobby Morrow, Carl Lewis a Usain Bolt.

Na Stade de France pak budou vedle mužské dvoustovky velmi sledované i závody na 110 metrů překážek, běh žen na 400 metrů přes překážky i finále oštěpu mužů, kde se očekává souboj Inda Neeradže Čopry a české stálice Jakuba Vadlejcha.

Basketbal

USA - Srbsko, muži - semifinále

21:00, Paříž, Bercy Arena

Američtí basketbalisté prochází olympijským turnajem zatím bez zaváhání. Všechny své soupeře dokázali porazit výrazným způsobem a ve čtvrtfinále dokumentovali pohodu vítězstvím o 35 bodů nad Brazílií. Ve čtyřech doposud odehraných zápasech měli pokaždé jiného nejlepšího střelce a i to si pochvaluje LeBron James, který se na svátek pod pěti kruhy vrátil po dlouhých 12 letech. "Náš tým má hloubku, kohokoliv pošleme na hřiště, může zápasy rozhodnout," vyprávěl po postupu mezi nejlepší čtyři týmy.

Statistiky vzájemného zápasu ve skupině.
Statistiky vzájemného zápasu ve skupině.Livesport

"Dream Team" ale v semifinále potká rivala, který má velkou touhu a i důležité osobnosti k tomu, aby mohl věřit v úspěch. Srbsko sice v základní skupině podlehlo výběru USA 84:110, ve čtvrtfinále už ale ukázalo odhodlání i umění otáčet těžké zápasy ve svůj prospěch.

Jeho souboj s Austrálií byl dosavadním vrcholem turnaje. Tým okolo dvojnásobného vítěze NBA Nikoly Jokiče dokázal smazat ztrátu 24 bodů a nakonec přetlačil svého soupeře 95:90 po prodloužení. Druhou semifinálovou dvojici basketbalového turnaje tvoří úřadující mistři světa z Německa a domácí Francie.