Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paříži, den druhý: Beachvolejbalisté začali výhrou. Seemanová postoupila do finále

Aktualizováno
David Schweiner s Ondřejem Perušičem úspěšně vstoupili do olympijského turnaje.
David Schweiner s Ondřejem Perušičem úspěšně vstoupili do olympijského turnaje.Profimedia
První soutěžní den na olympijských hrách v Paříži je minulostí, v dobrém na něj však budou vzpomínat sportovci z Austrálie. Reprezentanti státu, který do Francie vyslal přes 400 sportovců, posbírali už pět medailí – doposud vůbec nejvíce ze všech. Jak tomu bude v neděli? Hlavní události sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje veškeré dění na 33. letní olympiádě.

Češky a Češi v akci

Dalších 13 sad medailí v neděli získá majitele na olympijských hrách v Paříži. Plavkyně Barbora Seemanová se po zdařilé premiéře na 100 metrů motýlek postaví na start své hlavní disciplíny, na kraulařské dvoustovce se letos v Bělehradu stala mistryní Evropy. Po propršené sobotě se naplno rozběhl tenisový turnaj, 1. kolo dvouhry absolvovalo všech šest českých zástupců včetně úřadující wimbledonské šampionky Barbory Krejčíkové.

Kompletní český program

Zprávy

22:55 – Šestnáctiletá gymnastka Soňa Artamonova, nejmladší česká olympionička v Paříži, obsadila v kvalifikaci víceboje 46. místo a do finále nepostoupila.

22:49 – Beachvolejbalistky Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou podlehly na úvod OH Američankám Kelly Chengové se Sarou Hughesovou 16:21, 11:21. S favoritkami držely krok až do stavu 15:15, pak ale úřadující světové šampionky získaly čtyřmi body v řadě rozhodující náskok. Hned zkraje druhé sady odskočily a Češky v bouřlivé kulise nenašly sílu na zvrat. Utkají se ještě s Němkami Svenjou Müllerovou a Cinjou Tillmannovou a domácím párem Clémence Vieiraová, Aline Chamereauová.

22:24 – Američanka Lee Kieferová obhájila olympijské zlato v šermu fleretem z Tokia, ve finále porazila 15:6 krajanku Lauren Scruggsovou.

22:13 – Barbora Seemanová postoupila na olympijských hrách v Paříži do pondělního finále kraulařské dvoustovky a v pondělí může vylepšit šesté místo z Tokia. V semifinále své hlavní trati zaplavala česká reprezentantka čas 1:56,06 a postoupila jako šestá.

22:08 – Španělské mistryně světa porazily na olympijském turnaji fotbalistek 1:0 Nigérii a po druhé výhře si zajistily postup do čtvrtfinále.

22:03 – Dvě setiny sekundy dělily britského prsaře Adama Peatyho od třetího olympijského zlata na stovce. V pařížském finále však dohmátl dříve Ital Nicolo Martinenghi, předloňský mistr světa. A Peaty se o stříbro shodným časem 59,05 podělil s Američanem Nicem Finkem.

22:01 – Stolní tenistka Hana Matelová porazila na olympijských hrách v Paříži desátou nasazenou Yang Xiaoxin z Monaka 4:2 na sety a postoupila do 2. kola. Při své třetí účasti pod pěti kruhy se dočkala premiérové výhry.

21:52 – Znakař Miroslav Knedla do olympijského finále na stometrové trati nepostoupil, devatenáctiletý český plavec obsadil v pařížském semifinále 12. místo.

21:15 – Badmintonista Jan Louda prohrál úvodní zápas s favorizovaným Loh Kean Yewem ze Singapuru 13:21, 10:21.

20:54 – Jediná zástupkyně české sportovní gymnastiky na OH Soňa Artamonova se s Paříží rozloučí po dnešní kvalifikaci víceboje. Po čtyřech z pěti skupin patří šestnáctileté debutantce pod pěti kruhy 37. místo, jež nebude stačit na finále pro 24 nejlepších ani po redukci na dvě závodnice na zemi.

20:52 – Volejbalisté Francie vykročili na domácích hrách za obhajobou olympijského zlata vítězstvím 3:2 nad Srbskem. Dvouhodinovou bitvu sledovalo v South Paris Arena 1 téměř deset tisíc fanoušků. Skupinu A doplňují Slovinsko a Kanada, ti se utkají od 21 hodin.

20:50 – Americký souboj o olympijské zlato z motýlkářské stovky vyhrála Torri Huskeová, světovou rekordmanku Gretchen Walshovou porazila o čtyři setiny.

20:46 – Dlouho to vypadalo na poslední zápas kariéry, ale Andy Murray se zatím s tenisovým světem rozloučit nechce. Majitel čtyř olympijských medailí absolvuje pod pěti kruhy v Paříži svůj poslední turnaj, po boku krajana Daniela Evanse zlikvidoval v super tie-breaku pět mečbolů v řadě a Britové nakonec japonské duo Taro Daniel, Kei Nišikori udolali 2:6, 7:6, 11:9. Ještě k tomu prohrávali ve druhém setu dvakrát o brejk.

20:43 – Světový rekordman Léon Marchand suverénně ovládl na olympijských hrách v Paříži polohový závod na 400 metrů. Za hlasité podpory fanoušků zvítězil téměř o šest sekund a pro Francii získal první plavecké zlato.

20:14 – Fotbalistky Brazílie nezvládly na olympijském turnaji koncovku zápasu s Japonskem a nevyužily šanci zajistit si postup do čtvrtfinále. Brazilky dvakrát inkasovaly v nastavení a prohrály 1:2. V tabulce skupiny C nyní mají stejně jako soupeřky bilanci jedné výhry a jedné porážky. Brazílie na úvod porazila Nigérii, Japonsko podlehlo mistryním světa Španělkám.

19:13 – Američtí basketbalisté zahájili útok na páté zlato z OH za sebou výhrou 110:84 nad Srbskem ve skupině C v Lille. Nejlepším střelcem zápasu byl s 23 body Kevin Durant, jenž kvůli zranění vynechal všechny přípravné duely týmu USA. LeBron James ozdobil svůj návrat pod pět kruhů po dvanácti letech 21 body, sedmi doskoky a devíti asistencemi. V dresu poražených nastřílela 20 bodů největší srbská hvězda Nikola Jokič.

18:46 – Australská vodní slalomářka Jessica Foxová ovládla na olympijských hrách v Paříži závod kajakářek a získala již pátou medaili pod pěti kruhy a druhou zlatou. Třicetiletá hvězda divoké vody navázala na triumf mezi kanoistkami z Tokia, na kajaku byla před třemi lety bronzová.

18:24 – První olympijskou vítězkou pařížských her ve skateboardingu je čtrnáctiletá Japonka Coco Jošizawaová, jež vyhrála disciplínu street. Druhá v soutěži na náměstí Svornosti skončila její o rok starší krajanka Liz Akamaová, bronz získala Brazilka Rayssa Lealová, jež navázala na stříbro ze skateboardingové premiéry pod pěti kruhy v Tokiu.

18:22 – Japonský judista Hifumi Abe obhájil v Paříži olympijské zlato z Tokia v kategorii do 66 kilogramů. Šestadvacetiletý čtyřnásobný mistr světa, jenž na světové tour neprohrál zápas již pět let, zakončil soutěž vítězstvím na ipon ve finále s Brazilcem Willianem Limou.

17:59 – Ženskou týmovou soutěž v lukostřelbě ovládly i na desátých olympijských hrách od zařazení této disciplíny do programu korejské reprezentantky. V Paříži navázala na své předchůdkyně, které drží neporazitelnost od Soulu 1988, zcela nová sestava Čon Hon-jong, Lim Si-hjon, Nam So-hjon.

17:52 – Beachvolejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem zahájili olympijský turnaj výhrou 21:17, 21:19 nad kanadským párem Samuel Schachter, Daniel Dearing. Barboru Hermannovou s Marií-Sárou Štochlovou čekají večer pod Eiffelovou věží Američanky Kelly Chengová se Sarou Hughesovou.

17:50 – Jachtařky Zosia Burska a Sára Tkadlecová figurují po prvních třech jízdách olympijské regaty ve třídě 49erFX na 11. místě. Na zahájení soutěže v Marseille marně čekaly windsurfařky včetně české reprezentantky Kateřiny Švíkové, pořadatelé nakonec vzdali čekání na potřebný vítr a plánované čtyři jízdy odložili.

17:17 – Kubánský boxer Júlio César La Cruz prohrál v Paříži hned v prvním kole a třetí zlato za sebou nepřidá. Nad síly čtyřiatřicetiletého obhájce titulu ve váze do 92 kilogramů byl kubánský rodák Loren Alfonso, reprezentující Ázerbájdžán.

17:14 – Badmintonisté Adam Mendrek a Ondřej Král prohráli na OH v druhém utkání 10:21, 13:21 s thajskou dvojící Džomkoh, Kedren a do čtvrtfinále nepostoupí.

16:41 – Neprojetá branka v závěru trati a s tím spojená padesátisekundová penalizace připravila kajakářku Antonii Galuškovou o postup do finálového závodu. Třiadvacetiletá česká vodní slalomářka obsadila v semifinále předposlední 21. místo.

16:30 – Španělské basketbalistky vstoupily do olympijského turnaje těsným vítězstvím nad Čínou 90:89 po prodloužení, přestože prakticky celý zápas prohrávaly. Osmi body přispěla k výhře rozehrávačka Maite Cazorlaová, která v uplynulé sezoně pomohla USK Praha k ligovému titulu a bronzu v Evropské lize.

16:17 – Kanadská vláda pozastavila kvůli aféře s dronem na OH finanční dotace spojené s trenérkou ženské fotbalové reprezentace Bev Priestmanovou a dvou jejích asistentů. Organizace Sport Canada, jejímž prostřednictvím prostředky do sportu putují, označila skandál za ostudu pro všechny Kanaďany. "Používat dron ke sledování jiného týmu během uzavřeného tréninku je podvádění. Je to naprosto nefér ke kanadským hráčkám i týmům soupeřů a podkopává to integritu samotného sportu," konstatovala ministryně sportu Carla Qualtroughová.

16:14 – Závod horských kol vyhrála domácí hvězda Pauline Ferrandová-Prévotová před Američankou Haley Battenovou a Švédkou Jenny Rissvedsovou. Jediná Češka na startu Adéla Holubová obsadila 31. místo. Ferrandová-Prévotová, která přes velké úspěchy v různých disciplínách dosud neměla z předchozích tří startů pod pěti kruhy medaili, ujela soupeřkám už na začátku druhého ze sedmi okruhů. Náskok postupně navyšovala a v cíli měla k dobru tři minuty.

15:42 – Miroslavu Trundovi s koněm Shutterflyke patří po cross country olympijské soutěže ve všestrannosti 56. místo. Druhý český reprezentant Miloslav Příhoda s Ferreolusem na trati ve Versailles chybovali a byli vyřazeni.

15:05 – V českém domě, kde je i dobrovolnice a zaměstnankyně Livesportu Senta Martynenko, drželi všichni palce tenistce Barboře Krejčíkové. Čerstvá wimbledonská vítězka nakonec dramatický závěr duelu se Španělkou Sarou Sorribesovou zvládla a postoupila do dalšího kola. Více informací najdete v článku.

Barbora Krejčíková a její duel na velkoplošné obrazovce.
Barbora Krejčíková a její duel na velkoplošné obrazovce.Senta Martynenko

14:18 – Pro všechny tři české kordisty skončil olympijský turnaj ve druhém kole. Jediné vítězství v pařížském výstavním pavilonu Grand Palais zaznamenal Jakub Jurka, který na úvod vyřadil Mahmúda Muhsina z Egypta, poté byl ale nad jeho síly maďarský obhájce olympijského stříbra Gergely Siklósi. Jiří Beran a Martin Rubeš po úvodním volném losu nestačili v boji o postup mezi nejlepších 16 šermířů rovněž na velké papírové favority.

13:10 – Basketbalisté Jižního Súdánu při historické premiéře na olympijských hrách porazili v Lille Portoriko 90:79. Poraženému týmu nepomohl ani výborný výkon rozehrávače New Orleans Joseho Alvarada, rodák z Brooklynu nastřílel 26 bodů. Africký tým táhl Carlik Jones s 19 body.

13:10 – Čeští sportovní střelci do finálových bojů na olympijských hrách v Paříži ve vzduchové pušce nepostoupili. Jiří Přívratský obsadil v kvalifikaci 23. místo, František Smetana byl osmatřicátý. Do nejlepší osmičky neprošla ani Veronika Blažíčková, jež skončila na 34. příčce. Mužskou kvalifikaci ovládli Číňan Šeng Li-chao a Argentinec Marcelo Julián Gutiérrez se shodným počtem 631,7 bodu. Mezi ženami byla nejlepší šestnáctiletá Korejka Pan Ho-čin v olympijském rekordu 634,5 bodu.

12:48 – Kordista Jiří Beran nestačil v Paříži na domácího Romaina Cannoneho a olympijský turnaj pro něj hned po prvním utkání skončil. Dvaačtyřicetiletý český reprezentant prohrál duel s předloňským mistrem světa 8:15. Ve výstavním pavilonu Grand Palais jsou ve hře ještě Martin Rubeš a Jakub Jurka, který jako jediný z českého tria neměl v prvním kole volný los a vyřadil v něm po výhře 15:8 Mahmúda Muhsina z Egypta.

12:44 – Všechny tři české veslařské posádky postoupily v Paříži přímo do semifinále. Ze druhého místa v rozjížďce to dnes zvládl dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem, třetí dojely Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou na dvojce bez kormidelnice. Už v sobotu se mezi dvanáctku nejlepších kvalifikoval dvojskif Lenka Lukšová, Anna Šantrůčková.

12:17 – Barbora Seemanová postoupila na olympijských hrách do semifinále své hlavní disciplíny, kraulařské dvoustovky. V rozplavbách byla dvojnásobná mistryně Evropy na této trati desátá. Večerní semifinále v Paříži poplave také devatenáctiletý znakař Miroslav Knedla, který byl na stometrové trati taktéž desátý. Kristýna Horská obsadila 28. místo na doplňkové prsařské stovce, kde na postup do semifinále pomýšlet nemohla.

12:00 – Australský cyklista Luke Plapp musel po tvrdém pádu v sobotní deštivé časovce na olympijských hrách podstoupit v noci v Paříži operaci břicha. Oznámili to zástupci australské výpravy. Další podrobnosti o zákroku, ani o zdravotním stavu jezdce, který před třemi lety v Tokiu získal s australským týmem na dráze bronz ve stíhacím závodu družstev, nezveřejnili.

11:51 – Plavkyně Kristýna Horská obsadila na olympijských hrách 28. místo na prsařské stovce, do semifinále nepostoupila. Její hlavní tratí je dvoustovka.

10:52 – České reprezentantky ve veslování Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou postoupily na dvojce bez kormidelnice do semifinále olympijských her v Paříži. Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského obsadily v rozjížďce třetí místo, které jim zajistilo přímý postup do další části regaty.

10:43 – Areál olympijského festivalu u jezera Most dnes z bezpečnostních důvodů pořadatelé dočasně uzavřeli kvůli silnému větru. Zatím nejméně do 14:00.

10:35 – Sportovní střelkyně Veronika Blažíčková obsadila v kvalifikaci soutěže ve vzduchové pušce na OH v Paříži 34. místo a do finálové osmičky nepostoupila.

10:27 – Kordista Jakub Jurka v prvním kole olympijského turnaje v pařížském Grand Palais porazil 15:8 Mahmúda Muhsina z Egypta. Jeho dalším soupeřem bude obhájce stříbra Gergely Siklósi z Maďarska.

10:06 – Také druhé olympijské zlato ve sportovní střelbě z her v Paříží putuje do Číny. Ve vzduchové pistoli zvítězil Sie Jü před Italy Maldinim a Monnou.

09:16 – O tokijskou olympiádu před třemi roky australská plavkyně Shayna Jacková přišla kvůli trestu za doping, v sobotu večer v Paříži už mohla slavit se štafetou na 4x100 metrů volný způsob zlatou medaili. Jako satisfakci to však nebrala.

09:12 – Nigerijská boxerka Cynthia Ogunsemiloreová přišla kvůli podezření z dopingu o start na olympiádě v Paříži, kde se měla představit ve váze do 60 kg. Informovala o tom Mezinárodní testovací agentura (ITA).

09:11 – Hry začnou pro oba české páry v plážovém volejbalu. Na písku pod Eiffelovou věží se představí Ondřej Perušič a David Schweiner, které loňský titul mistra světa pasoval do role medailových kandidátů, i Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová.

08:57 – Seemanovou její červnový čas z Londýna řadí mezi přihlášenými plavkyněmi na páté místo. V dopoledních rozplavbách budou o šestnáctičlenné semifinále bojovat ještě Miroslav Knedla na 100 m znak a Kristýna Horská na 100 m prsa.

08:44 – Značná pozornost bude upřena na premiéru amerických basketbalistů, kteří naposledy nevybojovali olympijské zlato před 20 lety v Aténách. Jejich ambice prověří v prvním utkání Srbové, kteří na posledním světovém šampionátu získali stříbro, zatímco Američané tam skončili bez medaile. Více informací v článku.

08:19 – Triatlonisté na olympiádě v Paříži přišli kvůli zhoršené kvalitě vody po pátečním a sobotním dešti o nedělní tréninky v Seině. Pořadatelé her však věří, že závody se uskuteční podle plánu.

07:10 – Olympijské hry v Paříži za sebou mají první soutěžní den, po němž vévodí medailovému pořadí Austrálie, jejíž sportovci získali už pět cenných kovů (tři zlata a dvě stříbra). 

07:06 – Barbora Seemanová je nejlepší plavkyní Evropy, která v Paříži míří mnohem výš...

07:00 – "Chtěl jsem tomu dát sto procent a bojovat o co nejlepší umístění. Věděl jsem, že na mezičasech vedu, člověka to samozřejmě hodně povzbudí a motivuje, zároveň jsem ale věděl, že ti nejlepší šli na řadu až po mně. Doufal jsem, že to bude stačit na desítku, nakonec to bohužel nestačilo. I tak to bylo skvělé, byla úžasná atmosféra," uvedl český cyklista Mathias Vacek.