Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paříži, den sedmý: Macháč a Siniaková jsou zlatí, první česká medaile díky kordistům

Aktualizováno
Česko slaví první zlato z Paříže.
Česko slaví první zlato z Paříže.Profimedia
Olympijské hry v Paříži za sebou mají úvodních šest soutěžních dnů, během kterých česká výprava nezískala ani jednu medaili. V pátek už se ale zadařilo, překvapivě jako první zaúřadovali čeští kordisté, kteří nečekaně vybojovali bronzové medaile. Následovali je tenisté Tomáš Macháč (23) a Kateřina Siniaková (28), kteří ovládli tenisový mix a získali zlaté medaile. Hlavní události OH sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje veškeré dění na 33. letní olympiádě.

Češky a Češi v akci

O třetí olympijské zlato bojoval nejprve v Paříži judista Lukáš Krpálek, ale neúspěšně a skončil v osmifinále. Čekání na medaili pro českou výpravu ukončili koridsté, kteří v boji o bronz porazili domácí Francii 43:41. Zlato z tenisového mixu slaví Kateřina Siniaková s Tomášem Macháčem.

Kompletní český program

Hlavní zprávy

Medailové pořadí.
Medailové pořadí.Enetpulse

23:05 – Fotbalisté domácí Francie postoupili do semifinále. Ve čtvrtfinále vyřadili Argentinu po výhře 1:0, rozhodl Jean-Philippe Mateta.

22:54 – Tenisté Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková jsou olympijskými šampiony ve smíšené čtyřhře. Ve finále zdolali Čang Č'-čena a Wang Sin-jü 6:2, 5:7, 10:8. Dramatický duel dotáhli k triumfu za hodinu a 18 minut. Více informací v článku.

22:12 – Fotbalisté Egypta postoupili do semifinále. Ve čtvrtfinále porazili Paraguay na penalty 5:4, po prodloužení skončil zápas 2:2.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

22:00 – Závod v běhu na 10.000 metrů v Paříži vyhrál světový rekordman Joshua Cheptegei z Ugandy v olympijském rekordu 26:43,14.

21:49 – Olympijskou týmovou soutěž kordistů, v níž Češi skončili třetí, ovládli maďarští šermíři po výhře 26:25 v prodloužení nad japonskými obhájci zlata.

21:44 – Závod mužů v bikrosu opanovali domácí Francouzi. Vyhrál Joris Daudet před Sylvainem Andrem a Romainem Mahieuem.

21:44 – Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner prohráli na s Brazilci Evandrem a Arthurem 0:2 na sety a ve skupině jsou druzí.

20:57 – Francouzský plavec Léon Marchand vyhrál polohový závod na 200 metrů a získal v Paříži čtvrté individuální zlato. To před ním na jedněch olympijských hrách dokázali jen tři plavci – legendy Michael Phelps, Mark Spitz a Kristin Ottová. Ve finále domácí reprezentant dohmátl jen šest setin za světovým rekordem a překonal Phelpsův olympijský.

20:51 – Australanka Kaylee McKeownová vyhrála 200 m a stejně jako v Tokiu získala obě znakařská zlata. Američanka Regan Smithová má v Paříži třetí stříbro.

20:36Kordisté Jakub Jurka, Martin Rubeš, Jiří Beran a Michal Čupr získali na olympijských hrách senzačně bronz v týmové soutěži. V utkání o třetí místo porazili světové jedničky Francouze 43:41. Hrdinou duelu byl stejně jako ve čtvrtfinále proti druhému týmu světa Itálii Jakub Jurka, který v závěrečném souboji na planši v zaplněném Grand Palais otočil skóre proti domácí hvězdě Yannicku Borelovi.

20:35 – Francouzský plavec Florent Manaudou získal na čtvrtých OH za sebou medaili na 50 metrů volný způsob. Byl třetí, zvítězil Australan Cameron McEvoy.

Výsledky závodu.
Výsledky závodu.Enetpulse

20:34 – Koulař Tomáš Staněk se poprvé na olympijských hrách probojoval do finále. V kvalifikaci hned prvním pokusem vylepšil své letošní maximum na 21,61 m.

20:30 – Soutěž skokanů na trampolíně vyhrál Ivan Litvinovič z Běloruska a jako první z neutrálních sportovců získal na olympijských hrách v Paříži zlato.

20:03 – Medailový ceremoniál smíšené čtyřhry v badmintonu měl na olympijských hrách nečekané vyvrcholení. Před čínskou šampionkou Chuang Ja-čchiung po převzetí zlata poklekl pod stupni vítězů v pařížské aréně Porte de La Chapelle reprezentační kolega Liou Jü-čchen, stříbrný medailista z mužské čtyřhry v Tokiu, a požádal ji o ruku.

19:33 – Bronzové medaile ve smíšené čtyřhře na OH získali kanadští tenisté Felix Auger-Aliassime a Gabriela Dabrowská. Nizozemský pár Koolhof, Schuursová porazili 6:3, 7:6.

19:20 – Kvarteto Spojených států amerických vytvořilo v rozběhu smíšené štafety na 4x400 metrů časem 3:07,41 světový rekord.

19:03 – Španělští fotbalisté postoupili do semifinále, v němž se utkají s Marokem. Ve čtvrtfinále vyřadili Japonsko po výhře 3:0.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

18:15 – Olympijský turnaj golfistů vede v polovině trojice hráčů včetně obhájce zlata z Tokia Američana Xandera Schauffeleho. Jedenáct ran pod par mají po dvou kolech také Japonec Hideki Macujama a Angličan Tommy Fleetwood, který dnes zahrál -7 a poskočil o jedenáct míst.

18:02 – Francouzská hvězda Teddy Riner jako první judista získal čtyři zlaté olympijské medaile. Ve finále nad 100 kg v Paříži porazil Kim Min-čonga z Koreje.

Riner oslavil další olympijské zlato.
Riner oslavil další olympijské zlato.AFP

17:50 – Brazilská judistka Beatriz Souzaová ve finále kategorie nad 78 kg porazila Raz Herškovou z Izraele a získala první olympijskou medaili.

17:48 – Tenistky Karolína Muchová a Linda Nosková se utkají na o bronz se Sarou Sorribesovou a Cristinou Bucsaovou. Španělky prohrály v semifinále se Šnajderovou a Andrejevovou 1:6, 2:6.

17:46 – Vodní slalomářka Antonie Galušková zajela jedenáctý čas v kvalifikaci kayakcrossu na olympijských hrách v Paříži. Z dvojice českých mužů byl úspěšnější patnáctý Lukáš Rohan. Jiří Prskavec byl v takzvané časovce jednadvacátý, Tereza Fišerová až 33.

17:30 – Nejenom současné sportovní hvězdy se potkávají na olympijských hrách v Paříži. Na gymnastyckých závodech se v pátek potkali Zinedine Zidane s legendární gymnastkou Nadiou Comaneciovou.

17:17 – Korejští lukostřelci Lim Si-hjon a Kim U-čin vyhráli olympijskou soutěž smíšených dvojic. Oba v Paříži přidali zlaté medaile k titulům z družstev.

17:10 – Čínští badmintonisté Čeng S'-wej a Chuang Ja-čchiung získali na OH zlato v smíšené čtyřhře. Ve finále porazili korejský pár Kim Un-ho, Čong Na-un 2:0.

16:48Čeští kordisté budou v Paříži šermovat o bronz. V semifinále soutěže družstev prohráli 37:45 s obhájci zlata z Japonska.

16:39 – Gruzínský judista Guram Tušišvili byl diskvalifikován v soutěži nad 100 kilogramů za nesportovní chování po prohraném souboji s francouzskou hvězdou Teddym Rinerem. Devětadvacetiletý mistr světa z roku 2018 a stříbrný medailista z předchozích her v Tokiu tím přišel o šanci zabojovat v Paříži o bronz.

15:58 – Tenisté Tomáš Macháč a Adam Pavlásek se utkají na OH o bronz s dvojicí Taylor Fritz, Tommy Paul. Američané dnes prohráli v semifinále s Matthewem Ebdenem a Johnem Peersem 5:7, 2:6.

15:50 – Zlato v parkuru družstev na olympiádě v Paříži získala Velká Británie. Na druhém místě skončili Američané, třetí byli domácí Francouzi.

15:40 – Medailové jízdy windsurfařek za účasti Kateřiny Švíkové byly v olympijské regatě kvůli slabému větru v Marseille odloženy na sobotu.

15:22 – Na 15 milionů dolarů (350 milionů korun) vyjde americkou basketbalovou federaci pobyt mužského a ženského týmu na olympijských hrách. Oba výběry složené z hvězd NBA a WNBA bydlí v centru Paříže v hotelu s 800 pokoji, který mají celý pro sebe a početný doprovod včetně rodinných příslušníků. Uvedl to časopis Forbes.

14:36 – Sportovní střelec Jakub Tomeček je na olympijských hrách po prvním dnu kvalifikace skeetu sedmý a drží naději na postup do šestičlenného finále. Třiatřicetiletý český reprezentant v úvodních třech sériích minul dva terče a má 73 bodů stejně jako další tři soupeři na 6. až 9. místě. Soutěž na střelnici v Chateauroux pokračuje v sobotu dalšími dvěma koly a vyvrcholí finálovou částí.

14:27 – Čeští kordisté Jakub Jurka, Martin Rubeš a Jiří Beran budou na olympijských hrách v Paříži šermovat o medaile. Ve čtvrtfinále soutěže družstev senzačně porazili 43:38 Itálii a v semifinále je čekají obhájci zlatých medailí z Japonska.

Kordisté mohou olympijskou medailí navázat na Alexandera Choupenitche, který před třemi lety v Tokiu získal bronz ve fleretu a po více než sto letech vyrovnal nejlepší olympijský výsledek českého šermu. V Paříži však vypadl už v osmifinále.

14:04 – Olympijskými vítězi v jachtařské třídě 49er jsou Španělé Diego Botín a Florián Trittel, kteří regatu v Marseille vyhráli před Novým Zélandem a USA. V ženské třídě 49erFX triumfovaly Odile van Aanholtová a Annette Duetzová z Nizozemska před Švédskem a domácí Francií.

13:40 – Olympiáda nabízí fascinující podívanou, zvlášť, když jste ve víru dění. Jaká je atmosféra v Českém domě, i přesto, že medaile ještě necinkla? A co nabízí ostatní domy? Mapovat dění do Paříže vyrazila kolegyně z Livesportu Senta Martynenko, v článku se podívejte jaká je olympiáda z pohledu dobrovolnice.

Senta Martynenko fandila na čtvrtečních čtyřhrách.
Senta Martynenko fandila na čtvrtečních čtyřhrách.Senta Martynenko

13:26 – Po třech disciplínách olympijského desetiboje vede v Paříži Němec Leo Neugebauer o 78 bodů před obhájcem zlata Damianem Warnerem z Kanady. Světový rekordman Francouz Kevin Mayer kvůli zranění stehna start na poslední chvíli zrušil.

13:21 – Slovenská reprezentantka Tamara Potocká po olympijské rozplavbě na 200 metrů polohový závod zkolabovala a od bazénu ji museli na nosítkách a s kyslíkovou maskou na obličeji odnést záchranáři. Podle zdravotnického personálu byla jednadvacetiletá plavkyně při vědomí. Členka výpravy Ivana Langeová pro slovenská média uvedla, že Potocká měla astmatický záchvat.

13:17Karolína Muchová s Lindou Noskovou si medaili na olympijských hrách v Paříži zatím nezajistily. České duo podlehlo v semifinále deblové soutěže 3:6, 2:6 favorizovaným Saře Erraniové a Jasmine Paoliniové a budou bojovat o bronz. Italky se ve finále utkají s Cristinou Bucsaovou a Sarou Sorribesovou, nebo Mirrou Andrejevovou a Dianou Šnajderovou. Poražené z druhého semifinálového duelu budou soupeřkami českých tenistek.

13:08 – Beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová jsou v play off po výhře 2:1 nad domácími Clémence Vieiraovou, Aline Chamereauovou.

13:07 – Jachtařskou regatu ve třídě 49erFX vyhrály Odile van Aanholtová a Annette Duetzová z Nizozemska před Švédskem a domácí Francií.

12:54Karolína Maňasová si v rozběhu na 100 metrů zlepšila osobní rekord o šest setin na 11,11 a postoupila do sobotního olympijského semifinále.

Výsledky rozběhů na 100 metrů žen
Výsledky rozběhů na 100 metrů ženEnetpulse

12:35 – Olympijské zlato v synchronizovaných skocích z třímetrového prkna získali Wang Cung-jüan a Lung Tao-i. Čína díky nim ovládla na hrách v Paříži i čtvrtou soutěž ve skocích do vody.

12:12 Michaela Hrubá se pod pět kruhů vrátila po osmi letech, ale skončila stejně jako v Riu de Janeiro už v kvalifikaci. První výšky skákala na první pokus, ale 192 cm, což by bylo vyrovnání jejího letošního maxima z mistrovství republiky ve Zlíně, už nezdolala a obsadila dělené 15. místo. Mezi vyřazenými je Julija Levčenková z Ukrajiny, vicemistryně světa z roku 2017 třikrát shodila základní výšku 183 cm.

12:07 – Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek skončil ve finále OH v Paříži na šestém místě. Vyhráli Irové Fintan McCarthy a Paul O'Donovan. Více informací v článku.

11:47 Barbora Seemanová nepostoupila na závěr svého vystoupení na olympijských hrách v Paříži do semifinále polohového závodu na 200 metrů. V rozplavbách byla dvaadvacátá. Také pro Daniela Gracíka znamenaly rozplavby na 100 metrů motýlek konečnou, skončil na 27. pozici.

11:25 – Český kladivář Patrik Hájek obsadil v první skupině olympijské kvalifikace výkonem 68,80 m 15. místo a do pondělního finále nepostoupil.

11:15 – Obhájce zlata Lukáš Krpálek na olympijských hrách v Paříži překvapivě končí už ve druhém kole. Český judista v kategorii nad 100 kilogramů nestačil na Japonce Tacuru Saita a nenavázal tak na úspěšné olympiády v Riu a Tokiu.

11:08 – Veslařky Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou byly čtvrté ve finále B na dvojce bez kormidelnice na olympijských hrách v Paříži a celkově tak obsadily 10. místo. O jednu pozici si při své premiéře pod pěti kruhy vylepšily umístění z loňského mistrovství světa v Račicích.

10:28 – Olympijskou soutěž v třípolohové střelbě na pařížských hrách vyhrála Švýcarka Chiara Leoneová a navázala na triumf krajanky Niny Christenové z Tokia.

Pořadí závodu
Pořadí závoduEnetpulse

10:23 – Judista Lukáš Krpálek zahájil v Paříži cestu za obhajobou olympijského zlata úspěšně. V prvním kole kategorie nad 100 kilogramů zdolal Nizozemce Jelleho Snippeho před časovým limitem. V osmifinále ho čeká Japonec Tacuru Saitó, který získal stříbro na mistrovství světa v roce 2022.

10:20 – Finále poslední individuální disciplíny vyhlíží jeden z dosavadních hrdinů pařížské olympiády Léon Marchand. Francouzský plavec po třech triumfech v závodech na 200 metrů prsa, 200 metrů motýlek a 400 metrů polohově zkusí uzavřít svou skvělou bilancí na krátké polohovce. Do večerního finále vstoupí jako hlavní favorit na titul s nejlepším časem ze semifinále.  

10:02 – Před pár týdny chtěla Donna Vekičová s tenisem skončit, ale vydržela a v sobotu si v Paříži zahraje o olympijské zlato. Jako první Chorvatka ve dvouhře v historii. "V semifinále už jsem byla ve své zóně. A mnohem nervóznější, protože ve hře byla medaile, což je úplně jiné než na ostatních turnajích," řekla po postupu přes Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou.

09:39 Andy Murray ve čtvrtek v Paříži odehrál poslední zápas ve své bohaté tenisové kariéře. Po boku Daniela Evanse ve čtvrtfinále olympijské čtyřhry podlehl americké dvojici Tylor Fritz, Tommy Paul 2:6, 4:6 a uzavřel tím svou cestu profesionálním okruhem. "Už několik měsíců jsem věděl, že tenhle okamžik přijde. Kdyby se to nestalo dnes, bylo by to za pár dnů, a byl jsem na to připravený. Samozřejmě to bylo emotivní, protože jsem hrál poslední soutěžní zápas. Ale teď jsem šťastný, jsem rád, jak to skončilo," prohlásil. Více informací najdete v článku.

08:32 – Olympijský surfing pozná nové šampiony. Poté, co se ve čtvrtek na Tahiti rozběhly po dvou dnech nepříznivých podmínek soutěže, vypadla ve čtvrtfinále vítězka z Tokia Clarissa Mooreová z USA. Držitel zlata ze surfařské premiéry pod pěti kruhy Ítalo Ferreira se ani nevešel do nabité brazilské nominace.

07:30 – Do akce se vrátí vodní slalomáří, kteří o medaile zabojují v olympijské novince kayakcrossu. Do závodu jsou přihlášeni Jiří Prskavec, Lukáš Rohan, Antonie Galušková a Tereza Fišerová. Dokáží zapomenout na neúspěchy z individuálních závodů?

06:40Karolína Muchová s Lindou Noskovou nastoupí v semifinále dámské čtyřhry proti italskému deblu Sara Erraniová, Jasmine Paoliniová, nasazeným jako číslo tři.

06:32 – O medaili může bojovat windsurfařka Kateřina Švíková, která postoupila v Marseille do čtvrtfinále z pátého místa. Jednou z posledních střeleckých šancí na medaili bude v kvalifikaci skeetu Jakub Tomeček.

06:21 – Veslaři Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek po čtvrtém místě v Tokiu pojedou na dvojskifu lehkých vah znovu olympijské finále A. Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou na dvojce bez kormidelnice absolvují finále B.

06:14 – Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mají po dvou výhrách už osmifinále jisté, v posledním utkání ve skupině chtějí Brazilcům Evandrovi s Arthurem oplatit prohru ze světového šampionátu v Mexiku, kde nakonec získali zlato. Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou po dvou porážkách vyzvou domácí beachvolejbalistky Clémence Vieiraovou a Aline Chamereauovou. Jedině vítězství 2:0 jim dá šanci na přímý postup ze třetího místa ve skupině.

06:08 – Naplno se rozběhnou atletické soutěže a v kvalifikacích se objeví pět českých reprezentantů - v dopoledním bloku kladiváři Patrik Hájek a Volodymyr Myslyvčuk, výškařka Michaela Hrubá a sprinterka Karolína Maňasová na 100 m, večer pak koulař Tomáš Staněk.

06:01 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Hned dvacet medailí vylovili z olympijského bazénu američtí plavci. K velkému překvapení všech zatím ale jen čtyřikrát brali zlato a i kvůli tomu jsou Američané v medailovém pořadí her až na druhém místě za vedoucí Čínou. Svou bilanci budou chtít vylepšit ve večerním finálovém bloku. V dopoledních rozplavbách se představí také dva čeští zástupci. Barboru Seemanovou čeká rozplavba polohového závodu na 200 m. Daniel Gracík se představí ve své hlavní disciplíně na motýlkářské stovce.

Medailové pořadí her
Medailové pořadí herEnetpulse

Kompletní zpravodajstí z olympijských her