Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paříži, den patnáctý: Dostál vyjel třetí zlato, Ogrodníková získala překvapivý bronz

Aktualizováno
Nikola Ogrodníková získala pro Česko pátou olympijskou medaili.
Nikola Ogrodníková získala pro Česko pátou olympijskou medaili.Profimedia
Předposlední den olympijských her byl z českého pohledu nejúspěšnějším, tuzemská výprava získala dvě medaile. Kajakář Josef Dostál ovládl finále na kilometru a oštěpařka Nikola Ogrodníková získala překvapivý bronz. Hlavní události OH sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje dění na 33. letní olympiádě.

Češky a Češi v akci

V akci bylo v sobotu 12 českých sportovců, z nichž nejvíc zazářil zkušený kajakář Josef Dostál. K olympijskému stříbru a třem bronzům přidal v Paříži na kilometru zlato a pro tuzemskou výpravu získal v Paříži čtvrtou medaili. Tu pátou zajistila večer v oštěpařském finále Nikola Ogrodníková.

Dnešní český program

Medailové pořadí

Kompletní program OH

Zprávy

Medailové pořadí zemí.
Medailové pořadí zemí.Livesport

23:22 – Americký basketbalový Dream Team porazil ve finále olympijského turnaje domácí Francii 98:87 a pod pěti kruhy získal páté zlato za sebou a 17. v historii. Turnajem prošel bez jediné porážky a upevnil si pozici nejúspěšnějšího týmu všech dob.

23:16 – Švédští beachvolejbalisté David Ahman s Jonatanem Hellvigem nedali v olympijském finále šanci Němcům Nilsi Ehlersovi a Clemensi Wicklerovi a po vítězství 2:0 (21:10, 21:13) získali zlato. Dvojnásobní evropští šampioni a stříbrní z loňského MS potvrdili pod Eiffelovou věží pozici nasazených jedniček a korunovali skvělou sezonu.

23:04 – Zdravotně indisponovaný český vzpěrač Kamil Kučera obsadil při svém olympijském debutu jedenácté místo ve váze nad 102 kg. Potřetí za sebou ovládl supertěžkou kategorii gruzínský favorit Laša Talachadze.

22:51 – Přemožitelka taekwondistky Petry Štolbové Světlana Osipovová z Uzbekistánu získala na OH stříbro. Ve finále podlehla Francouzce Althee Laurinové, která se po bronzu z Tokia dočkala před domácím publikem nejcennější medaile. Mezi muži vyhrál v nejtěžší váze nad 80 kg při svém debutu pod pěti kruhy Arian Salímí z Íránu, který v duelu o zlato porazil Cadena Cunninghama z Velké Británie.

22:17 – Obhájci zlata v plážovém volejbalu Norové Anders Mol a Christian Sörum si z Paříže odvezou bronz po výhře 2:0 nad Katařany Šarífem Janusem a Ahmedem Tidžanem. Pod Eiffelovou věží zvítězili Seveřané pošesté bez ztráty setu, pouze v semifinále těsně podlehli německému páru Nils Ehlers, Clemens Wickler.

22:05 – Boxerka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu, která byla loni diskvalifikována z mistrovství světa kvůli pochybnostem o oprávněnosti startu v ženské kategorii, získala olympijské zlato ve váze do 57 kg. Dvojnásobná světová šampionka porazila v areálu Roland Garros ve finále pérové váhy 5:0 na body Julii Szermetovou z Polska.

21:47 – Olympijským vítězem v breakdance se v pařížské premiéře stal Kanaďan s přezdívkou Phil Wizard, jenž ve finále porazil domácího Dany Danna. Bronz v tomto akrobatickém odvětví tance za doprovodu hiphopové hudby získal dvojnásobný mistr světa Victor z USA.

21:26 – Poslední atletické závody na hrách v Paříži na dráze vybojovaly čtvrtkařské štafety Spojených států, muži to dokázali v olympijském rekordu 2:54,43.

21:13 – Soutěž výškařů vyhrál Novozélanďan Hamish Kerr, překonal 236 cm stejně jako Američan Shelby McEwen. Jan Štefela byl devátý za výkon 222 cm.

21:04 – Olympijským vítězem mezi volnostylaři kategorie do 125 kg se v Paříži stal Gruzínec Geno Petriašvili po výhře 10:9 nad Íráncem Amírem Hosejnem Zarím. Mezi ženami kategorie do 62 kg se radovala Japonka Sakura Motokiová.

20:45 – Česká výprava získala pátou olympijskou medaili, během soboty už druhou. Nečekaně na ni dosáhla oštěpařka Nikola Ogrodníková, která třetím pokusem hodila 63,68 metru a dostala se na třetí místo, z něhož už ji soupeřky ve zbytku finále nesesadily. Pro třiatřicetiletou ostravskou rodačku je bronz z OH největším úspěchem kariéry, ve sbírce měla dosud jen stříbro z mistrovství Evropy v roce 2018. Pro Česko jde na hrách v Paříži o jediný atletický cenný kov.

20:24 – Faith Kipyegonová z Keni jako první vyhrála na olympijských hrách běh na 1500 metrů potřetí v řadě. V Paříži zvítězila v olympijském rekordu 3:51,29. Další medailová místa obsadily Australanka Jessica Hullová a Britka Georgia Bellová.

20:17 – Olympijským vítězem mezi volnostylaři kategorie do 74 kg se v Paříži stal Uzbek Razambek Džamalov, ve finále porazil Japonce Dajčiho Takataniho 5:0.

20:08 – Nikola Ogrodníková poslala ve finále třetím pokusem oštěp do vzdálenosti 63,68 metru a zajistila si nejen účat v užším finále, ale i posun na medailové pozice. Momentálně figuruje na třetím místě.

20:06 – Kvalita vody v Seině, v níž se na OH závodilo po triatlonu i v dálkovém plavání, rozděluje sportovce na dva tábory. Zatímco některým připadala vyhovující, další hlásí po závodech zdravotní problémy. Mezi postižené patří například německá reprezentantka Leonie Becková, která skončila ve čtvrtek v závodě žen devátá a na nepříjemné následky si postěžovala na sociálních sítích.

19:54 – Český výškař Jan Štefela obsadil v olympijském finále v Paříži deváté místo výkonem 222 centimetrů. Až za ním je nemocný obhájce zlata Ital Tamberi.

19:52 – Olympijské zlato v běhu na 100 m překážek získala Američanka Masai Russellová v čase 12,33, obhájkyně vítězství Camachová-Quinnová z Portorika byla třetí.

19:31 – V běhu na 800 metrů získal Emmanuel Wanyonyi páté olympijské zlato pro Keňu v řadě a časem 1:41,19 se zařadil na třetí místo historických tabulek. V dramatickém souboji porazil o jedinou setinu mistra světa Marca Aropa z Kanady a za světovým rekordem svého krajana Davida Rudishy z her v Londýně v roce 2012 zaostal jen o 28 setin sekundy.

19:29 – Ahmad Aldžandí se stal v Paříži prvním egyptským olympijským vítězem v moderním pětiboji a vylepšil stříbro z Tokia. Čtyřiadvacetiletý favorit v poslední mužské olympijské soutěži s jízdou na koni vyhrál před Japoncem Taišu Satem a Italem Giorgiem Malanem.

19:15 – Čeští dráhaři Jan Voneš a Denis Rugovac skončili na olympijských hrách v Paříži v madisonu osmí. Olympijskými šampiony se stali překvapivě Portugalci Iúri Leitao a Rui Oliveira. Stříbro získali Italové Simone Consonni s Eliou Vivianim, třetí byli Dánové Niklas Larsen a Michael Mörköv. Voneš s Rugovacem na své první olympiádě byli původně klasifikováni na pátém místě, dodatečně však přišli o 20 bodů za najetý okruh na soupeře. Na pořadí na medailových příčkách neměly změny vliv.

19:13 – Brazilské volejbalistky porazily v Paříži v souboji o bronz Turecko 3:1 a z posledních pěti olympijských her mají čtvrtou medaili. V Pekingu a Londýně braly brazilské hráčky zlato, doma v Riu de Janeiro vyšly naprázdno a před třemi lety v Tokiu prohrály ve finále s Američankami. Turecký tým na první medailový úspěch na OH dál čeká.

19:10 – Fotbalistky USA popáté vyhrály olympijský turnaj. V pařížském finále porazily 1:0 Brazílii, které ani třetí pokus dosáhnout na zlato nevyšel. Rozhodla branka Mallory Swansonové z 57. minuty. Bronz získaly Němky, které v pátečním utkání o třetí místo zdolaly v Lyonu španělské mistryně světa rovněž 1:0.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

18:59 – Thomas Bach uvedl, že v příštím roce po vypršení svého druhého funkčního období skončí v roli prezidenta Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a nebude se ucházet o znovuzvolení. Sedmdesátiletý německý funkcionář je v čele organizace od roku 2013.

18:26 – Norská vzpěračka Solfrid Koandaová vyhrála při olympijském debutu kategorii do 81 kg před Sarou Ahmedovou z Egypta a Neisi Dajomesovou z Ekvádoru.

17:44 – Olympijskou vítězkou v golfu se stala Novozélanďanka Lydia Koová, která v Paříži zkompletovala svou sbírku medailí pod pěti kruhy. Bývalá světová jednička vylepšila druhé místo z Ria de Janeiro a bronz z Tokia. Nejlepší česká golfistka posledních let Klára Davidson Spilková obsadila 41. místo, Sára Kousková skončila při své olympijské premiéře na 55. příčce.

17:35 – Zlatý medailista ze závodu kanoistů na 1000 metrů Martin Fuksa ponese českou vlajku na nedělním slavnostním zakončení pařížské olympiády. Ceremoniál se uskuteční na Stade de France v neděli od 21:00.

17:32 – Čínské stolní tenistky ovládly na olympijských hrách soutěž družstev a vítězstvím 3:0 nad Japonskem v repríze tokijského finále završily v Paříži absolutní triumf pingpongové velmoci. Čínským triumfem skončilo pod Eiffelovou věží všech pět turnajů a ženský tým napodobil muže, když od zařazení týmových soutěží do programu her v roce 2008 ani tentokrát nenašel přemožitele. Bronzovou medaili získaly Korejky po výhře 3:0 nad Německem.

16:41 – Španělské vodní pólistky jsou poprvé v historii olympijskými vítězkami. Letošní vicemistryně Evropy a bronzové medailistky z mistrovství světa v dnešním finále mezi dvěma dosud neporaženými týmy zdolaly 11:9 Austrálii.

16:39 – Čína ovládla v olympijském bazénu jako první v historii všech osm skokanských soutěží. Naprostou dominanci potvrdil Cchao Jüan, který ve finále mužů ve skocích z desetimetrové věže obhájil zlato z Tokia. Dvakrát za sebou dokázal v této disciplíně pod pěti kruhy naposledy vyhrát Američan Greg Louganis, který triumfoval v letech 1984 a 1988.

16:36 – Francouzským házenkářkám se v domácím prostředí nepodařilo obhájit olympijské zlato z Tokia. Ve finále, do nějž postoupily potřetí za sebou, podlehly 21:29 Norsku, které získalo třetí titul a stalo se nejúspěšnější zemí v historickém medailovém pořadí. Třetí místo obsadily Dánky.

16:13 – Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková postoupila do nedělního finále olympijského závodu. Ve své semifinálové skupině svěřenkyně někdejšího šampiona Davida Svobody obsadila šesté místo a s přehledem se vešla mezi devět postupujících. Veronice Novotné se naproti tomu nepodařilo dovést nadějně rozjetou soutěž k postupu. Čtvrtá nejlepší šermířka byla ve svém semifinále ještě před závěrečnou kombinací běhu se střelbou z laserové pistole pátá, ale vyhořela na střelnici a obsadila 14. místo. V konečné klasifikaci jí patří 27. příčka.

16:07 – Čína získala díky vítězství v soutěži družstev historicky první zlato v moderní gymnastice. Druhá v Paříži skončila pětice Izraele, bronz mají Italky.

16:04 – Po svém startu ve finále B na 500 metrů spěchala kajakářka Anežka Paloudová fandit snoubenci Josefu Dostálovi v boji o triumf na kilometru a pak už spolu slavili třetí české zlato na hrách v Paříži. Úspěch nastávajícího manžela ji dojal. Více informací najdete v článku.

15:39 – Veronika Novotná do finále olympijského závodu v moderním pětiboji nepostoupila, v nadějně rozjetém semifinále přišla o naděje v závěrečné disciplíně.

14:28 – Volejbalisté Francie obhájili doma v Paříži titul olympijských šampionů. Ve finále zdolali vicemistry světa Poláky 3:0 po setech 25:19, 25:20 a 25:23. Pro oba celky je to druhá medaile v historii. Zatímco Francouzi triumfovali před třemi lety v Tokiu, Poláci čekali na další cenný kov od zlata z Montrealu 1976 dlouhých 48 let. Bronz mají Američané.

13:51 – Čínský vzpěrač Liou Chuan-chua potvrdil pozici úřadujícího mistra světa a na olympijských hrách v Paříži získal zlatou medaili ve váze do 102 kilogramů. Druhý skončil Akbar Džurajev z Uzbekistánu, třetí byl Jauhenij Tichancov z Běloruska.

13:35 – Slovinka Janja Garnbretová obhájila olympijské zlato v kombinaci i pozici nejlepší světové lezkyně. Pětadvacetiletá hvězda vyhrála v Paříži i druhou olympijskou soutěž po tokijské premiéře. Stříbro dnes získala v součtu bodů za bouldering a lezení na obtížnost Američanka Brooke Raboutouová a bronzem napodobila Jessica Pilzová rakouského krajana Jakoba Schuberta, jenž skončil třetí v pátečním finále mužů.

13:26 – Kajakář Josef Dostál ovládl na olympijských hrách závod na 1000 metrů, zkompletoval svoji sbírku a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí zlato. Jedenatřicetiletý reprezentant přidal nejcennější medaili ke stříbru a třem bronzům, které vybojoval na hrách v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu. V areálu ve Vaires-sur-Marne navázal na páteční triumf kanoisty Martina Fuksy. Více informací v článku.

13:12 – Novozélandská kajakářka Lisa Carringtonová ovládla olympijský závod na 500 m a získala v Paříži třetí zlato, celkově osmé pod pěti kruhy v kariéře.

13:00 – Rychlostní kajakářka Anežka Paloudová dojela sedmá ve finále B závodu na 500 metrů v Paříži a celkově skončila patnáctá.

12:55 – Basketbalisté Srbska vybojovali na olympijských hrách v Paříži bronzové medaile. V utkání o třetí místo oplatili Němcům porážku z loňského finále mistrovství světa a zvítězili 93:83. Souboj o zlato mezi obhájci titulu Američany a domácí Francií začne ve 21:30.

11:46 – Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková postoupila v Paříži do nedělního finále olympijského závodu. Ve své semifinálové skupině obsadila šesté místo.

11:34 – Házenkářky Dánska porazily v utkání o třetí místo na olympijském turnaji Švédsko 30:25 a pod pěti kruhy získaly medaili poprvé po 20 letech.

11:27 – Kajakář Josef Dostál bez problémů postoupil do finále závodu na 1000 metrů na olympijských hrách v Paříži. Jedenatřicetiletý český reprezentant dojel ve svém semifinále třetí, přičemž v závěru jízdy viditelně zpomalil a šetřil síly na odpolední boj o medaile.

11:25 – Taekwondistka Petra Štolbová na olympijských hrách v Paříži prohrála v prvním kole soutěže nad 67 kilogramů s Korejkou I Ta-pin, stříbrnou olympijskou medailistkou z Tokia. Česká reprezentantka poté čekala, jestli ji soupeřka v případě postupu do finále vytáhne do oprav, ale korejská taekwondistka semifinále prohrála.

11:04 – Rychlostní kajakářka Anežka Paloudová byla v semifinále závodu na 500 metrů na olympijských hrách v Paříži čtvrtá a postoupila do finále B.

10:13 – Maraton na hrách v Paříži vyhrál Tamirat Tola z Etiopie v olympijském rekordu 2:06:26 a získal pro svoji zemi první zlato na nejdelší běžecké trati po 24 letech. Druhý doběhl Belgičan Bashir Abdi, který byl před třemi lety v Sapporu třetí. Bronz získal autor letos nejlepšího času Benson Kipruto z Keni. Více informací v článku.

09:19 – Jednatřicetiletý Dostál proměnil účast na třech předchozích olympiádách v celkem čtyři medaile. Na singlkajaku byl v Riu de Janeiro stříbrný, v Tokiu pátý a stejnou příčku obsadil i na posledním mistrovství světa v Duisburgu. V dopoledním semifinále se vyhne největším favoritům, jimiž jsou trojnásobný mistr světa Portugalec Fernando Pimenta a obhájce zlata Maďar Bálint Kopasz.

08:22 – Výškař Jan Štefela při olympijské premiéře zvládl kvalifikaci, a pokud zopakuje 230 centimetrů z mistrovství republiky ve Zlíně, může pomýšlet hodně vysoko. Výrazně výš z finalistů letos skočili jen italský obhájce zlata Gianmarco Tamberi a Novozélanďan Hamish Kerr. Nijak zvlášť nevyčnívá ani trojnásobný mistr světa Mutaz Issa Baršim z Kataru, který navíc z kvalifikace odkulhal.

07:14 – Domácí prostředí bude pomáhat i dalším dvěma francouzským týmům při obhajobě tokijského zlata. Volejbalisté vyzvou Polsko a házenkářky se v repríze finále posledního mistrovství světa utkají s Norskem. Francie má už teď 56 medailí, což je její druhý nejlepší výsledek v historii. Rekord z roku 1900, kdy hry také hostila, už ale nepřekoná. Tehdy byla se 102 cennými kovy nejúspěšnější výpravou, což se jí od té doby už nikdy nepodařilo.

Medailové pořadí 33. letní olympiády.
Medailové pořadí 33. letní olympiády.Livesport

07:11 – Američtí basketbalisté mají nakročeno pro pátý olympijský triumf v řadě. Poslední překážkou je stejně jako v Tokiu Francie, ale finále může přinést ještě dramatičtější bitvu než tehdy. Francouzi sestavili po třech letech ještě silnější tým s nejlepším nováčkem NBA Victorem Wembanyamou. A mají podporu hlediště, které je v semifinále dohnalo k výhře nad německými mistry světa, zatímco Američané až v závěru odvrátili prohru se Srbskem. Kevin Durant má šanci, že si jako první basketbalista pověsí na krk čtvrté olympijské zlato.

07:00 – Dráhový cyklista Jan Voneš po dvanáctém místě v omniu pojede spolu s Denisem Rugovacem madison, což je bodovací závod dvojic. Klára Davidson Spilková a Sára Kousková uzavřou golfový turnaj, mezi nejlepší třicítku hráček po třech kolech nepatří.

06:55 – V moderním pětiboji se Veronika Novotná pokusí udržet mezi nejlepší osmnáctkou, Lucie Hlaváčková je po úvodním šermu na 22. místě. Olympijského startu se dočká i jediný vzpěrač v české výpravě devětatřicetiletý Kamil Kučera v nejtěžší hmotnostní kategorii.