Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paříži, den jedenáctý: Vadlejchovi stačil na finále jeden hod, Juška skončil desátý

Aktualizováno
Jakub Vadlejch se kvalifikoval do finále olympijských her prvním pokusem.
Jakub Vadlejch se kvalifikoval do finále olympijských her prvním pokusem.Profimedia
Olympijské hry v Paříži za sebou mají už 10 soutěžních dnů a česká výprava nadále čeká na třetí medailový úspěch. V úterý pouť za cenným kovem z kanálu ve Vaires-sur-Marne zahájili bratři Martin a Petr Fuksové a na atletickém Stade de France do kvalifikace vstoupil úřadující mistr Evropy Jakub Vadlejch. Ve večerním finále se představil dálkař Radek Juška, skončil desátý. Hlavní události OH sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje dění na 33. letní olympiádě.

Češky a Češi v akci

Jakub Vadlejch v úterý s přehledem splnil kvalifikační limit a zajistil si účast ve čtvrtečním oštěpařském olympijském finále. Na atletickém oválu o postup z rozběhu napoprvé marně usilovala česká rekordmanka na 1500 metrů Kristiina Sasínek Mäki, která dostane šanci ještě ve středu, naopak čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel si zajistila semifinále. Dálkař Radek Juška se představil ve večerním finále a česká deblkánoe zvládla čtvrtfinále.

Kompletní český program

Medailové pořadí

Denní program

Zprávy

Medailové pořadí zemí.
Medailové pořadí zemí.Livesport

23:47 – První olympijské zlato v boxu na pařížských hrách získala v kategorii do 60 kg Irka Kellie Harringtonová a obhájila triumf z Tokia.

23:31 – Alžírská boxerka Imán Chalífová postoupila ve váze do 66 kg do finále olympijského turnaje a čeká ji souboj o zlato. Stříbrná medailistka z mistrovství světa v roce 2022, jejíž start v Paříži vzbuzuje kontroverze, porazila v semifinále jednoznačně 5:0 na body Džandžem Suvannapchengovou z Thajska.

23:26 – Italské volejbalistky si v Paříži poprvé zahrají o olympijskou medaili, čekání na postup do semifinále ukončily světové jedničky výhrou nad mistryněmi světa ze Srbska 3:0.

23:20 – Druhými finalistkami fotbalového turnaje se staly Brazilky, které oplatily mistryním světa Španělkám porážku 0:2 výhrou 4:2. Ve finále, které je na programu v sobotu v pařížském Parku princů, poměří síly s hráčkami USA.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

22:44 – Reprezentační kariéra slavného německého stolního tenisty Tima Bolla ziskem olympijské medaile neskončí. Ve čtvrtfinále v Paříži prohráli Němci 0:3 se Švédskem a poprvé od debutu soutěže družstev pod pěti kruhy v roce 2008 zůstanou bez cenného kovu.

22:11 – Olympijskou vítězkou mezi zápasnicemi do 68 kg se stala Američanka Amit Elorová. Ve finále porazila 3:0 na body Meerim Žumanazarovovou z Kyrgyzstánu.

22:09 – Americké vodní pólistky porazily ve čtvrtfinále olympijského turnaje 5:4 Maďarsko a pokračují v pařížském útoku na čtvrté zlato za sebou. Letošní mistryně světa se v semifinále střetnou s Austrálií, která vyřadila po vítězství 9:6 Řecko.

21:47 – Američanka Gabrielle Thomasová přidala v Paříži v běhu na 200 metrů k bronzu z Tokia zlato v čase 21,83 s a ukončila jamajskou nadvládu.

21:40 – Olympijské zlato v soutěži dálkařů obhájil Řek Miltiadis Tentoglu výkonem 848 centimetrů. Před ním to dokázal jen Američan Carl Lewis.

21:33 – V běhu žen na 3000 m překážek získala Winfred Yaviová v Paříži první medaili pro Bahrajn v olympijském rekordu 8:52,76.

21:20 – Dálkař Radek Juška nezopakoval v olympijském finále v Paříži skvělý výkon z kvalifikace a skokem dlouhým 783 centimetrů obsadil 10. místo.

21:18 – Kubánec Mijaín López ovládl v Paříži řecko-římský zápas kategorie do 130 kilogramů a je prvním sportovcem historie olympijských her, jenž vyhrál stejnou individuální soutěž pětkrát. Brzy dvaačtyřicetiletý López zvítězil ve finále nad Yasmanim Acostou z Chile jasně 6:0 na body. Po zisku dalšího zlata ukončil kariéru.

21:13 – Kanada slaví v Paříži druhé kladivářské zlato, stejně jako loni na MS v Budapešti, Camryn Rogersová v úterý napodobila svého krajana Ethana Katzberga.

21:00 – V běhu na 1500 metrů v Paříži nečekaně triumfoval Američan Cole Hocker v olympijském rekordu 3:27,65. Obhájce zlata Nor Jakob Ingebrigtsen, který měl v plánu zlatý double v kombinaci s pětikilometrovou tratí, skončil bez medaile na čtvrtém místě.

20:44 – Na čtvrtce žen s překážkami se schyluje k velkému souboji mezi americkou světovou rekordmankou Sydney McLaughlinovou-Levroneovou a Femke Bolovou z Nizozemska. Příznivci atletiky na něj čekají od roku 2022, kdy na MS v Eugene vyhrála Američanka ve světovém rekordu. První chce obhájit zlato, druhá víc než bronz z Tokia. V semifinále nechaly soupeřky daleko za sebou, rychlejší byla McLaughlinová-Levroneová v čase 52,13. Ve čtvrtečním finále se poběží o hodně rychleji.

20:42 – V semifinále hladké čtvrtky byl nejrychlejší Kirani James z Grenady, který od roku 2012 shromáždil kompletní sbírku olympijských medaili. Časem 43,78 se zařadil na druhé místo letošních tabulek a ukázal, že je připraven přidat další cenný kov. Před ním je jen Brit Matthew Hudson-Smith, který letos jako první Evropan zaběhl jedno kolo na oválu pod 44 sekund. V semifinále by byl nejspíš ještě rychlejší, ale závěr úplně vypustil.

20:36 – Fotbalistky USA zdolaly 1:0 po prodloužení Německo a na olympijském turnaji si zahrají o zlato. Jediný gól vstřelila v 95. minutě útočnice Sophia Smithová.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

20:27 – Nizozemští dráhoví cyklisté Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen a Roy van den Berg vyhráli v Paříži týmový sprint. Ve finále proti Britům podruhé během jednoho dne zlepšili světový rekord časem 40,949 sekundy. Bronz vybojovala sestava Austrálie.

20:23 – Olympijským vítězem v řecko-římském stylu v kategorii do 60 kg se stal japonský zápasník Keničiro Fumita, ve finále porazil 4:1 Číňana Cchaa Li-kua.

20:12 – Basketbalisté Francie porazili i díky 22 bodům Guerschona Yabuseleho Kanadu 82:73 a postoupili do semifinále olympijského turnaje.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

19:40 – Druhými semifinalistkami házenkářského turnaje se staly Švédky, které po prodloužení udolaly Maďarky 36:32. O postup do třetího finále v řadě zabjují s domácími reprezentantkami. Poprvé po 20 letech postoupily do semifinále házenkářky Dánska po vítězství 29:25 nad Nizozemskem, o finále budou hrát buď s Norskem.

19:27 – Nizozemští dráhaři si na olympijských hrách v Paříži zajistili postup do finále týmového sprintu díky novému světovému rekordu 41,191 sekundy. Vylepšili dosavadní maximum, které zajeli koncem února 2020 v Berlíně. Ve večerním souboji o zlato vyzvou Brity.

18:54 – Olympijskou vítězkou v disciplíně park se stala čtrnáctiletá australská skateboardistka Arisa Trewová. Další medaile získaly stejně jako při premiéře skateboardingu pod pěti kruhy v Tokiu Japonka Cocona Hirakiová a Britka Sky Brownová. Trewová předvedla na náměstí Svornosti svůj nejlepší výkon v závěrečné třetí finálové jízdě, za kterou dostala 93,18 bodu. Dvojnásobná vítězka X Games a držitelka ceny Laureus pro nejlepší sportovkyni v akčních sportech za minulý rok se tak stala nejmladší medailistkou pařížských her.

18:31 – Olympijský vítěz v běhu na 10 tisíc metrů Joshua Cheptegei z Ugandy se v Paříži nepostaví na start závodu na poloviční trati, na níž měl obhajovat titul z Tokia. Trojnásobný mistr světa z desítky to oznámil na sociálních sítích a národní svaz to potvrdil s vysvětlením, že se nestihne zotavit po pátečním triumfu.

18:29 – Olympijskou vítězkou v disciplíně park je australská skateboardistka Arisa Trewová. Další medaile získaly stejně jako v Tokiu Hirakiová a Brownová.

17:41 – Olympijské medailové rozjížďky ve třídách Laser byly přeloženy na středu. Jachtaři a jachtařky v Marseille několik hodin marně čekali, než se stabilizuje vítr, až nakonec pořadatelé kvůli slabému větru finálové jízdy pro dnešek zrušili.

16:56 – Basketbalisté Srbska postoupili v Paříži do semifinále, proti Austrálii smazali manko 24 bodů a zvítězili 95:90 po prodloužení. V příštím duelu narazí na výběr obhájců olympijského titulu USA, nebo Brazílii.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

16:48 – Nizozemští pozemní hokejisté postoupili na do finále a budou mít možnost ukončit po 24 letech čekání na triumf pod pěti kruhy. V pařížském semifinále úřadující mistři Evropy už podruhé na turnaji porazili Španělsko a po přesvědčivé výhře 4:0 čekají na soupeře, kterým se večer stane buď Německo, nebo Indie.

16:19 – Olympijské zlato ve skocích do vody z desetimetrové věže obhájila Číňanka Quan Hongchan. Letošní mistryně světa stejně jako před třemi lety v Tokiu zvítězila před krajankou Chen Yuxi, s níž minulý týden v Paříži ovládla soutěž v synchronizovaných skocích.

Výsledky finále.
Výsledky finále.Livesport

15:51 – Francouzské házenkářky, jež na domácích hrách obhajují zlato z Tokia, jsou po výhře 26:23 nad Německem v semifinále. Úřadující mistryně světa ovládly i šestý zápas na turnaji a o postup do třetího finále za sebou se střetnou s vítězem utkání Maďarsko – Švédsko.

14:43 – Bratři Petr a Martin Fuksové na deblkanoi i Jakub Špicar a Daniel Havel na deblkajaku postoupili na olympijských hrách v Paříži do semifinále na trati 500 metrů. Obě české posádky musely po úvodních rozjížďkách absolvovat i čtvrtfinálové jízdy, které ale zvládly. Fuksové postoupili z třetího místa, Špicar s Havlem z prvního.

14:38 – Nepřehlédnutelným a neúnavným fanouškem na olympijských hrách v Paříži je americký rapper Snoop Dogg. Před slavnostním zahájením se zapojil do štafety s pochodní s olympijským ohněm a poté už se naplno ponořil do sledování všech možných soutěží. Na hry ho však nepřivedla jen láska ke sportu.

Populárního hudebníka vyslala do Paříže televizní stanice NBC s cílem zvýšit sledovanost olympijských přenosů v USA. Podle magazínu Sports Illustrated za to Snoop Dogg inkasuje honorář půl milionu dolarů (11,5 milionu korun) za den plus výlohy. Z olympiády tak odjede o osm milionů dolarů (184 milionů korun) bohatší.

14:11 – Turecké volejbalistky poprvé postoupily do semifinále OH. Čínu, která si poslední ze tří triumfů pod pěti kruhy připsala před osmi lety v Riu, úřadující mistryně Evropy porazily 3:2. Nevídaným přídělem 42 bodů k tomu pomohla nejužitečnější hráčka loňského ME a někdejší opora prostějovského útoku Melissa Vargasová.

13:41 – Armand Duplantis v olympijském finále překonal laťku ve výšce 625 centimetrů a vylepšil tím světový rekord. Jeho limit je však ještě výrazně výš. Při bližším pohledu na jeho pokus statistici zjistili, že nad laťkou měl ještě téměř půlmetrovou rezervu. 

13:26 – V kvalifikaci dálkařek se ukázala v nejlepším světle Američanka Tara Davisová-Woodhallová. Halové mistryni světa scházelo jen 10 cm k sedmimetrové hranici. Problémy měla německá hvězda Malaika Mihambová, vítězka z Tokia a dvojnásobná mistryně světa. Na mistrovství Evropy v Římě vyhrála za 722 cm, dál letos nikdo neskočil, ale v Paříži se po dvou přešlapech trefila na prkno až třetím pokusem. Mezi vyřazenými je srbská mistryně světa Ivana Španovičová.

13:26 – Z trojice českých čtvrtkařek uspěla v opravách jen Lurdes Gloria Manuel a díky času 50,81 sekundy se dostala do středečního semifinále běhu na 400 metrů. Naopak Kristiina Sasínek Mäki z rozběhu na 1500 metrů do semifinále nepostoupila. Časem 4:06,07 obsadila sedmé místo a poběží středeční opravy. 

13:22 – Basketbaloví mistři světa Němci postoupili poprvé do semifinále olympijských her, Řecko zdolali 76:63 a vyhráli i čtvrtý zápas v turnaji. V boji o finále se utkají ve čtvrtek s domácí Francií, nebo Kanadou.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

13:07 – Čeští sprinteři na 200 metrů se i v opravách dívali všem soupeřům na záda. Nejrychlejší byl Tomáš Němejc za 20,84, což ho celkově zařadilo až na 33. místo. Český rekordman Ondřej Macík ani Eduard Kubelík se pod 21 sekund nedostali a mezi těmi, kteří závod dokončili, jim patří dvě poslední místa.

12:39 – Zlato v parkuru na olympijských hrách v Paříži získal německý jezdec Christian Kukuk. Ve finále v zahradách zámku ve Versailles zvítězil v rozskakování před Stevem Guerdatem ze Švýcarska. Třetí skončil Maikel van der Vleuten z Nizozemska.

11:50 – Česká čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel postoupila na OH v Paříži díky času 50,81 sekundy z oprav do semifinále. Tereza Petržilková a Lada Vondrová byly vyřazeny.

10:43 – Deblkánoe Petr Fuksa, Martin Fuksa dojela v úvodní rozjížďce na OH v Paříží třetí a postup do semifinále bude bojovat v odpoledním čtvrtfinále.

10:40 – Dnešní trénink dálkových plavců v Seině na olympijských hrách v Paříži byl zrušen. Bez uvedení důvodu to oznámili pořadatelé s tím, že bližší detaily poskytnou odpoledne.

10:36 – Oštěpař Jakub Vadlech splnil v Paříži kvalifikační limit hned prvním hodem dlouhým 85,63 m a zajistil si místo ve čtvrtečním finále. Limit pro postup překonal o více než metr a půl. 

09:40 – Nejmenovaný řecký sportovec měl na olympijských hrách v Paříži pozitivní dopingový test. Oznámil to Řecký olympijský výbor. Sportovec má pozastavenou činnost a musel opustit olympijskou vesnici. Jde o čtvrtý dopingový nález, který se týká letošních her.

08:45 – Armand Duplantis ozdobil závod tyčkařů na olympijských hrách novým světovým rekordem a svůj veleskok do výšky 625 centimetrů oslavil ve stylu další z výrazných postav pařížských her. Po úspěšném pokusu napodobil tureckého střelce Yusufa Dikece, který svým civilním vzhledem na olympijské střelnici pobláznil internet. 

07:57 – Francouzský reprezentant Kauili Vaast ovládl olympijský závod surfařů. "Splnil se mi sen. Navíc tady píšu historii. A nejen mojí, ale také za Tahiti, Polynésii a Francii. Hodně lidí tady surfuje, je to prostě součást naší kultury. Tady se surfování narodilo, proto pro mě zlato strašně moc znamená," řekl nadšený rodák z Tahiti, který vyrůstal nedaleko vesnice Teahupo'o, kde se olympijské závody konaly. 

07:00 – Olympijské boje za sebou má i nejvzdálenější sportoviště pařížských her. Vesnice Teahupo'o na Tahiti, která leží téměř 16 tisíc kilometrů od francouzské metropole, hostila závody surfařů a surfařek. Ty vyvrcholily dnešními finálovými jízdami, ve kterých uspěli domácí Kauili Vaast a Američanka Caroline Marksová. Dvaadvacetiletá surfařka pro Spojené státy získala 21. zlato a vrátila je do čela medailového hodnocení národů. 

06:41 – Julien Alfredová stala v sobotu večer znenadání hrdinkou. Sprinterka z malého karibského ostrůvku Svatá Lucie za sebou v běhu na 100 metrů za sebou nechala i favorizovanou Sha'Carri Richardsonovou a získala pro rodný ostrov vůbec první medaili v historii. Dnes bude mít příležitost sbírku rozšířit, na programu je totiž další sprint, tentokrát na dvojnásobné trati a její forma je opravdu výjimečná.

06:15 – Na vodním kanále začnou rozjížďky v rychlostní kanoistice. Trojnásobný mistr světa Martin Fuksa zahájí své třetí účinkování na olympijských hrách v deblkanoi společně s o pět let mladším bratrem Petrem. Představí se i deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel.

06:03 – Beatrice Chebetová ve finiši běhu na 5000 metrů porazila krajanku Faith Kipyegonovou v čase 14:28,56 a překazila jí hned první krok k plánovanému zlatému double v kombinaci s patnáctistovkou. Kipyegonová byla po doběhu nejprve diskvalifikována za strkanici s Tsegayovou a stříbra se dočkala až po odvolání.

Bronz získala obhájkyně zlata Sifan Hassanová z Nizozemska, která v Paříži poběží i dvojnásobnou trať a maraton. Jen chvíli se z vyhlídky na medaili radovala Italka Nadia Battoclettiová, která si zlepšila osobní rekord o víc než tři sekundy. Evropská šampionka z Říma se po úspěšném protestu Kipyegonové vrátila na čtvrtou příčku.

06:00 – Suverénně nejvíc medailí během úvodních deseti dnů olympijských her posbírali sportovci USA, na vedení v pořadí národů jim to ale nestačí. Do čela se posunula Čína, která během pondělí získala o jedno zlato víc.

Medailové pořadí
Medailové pořadíEnetpulse