Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paříži, den desátý: Duplantis znovu překonal světový rekord. Rohanovi unikla medaile

Aktualizováno
Armand Duplantis stanovil novou hodnotu světového rekordu na 625 cm.
Armand Duplantis stanovil novou hodnotu světového rekordu na 625 cm.Profimedia
Olympijské hry v Paříži za sebou mají devět soutěžních dnů a prvními medailemi se může pyšnit i česká výprava. Na bronz kordistů a zlato tenisového páru Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč se v pondělí pokusí navázat další sportovci v čele s lezcem Adamem Ondrou. Hlavní události OH sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje veškeré dění na 33. letní olympiádě.

Češky a Češi v akci

Adam Ondra v pondělí absolvoval v Paříži první krok v dvojkombinaci sportovního lezení, po první části kvalifikace je pátý. Představili se také vodní slalomáři, Jiří Prskavec skončil v kayakcrossu před branami semifinále, Lukáš Rohan naopak postoupil až do finále, které zakončil na čtvrtém místě. Celkem bylo desátý den OH rozděleno 20 medailových sad.

Kompletní český program

Denní program

Medailové pořadí

Zprávy

Medailové pořadí zemí.
Medailové pořadí zemí.Livesport

23:50 – Francouzští fotbalisté v semifinále domácího olympijského turnaje porazili 3:1 po prodloužení Egypt a zahrají si se Španělskem o zlato.

23:07 – Mužský olympijský turnaj v basketbalu 3x3 vyhráli Nizozemci. V dramatické koncovce finále na Place de la Concorde zarmoutili domácí výběr, když dvoubodovým košem s klaksonem ukončujícím prodloužení zvítězili 18:17. Bronzové medaile si odnesli vicemistři Evropy Litevci, kteří zdolali v duelu o třetí místo obhájce titulu Lotyše 21:18.

22:46 – Olympijskými šampionkami v basketbalu 3x3 se v Paříži staly Němky, které v evropském finále porazily Španělsko 17:16. Bronz získaly zlaté medailistky z premiéry basketbalu 3x3 pod pěti kruhy v Tokiu Američanky po výhře nad Kanadou 16:13.

22:19 – Tyčkař Armand Duplantis znovu vylepšil vlastní světový rekord. Švéd, který se spíš než na soupeření s rivaly zaměřuje na posouvání maxima, stanovil jeho novou hodnotu na 625 cm. Dosud nejvýš, 624 cm, skočil letos v dubnu v čínském Xiamenu. Není překvapením, že ve finálovém závodě v Paříži neměl konkurenci a bere zlatou medaili. Více informací najdete v článku.

22:12 – Britka Keely Hodgkinsonová vyhrála olympijské finále v běhu na 800 metrů v čase 1:56,72 a ke třem stříbrům z globálních akcí přidala nejcennější kov. V závodě šla brzy do čela a odrazila útok mistryně světa Mary Moraaové z Keni, která ji porazila v Budapešti. Keňanku před cílem předběhla ještě Tsige Dugumaová z Etiopie.

21:54 – Američanka Valarie Allmanová v soutěži diskařek obhájila zlato z Tokia, když zůstala jen půl metru pod hranicí 70 metrů. Dramatický boj o stříbro pro sebe rozhodla jen díky lepšímu druhému pokusu Číňanka Feng Pin, mistryně světa z roku 2022. Ten nejdelší 67,51 měla přesně stejný jako Chorvatka Sandra Elkasevičová, která si v pařížském finále si vylepšila letošní maximum, ale stačilo to jen na bronz.

21:35 – Běh na 5000 metrů skončil dvojitým triumfem keňských vytrvalkyň. Světová rekordmanka na 10 000 m Beatrice Chebetová porazila ve finiši Faith Kipyegonovou. Ta byla ale posléze divkalifikována a na druhé místo se posunula Sifan Hassanová z Nizozemska.

21:26 – V osmifinále se rozloučil s olympijským turnajem plážových volejbalistů Američan Chase Budinger, který má za sebou sedm sezon v NBA. Bývalý basketbalista Houstonu a Minnesoty a jeho parťák Miles Evans nestačili na obhájce zlata Anderse Mola a Christiana Söruma, kterým podlehli 16:21 a 14:21.

20:33 – Z rozběhů na 200 metrů na OH v Paříži nikdo z české trojice nepostoupil a všichni půjdou do oprav. Nejrychlejší byl Tomáš Němejc s časem 21,03, což bylo o půl sekundy víc, než v červnovém semifinále ME v Římě. Ondřej Macík byl o setinu pomalejší a Eduard Kubelík zapsal 21,14, také daleko za svým výkonem z ostravské haly.

20:08 – Britské dráhařky Katy Marchantová, Sophie Capewellová a Emma Finucaneová vyhrály finále týmového sprintu proti Novozélanďankám ve světovém rekordu 45,186 sekundy. Historické maximum zajely během dne už potřetí. V odpolední kvalifikaci dosáhly času 45,472, v rozřazovací fázi pak 45,338. Bronz vybojovaly Němky, které v souboji o bronz předčily Nizozemky.

20:06 – Španělští fotbalisté v semifinále olympijského turnaje porazili po obratu 2:1 Maroko a stejně jako před třemi lety v Tokiu si zahrají o zlaté medaile.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

19:40 – Tomáš Habarta nastoupil do rozběhu na 3000 metrů překážek se zraněným kolenem a hned v prvním kole z dráhy odkulhal.

19:26 – Britské dráhové cyklistky Katy Marchantová, Sophie Capewellová a Emma Finucaneová postoupily na olympijských hrách v Paříži do finále týmového sprintu ve světovém rekordu 45,338. Vylepšily tak vlastní maximum z odpolední kvalifikace (45,472).

18:57 – Nizozemská jachtařka Marit Bouwmeesterová má den před koncem olympijské soutěže v kategorii ILCA 6 neboli Laser Radial na prvním místě nedostižný náskok. Šestatřicetiletá závodnice zopakuje triumf z Ria de Janeiro 2016 a stane se nejúspěšnější jachtařkou olympijské historie, druhá v Paříži skončí obhájkyně zlata z Tokia Dánka Anne-Marie Rindomová.

Marit Bouwmeesterová má den před koncem soutěže na prvním místě nedostižný náskok.
Marit Bouwmeesterová má den před koncem soutěže na prvním místě nedostižný náskok.Livesport

17:41 – Lukáš Rohan sice na medaili v kayakcrossu nedosáhl, i tak se ale v Paříži postaral o nejlepší výsledek české vodácké výpravy. Ta poprvé od návratu vodního slalomu do programu her v roce 1992 nezískala ani jednu medaili.

17:39 – Britské dráhové cyklistky Katy Marchantová, Sophie Capewellová a Emma Finucaneová vytvořily v pondělní kvalifikaci týmového sprintu časem 45,472 sekundy nový světový rekord. Dosavadní maximum Číňanek vylepšily o 15 tisícin, za Britkami skončily v kvalifikaci Novozélanďanky a Němky.

Britky vylepšily světový rekord o 15 tisícin.
Britky vylepšily světový rekord o 15 tisícin.Livesport

17:21 – Australská hvězda Ariarne Titmusová si po OH, kde získala dvě zlaté medaile, dá zhruba roční přestávku od plavání. "Teď si každopádně dám hodně dlouhou pauzu a nevím, kdy se k plavání vrátím. Až se na to prostě budu cítit. Nejspíš to bude asi tak za rok," uvedla třiadvacetiletá plavkyně.

17:02 – Česko třetí medaili na OH v Paříži zatím nezískalo, Lukáš Rohan skončil ve finálové jízdě kayakcrossu na posledním čtvrtém místě. Zlato získal Finn Butcher z Nového Zélandu, stříbro vybojoval hlavní favorit a trojnásobný mistr světa Brit Joseph Clarke a bronz Noah Hegge z Německa.

Výsledky finále.
Výsledky finále.Livesport

17:00 – Australská vodní slalomářka Noemie Foxová se stala historicky první olympijskou vítězkou v kayakcrossu. Navázala na dvě pařížská zlata sestry Jessiky.

16:54 – Dánský badmintonista Viktor Axelsen obhájil olympijské prvenství z Tokia, v pařížském finále porazil dvakrát 21:11 Kunlavuta Vitidsarna z Thajska.

16:25 – Začátek semifinálové jízdy kayakcrossu sice Lukáši Rohanovi vůbec nevyšel, brzy se ale znovu dostal do kontaktu se soupeři a po chybě Francouze Borise Neveua projel cílem na druhém místě. Kolem 17:00 tak pojede finále nové olympijské disciplíny a může pro Česko v Paříži získat třetí medaili.

16:10 – Lukáš Rohan skončil ve čtvrtfinálovém závodě podobně jako Prskavec třetí, ovšem po trestu pro domácího Titouana Castrycka se posunul na postupové druhé místo a bude se jej týkat odpolední semifinále.

15:56 – Italští střelci Gabriele Rossetti a Diana Bacosiová vyhráli olympijský skeet dvojic, v boji o zlato porazili Američany Hancocka a Smithovou 45:44.

15:53 – Jiří Prskavec do semifinále kayakcrossu nepronikl, ve čtvrtfinále skončil na nepostupovém třetím místě. Na svůj závod čeká ještě Lukáš Rohan.

15:40 – Soutěž v prostných ovládla Brazilka Rebeca Andradeová, druhé místo obsadila americká hvězda Simone Bilesová.

14:52 – Čínské pozemní hokejistky překvapivě porazily ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Paříži 3:2 Austrálii a po 16 letech postoupily do semifinále. Australanky přitom ovládly bez porážky základní skupinu, zatímco Číňanky prošly do vyřazovací části z posledního čtvrtého postupového místa.

14:34 – Japonský gymnasta Šinnosuke Oka triumfoval na hrazdě a v Paříži získal po družstvech a víceboji třetí zlatou medaili. Zvítězil před Ángelem Barajasem z Kolumbie, bronz získali Čang Po-cheng z Číny a Tchang Čchia-chung z Tchaj-wanu.

Výsledky finále.
Výsledky finále.Livesport

13:32 – Hvězdná americká gymnastka Simone Bilesová obsadila na kladině až páté místo a čtvrté zlato na olympijských hrách v Paříži nezískala. Majitelka 23 titulů z mistrovství světa tak zároveň přišla o šanci vyrovnat ženský rekord v počtu zlatých olympijských medailí. Soutěž na kladině vyhrála Italka Alice D'Amatová před Čou Ja-čchin z Číny a krajankou Manilou Espositovou.

13:20 – Sportovní střelci Jakub Tomeček a Barbora Šumová se do bojů o olympijské medaile v soutěži dvojic ve skeetu neprobojovali. Po sedmi chybách Šumové skončili v kvalifikaci v Chateauroux na osmé příčce. S celkovou bilancí 143 tref ze 150 ran je dělily od postupu do bojů o bronz tři úspěšné trefy.

13:06 – Po 44 letech si polští volejbalisté zahrají na OH o medaili. Od zlata v Montrealu 1976 se jedinkrát dostali do semifinále o čtyři roky později a prokletí zlomili v Paříži pondělním vítězstvím 3:1 nad Slovinskem. Japonci se mohli do nejlepšího olympijského kvarteta vrátit dokonce po 48 letech, ale neproměnili čtyři mečboly a italským mistrům světa podlehli 2:3.

12:45 – Ani jedna z trojice českých běžkyň na 400 metrů nevybojovala přímý postup. Lurdes Gloria Manuel, Lada Vondrová i Tereza Petržilková jdou do oprav.

12:31 – Čínský gymnasta Cou Ťing-jüan obhájil na olympijských hrách v Paříži zlato na bradlech. Na druhém místě skončil Ilja Kovtun z Ukrajiny, třetí byl Šinnosuke Oka z Japonska. Cou Ťing-jüan dostal od rozhodčích 16,2 bodu a před Kovtunem zvítězil s náskokem sedmi desetin. V Paříži získal třetí medaili po druhých místech v soutěži družstev a na kruzích.

12:22 – Lezec Adam Ondra je po první části kvalifikace na olympijských hrách v Paříži pátý. V dnešním boulderingu i díky jednomu topu zapsal 48,7 bodu a přiblížil se pátečnímu finále. O osmičce postupujících se rozhodne součtem výsledků se středeční obtížností.

12:18 – Tyčkařka Amálie Švábíková postoupila v Paříži do středečního finále. Ani nemusela splnit limit 470 cm, protože 455 cm zdolalo jen 11 skokanek.

11:58 – Olympijské zlato ve dvouhře badmintonistek získala v Paříži nejvýše nasazená An Se-jong z Koreje. Úřadující mistryně světa ve finále porazila 21:13, 21:16 Číňanku Che Ping-ťiao.

11:47 – Český překážkář Vít Müller byl v rozběhu na 400 metrů v Paříži šestý v čase 49,44 sekundy a v úterý ho čekají opravy. Na stejné trati neuspěla Nikoleta Jíchová ani v opravách a po čtvrtém místě za 55,31 sekundy v úterním olympijském semifinále nepoběží. Matěj Krsek si v opravách na 400 metrů zlepšil osobní rekord o dvě setiny na 45,53 sekundy, ale na semifinále to také nestačilo. Rozběhy ještě čekají tři české běžkyně na hladké čtvrtce.

10:13 – Olympijským šampionem ve střelbě z rychlopalné pistole se stal Číňan Li Jüe-chung. Úřadující mistr světa ve finále na střelnici v Chateauroux porazil Korejce Čo Jong-čea o sedm bodů. Bronz získal další Číňan Wang Sin-ťie.

10:08 – Smíšenou štafetu triatlonistů na olympijských hrách v Paříži vyhrálo po dramatickém finiši na posledním čtvrtém úseku Německo. Stříbro získaly Spojené státy americké, na třetím místě skončili zlatí z premiéry této disciplíny z Tokia Britové. Čeští reprezentanti se stejně jako před třemi lety do závodu nekvalifikovali.

09:01 – Program na střelnici v Chateauroux zakončí soutěž ve skeetu smíšených dvojic. Ve 14 dosavadních disciplínách Češi na medaili nedosáhli, nejblíž k ní měl Jiří Přívratský, který skončil ve střelbě z malorážky čtvrtý. Bez medaile se česká střelecká výprava dosud vracela jen jednou - z Ria de Janeiro v roce 2016. Není moc pravděpodobné, že by se ve skeetařském mixu nulová bilance změnila. Jakub Tomeček byl v individuální soutěži dvanáctý, Barbora Šumová ještě o deset míst níž.

08:50 – Ve čtvrtfinále kayakcrossu jsou Jiří Prskavec a Lukáš Rohan. Olympijský vítěz na kajaku z Tokia si může vynahradit pařížské zklamání ze své hlavní disciplíny. Novinka programu je divácky atraktivní, ne každému ale tvrdý boj mezi brankami sedí, o čemž se přesvědčila i trojnásobná olympijská vítězka Australanka Jessica Foxová.

08:33 – Tomáš Habarta letos už dvakrát vylepšil po 52 letech český rekord na 3000 m překážek, teď ho čeká první konfrontace s podstatně rychlejšími africkými steeplaři, což by mohla být příležitost k dalšímu zrychlení.

07:57 – V uplynulých devíti dnech posbírali nejvíce medailí sportovci se Spojených států amerických (71). Domácí Francie je se 44 cennými kovy na třetím místě, zatímco české výpravě po jednom zlatu a bronzu patří 33. příčka.

Medailové pořadí olympijských her v Paříži po devíti dnech.
Medailové pořadí olympijských her v Paříži po devíti dnech.Livesport

07:00 – Ve dvou rozbězích atletického programu bude mít Česko maximální, tedy trojnásobné zastoupení. Eduard Kubelík, Ondřej Macík a Tomáš Němejc poběží dvoustovku, na dvojnásobné trati zakleknou do bloků Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková a Lada Vondrová. Podle letošních tabulek má k postupu do semifinále nejblíž Manuel, čas 50,52 při jejím čtvrtém místě na mistrovství Evropy v Římě ji mezi přihlášenými čtvrtkařkami řadí na 16. příčku. Čtvrtá byla v Římě také tyčkařka Amálie Švábíková a výkon 473 cm z mistrovství republiky ve Zlíně znamená deváté místo v redukovaném žebříčku.

06:20 – Triatlonisté se v pondělí ráno znovu ponoří do Seiny, aby absolvovali smíšenou štafetu. V ní lze očekávat další souboj hostitelské země s britskými triatlonisty, po individuálních závodech mají obě země zlato a bronz. Triumf z Tokia obhajují Britové, ale Francouzi mají letos vyrovnanější tým, neboť jejich dvojky obsadily shodně čtvrtá místa.

06:15 – Adam Ondra obsadil při olympijské premiéře svého sportu v Tokiu šesté místo. Neoblíbená disciplína – lezení na rychlost – ho teď nečeká, stala se z ní samostatná soutěž. V Paříži začne dvacítka lezců boulderingem, při němž překonávají jednotlivé mimořádně obtížné překážky nízko nad zemí. Ve středu pak bude následovat Ondrova nejsilnější zbraň – lezení na obtížnost. Po sečtení bodů z obou částí postoupí do finále osm lezců. Favoritem je mistr svět Rakušan Jakob Schubert, Ondra skončil loni v Bernu šestý.

06:10 – Simone Bilesová už má při své třetí účasti na hrách celkem sedm zlatých. Další může přidat na kladině a v prostných, kde sklízela ve víceboji i v družstvech nejvyšší známky. Pokud se jí to podaří v pondělí zopakovat, dostihne v počtu vítězství nejúspěšnější olympioničky všech dob – někdejší sovětskou gymnastku Larisu Latyninovou a americkou plavkyni Katie Ledeckou.

06:03 – Jen málokterá z 329 olympijských disciplín má tak jasného favorita, jakým je švédský tyčkař Armand Duplantis. Má už olympijské zlato, dva tituly mistra světa, osmkrát zlepšil světový rekord. Tři roky od Diamantové ligy v Lausanne ho nikdo neporazil. Z finálových soupeřů se letos žádný nepřehoupl přes šest metrů. Duplantis to dokázal osmkrát a v pondělí může atakovat své maximum 624 cm z dubnového mítinku v čínském Sia-menu.