Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paříži, den čtvrtý: Satková s Prskavcem zazářili v kvalifikaci, Macháč s Pavláskem jdou dál

Aktualizováno
Satková vyhrála 1. kolo kvalifikace kanoistek.
Satková vyhrála 1. kolo kvalifikace kanoistek.Profimedia
Olympijské hry v Paříži za sebou mají úvodní tři dny, ve kterých se nejvíce dařilo sportovcům z Japonska, kteří získali již šest zlatých medailí. Zatímco Slovensko již oslavilo zisk prvního cenného kovu zásluhou vodního slalomáře Mateje Beňuše, česká výprava na umístění na stupních vítězů zatím stále čeká. Hlavní události sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje veškeré dění na 33. letní olympiádě.

Češky a Češi v akci

Vodní slalomáři Jiří Prskavec a Gabriela Satková s přehledem postoupili z kvalifikace do semifinále Her. Satková byla mezi kanoistkami nejrychlejší, kajakář Prskavec obhajující zlato z Tokia skončil druhý. Satkovou čeká boj o medaile ve středu, Prskavce o den později.

Kompletní český program

Zprávy

Medailové pořadí.
Medailové pořadí.Enetpulse

23:23 – Stoprocentní bilanci se skóre 7:0 si udrželi fotbalisté Japonska, kteří porazili 1:0 Izrael a zajistili si první místo ve skupině. Druhé postupové místo ze skupiny D obsadila Paraguay po výhře 1:0 nad Mali.

23:18 – Němečtí basketbalisté porazili Brazílii 86:73 a s předstihem si zajistili postup do čtvrtfinále. Němci přišli ještě před poločasovou přestávkou o čtrnáctibodový náskok, ale po změně stran si hned vzali vedení zpět a výsledek kontrolovali. Jejich lídrem byl s 20 body hvězdný rozehrávač Dennis Schröder. V pátek si světoví šampioni zahrají s domácím výběrem o vítězství ve skupině.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

22:32 – Olympijské zlato ve štafetě na 4x200 metrů volný způsob obhájili britští plavci. Zvítězili ve stejné sestavě jako v Tokiu Guy, Dean, Richards, Scott.

22:07 – Badmintonisté Adam Mendrek a Ondřej Král uzavřeli olympijské vystoupení třetí porážkou. Domácímu páru Christo Popov, Toma Junior Popov podlehli 0:2

21:54 Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou až v úterý večer odstartovaly obhajobu prvenství z Tokia 2021. Nasazené dvojky a jedny z největších favoritek si v úvodním kole na pařížské antuce poradily 6:4, 6:0 s tchajwanskými sestrami Hao-Ching a Latishou Chanovými. Jejich další překážkou bude japonské duo Šúko Aojamaová, Ena Šibaharaová.

21:48Barbora Seemanová obsadila na OH 13. místo na kraulařské stovce. V semifinále startovala mistryně Evropy po 17. pozici z rozplaveb jako náhradnice. 

21:38Adam Pavlásek s Tomášem Macháčem zvládli i druhý tiebreak v olympijském turnaji a po výhře nad Nicolásem Jarrym a Alejandrem Tabilem z Chile postoupili do čtvrtfinále deblového turnaje. "Jsme medaili blíž než v prvním kole, ale já se na to nesnažím myslet. Podle mě ani Tom. Uděláme, co je v našich silách, pokusíme se placce přiblížit. Ale já osobně si to nebudu nějak dávat do hlavy," řekl Pavlásek.

21:24 – Olympijský závod kraulařů na 800 metrů vyhrál irský mistr světa Daniel Wiffen. Další medaile mají obhájce zlata Bobby Finke a Gregorio Paltrinieri.

21:11 – Zlato na 100 m znak získala australská plavkyně Kaylee McKeownová, obhájkyně prvenství z Tokia. Vyhrála v olympijském rekordu 57,33.

21:02 Francouzští fotbalisté na domácím turnaji prošli skupinou A bez ztráty bodu, v závěrečném kole porazili 3:0 Nový Zéland.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

20:46Rafael Nadal zůstává v Paříži ve hře o cenné kovy ve čtyřhře. S Carlosem Alcarazem, s nímž vytvořil hvězdný tým singlistů přezdívaný Nadalcaraz, zdolali nizozemský pár Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof 6:4, 6:7, 10:2 a postoupili do čtvrtfinále

20:45 – Badmintonista Jan Louda porazil Uriela Canjuru ze Salvadoru 21:12, 21:10 a udržel teoretickou šanci na postup ze skupiny.

20:30 – Hvězdná Simone Bilesová dovedla sportovní gymnastky USA k vítězství v soutěži družstev. Společně s Jade Careyovou, Jordan Chilesovou, Sunisa Leeovou a Hezly Riveraovou vyhrály v Paříži suverénně před Itálií a Brazílií. Sedmadvacetiletý Bilesová pod pěti kruhy získala páté zlato.

20:13 Novozélandské ragbistky obhájily titul olympijských šampionek. V pařížském finále porazily 19:12 Kanadu. Bronz získal tým Spojených států amerických.

20:04Gabriela Satková vyhrála kvalifikaci kanoistek na divoké vodě, před finálovým dnem ale hlavou v oblacích nelétá. "Já se většinou snažím zůstat trošku nohama na zemi. Opravdu je to hezké, ale na vítězství v kvalifikaci se nikdy nikdo neptal a v podstatě to nemá zas takovou váhu. Nemyslím si, že by to znamenalo, že mi to tady bůhvíjak jde. Je to určitě fajn, ale je třeba zase obrátit stránku a jít do dalšího závodu," prozradila.

19:50 – Tenisté Tomáš Macháč a Adam Pavlásek prošli do čtvrtfinále čtyřhry. Po obratu porazili Nicoláse Jarryho a Alejandra Tabila z Chile 5:7, 7:6, 10:4.

19:44 Český lukostřelec Adam Li v prvním kole prohrál s indickým favoritem Dhiradžem Bommadevarou a na hrách v Paříži skončil.

19:31 – "Jel jsem přesně to, co jsem chtěl. Bylo to takové úplně v pohodě. Jelo to tak, jak mělo. Nebylo tam nikde zbytečně moc síly. Nechal jsme to jet a projel jsem to o pár setin za vítězem kvalifikace, takže to bylo super. V druhé jízdě Titouan nastavil ještě o level výš čas a to jsme si zase s Giovannim (de Gennarem) říkali na startu, že to zkusíme a zatlačíme. Mně vyšel krásně začátek trati a pak jsem to teda trochu pokazil, tak jsem si říkal, že to už neklapne," prohlásil po vydařené kvalifikaci Jiří Prskavec.

19:14 – Fotbalisté Argentiny porazili 2:0 Ukrajinu a z 2. místa skupiny B prošli do čtvrtfinále. První je Maroko po výhře 3:0 s Irákem.

19:13 – Tenista Jakub Menšík v dnešním druhém kole dvouhry hodně bojoval s vedrem. Teploměry v areálu Roland Garros ukazovaly až 37 stupňů Celsia. Po porážce s Američanem Tommym Paulem českým novinářům řekl, že se na kurtu pekl zaživa.

Menšíka trápilo na kurtu horko.
Menšíka trápilo na kurtu horko.AFP

18:29 – Loňská vicemistryně světa v judu Andreja Leškiová ze Slovinska ve finále do 63 kg porazila Priscu Awitiovou z Mexika.

18:14 – Vodní slalomář Jiří Prskavec bez problémů postoupil do čtvrtečního semifinále kajakářů. Obhájce zlata byl v kvalifikaci druhý.

18:12 – Tenistka Barbora Krejčíková je poprvé na OH ve čtvrtfinále. Ukrajinku Elinu Svitolinovou v Paříži porazila 7:6, 2:6, 6:4. Více informací v článku.

17:58 – Japonský judista Takanori Nagase ve finále váhy do 81 kg porazil Gruzínce Tata Grigalašviliho a obhájil olympijské zlato z Tokia.

17:53 – Na Hrách startují i dvě boxerky, které byly loni vyloučeny z mistrovství světa v Dillí kvůli příliš vysoké hladině testosteronu. Alžířanka Imán Chalífová se představí ve váze do 66 kg, dvojnásobná světová šampionka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu boxuje v kategorii do 57 kg. Podle vyjádření Mezinárodního olympijského výboru jsou obě způsobilé k účasti na hrách.

17:26 – Vodní slalomářka Gabriela Satková ovládla kvalifikaci kanoistek a suverénně postoupila do středečního semifinále.

17:15 – Českým jachtařkám Zosii Burské a Sáře Tkadlecové se třetí den olympijské regaty ve třídě 49erFX nevydařil a před závěrečnými třemi jízdami se propadly na 18. místo. Do finále v Marseille postoupí z dvacetičlenného startovního pole deset lodí, v polovině regaty přitom české reprezentantky figurovaly na 11. místě.

17:11 – Vodní slalomářka Martina Satková nechyběla v hledišti areálu Vaires-sur-Marne Nautical Stadium, kde fandila mladší sestře Gabriele v kvalifikaci kanoistek na olympijských hrách v Paříži. Absolvovala kvůli tomu strastiplnou cestu, protože se s přítelem Lukášem Gdulou vydala díky výzvě z Prahy na kole. Dvojnásobný účastník olympiády v chůzi Gdula chtěl tímto způsobem vyrazit za ní, pokud by se kvalifikovala, nakonec se na putování vydali společně.

17:05 – Fotbalisté Egypta porazili 2:1 Španělsko a postoupili do čtvrtfinále z prvního místa skupiny C. Oba góly vítězů dal útočník Ibrahim Adel. Tým ze země úřadujících mistrů Evropy měl už před utkáním jistotu vyřazovací fáze, musel se ale spokojit s druhou příčkou.

Egypt slaví cenné vítězství.
Egypt slaví cenné vítězství.AFP

16:59 – Vedro v Paříži znamená, že i sledování sportu je náročné. Takto to vypadalo v Českém domě během kvalifikační jízdy Jiřího Prskavce.

Český dům během Prskavcovy jízdy.
Český dům během Prskavcovy jízdy.Senta Martynenko

16:40 – Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík dohrál při svém olympijském debutu v Paříži ve 2. kole. S turnajovou devítkou Tommym Paulem z USA prohrál 3:6, 1:6. Více informací najdete v článku.

16:35 – Vodní slalomáři Jiří Prskavec a Gabriela Satková mají po 1. kole kvalifikace prakticky jistý postup do semifinále. Kanoistka Satková byla ve své kategorii nejrychlejší, kajakář Prskavec obhajující zlato z Tokia po vypuštěném závěru skončil těsně druhý.

16:30 – Nástupcem Jiřího Liptáka na olympijském trůnu ve střelbě na trap je Brit Nathan Hales. Stříbro má Číňan Čchi Jing, bronz Jean Pierre Brol z Guatemaly.

16:10Tomáš Macháč zakončil i svůj druhý singlový start na olympijských hrách ve druhém kole. Rodák z Berouna na pařížské antuce podlehl 3:6, 5:7 nasazené trojce Alexanderovi Zverevovi, který obhajuje zlatou medaili z Tokia 2021. Více informací najdete v článku.

16:05 – Plavecký svět zasáhla během olympijských soutěží další dopingová kauza. Podle listu New York Times dva čínští plavci, z nichž jeden by měl závodit nyní v Paříži, měli v roce 2022 pozitivní test, ale čínské úřady je zprostily viny. Případ dále nesledovala ani Světová antidopingová agentura (WADA). Americký deník se odvolává na anonymní zdroje. Agentura SID uvedla, že Číňané znovu připisují pozitivní výsledky testů kontaminaci potravin.

16:00 – Olympijskou kolekci designéra Jana Černého chválí stylisté a odborníci na módu, které oslovila ČTK, především za odvahu jít moderním a jiným směrem. Kolekce, které dominuje bílý plášť s modrými skvrnami, zaujala zahraniční média a magazíny, magazín Time ji zařadil na třetí místo ze všech olympijských kolekcí. Podle odborníků jsou reakce části české společnosti kritičtější kvůli generačním rozdílům nebo konzervativnosti. V zahraničí pak podle odborníků mohl rezonovat unisex styl a potlačení ženské a mužské siluety.

15:45 – Vodní slalomářka Gabriela Satková vyhrála 1. kolo kvalifikace kanoistek a před 2. kolem má prakticky jistý postup do středečního semifinále. Dvaadvacetiletá česká reprezentantka při své premiéře pod pěti kruhy porazila druhou Australanku Jessicu Foxovou o šest desetiny sekundy.

15:35 – První zlato ve stolním tenisu získali favorizovaní Číňané Wang Čchu-čchin a Sun Jing-ša, kteří ve finále soutěže smíšených dvojic porazili 4:2 na sety pár Ri Čong-sik, Kim Kum-jong z KLDR. Bronz vybojovali Lim Čong-hun, Sin Ju-pin z Jižní Koreje.

15:10 – Italský šermířský svaz podal k Mezinárodnímu olympijskému výboru i světové federaci protest proti výsledku finále olympijské soutěže fleretistů, ve kterém Filippo Macchi v pondělí prohrál 14:15 s obhájcem zlata Cheung Ka-longem z Hongkongu. Svaz o tom informoval na webu.

14:45Barbora Seemanová se nakonec na olympijských hrách v Paříži postaví na start večerního semifinále kraulařské stovky. Den po účasti ve finále dvojnásobné trati skončila v rozplavbách sedmnáctá, následně ale ze semifinálové startovní listiny zmizelo jméno odhlášené Kanaďanky Margaret Mac Neilové a česká plavkyně se posunula na uvolněné místo.

14:30Španělští mistři Evropy porazili řecké basketbalisty 84:77 a po úvodní prohře s Austrálií si připsali první vítězství. Řekové při první účasti pod pěti kruhy po 16 letech neuspěli stejně jako v úvodním utkání s Kanadou a jsou poslední ve skupině A. Nepomohl jim ani skvělý výkon Giannise Antetokounmpa, dvojnásobný nejužitečnější hráč NBA zaznamenal 27 bodů a 11 doskoků.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

14:12 – Americká vlajkonoška Coco Gauffová vypadla překvapivě v osmifinále tenisového turnaje po porážce 6:7, 2:6 s Chorvatkou Donnou Vekičovou. Více informací v článku.

14:05 – Dvojnásobná mistryně Evropy Iveta Miculyčová se kvalifikovala ve freestyle BMX do devítičlenného finále. Z dvanáctky závodnic si osmnáctiletá česká reprezentantka zajistila postup již po odjetí první šestičlenné skupiny. O medaile se pojede ve středu.

14:00 – Pouhé dva body chyběly stolní tenistce Haně Matelové k nečekanému postupu do osmifinále olympijských her, což se dosud z českých hráčů povedlo ve dvouhře pouze Marii Hrachové a Petru Korbelovi. Nakonec v Paříži po velké pondělní bitvě prohrála ve 2. kole s Nizozemkou Britt Eerlandovou 3:4 na sety. Českou reprezentantku smolné vyřazení mrzelo, ale zklamaná nebyla. Řekla to v rozhovoru pro svazový web.

"Upřímně, zklamaná nejsem. Měla jsem těžký los a výhra v úvodním kole nad jasnou favoritkou mě neskutečně potěšila. Neměla jsem úplně ideální závěr přípravy, protože jsem měla dost velké střevní potíže. Ale dokázala jsem se dobře připravit a vyhrát úvodní kolo. Jako největší plus vidím to, že jsem byla dvakrát v hlavním vysílacím čase," uvedla Matelová.

13:45 – Obhájce zlaté medaile ve střelbě na trap Jiří Lipták obsadil 18. místo. Dvaačtyřicetiletý rodák z Brna sice při dnešní druhé části kvalifikace na střelnici v Chateauroux trefil všech padesát terčů, manko z úvodního dne, kdy nasbíral šest chyb, už ale smazat nedokázal. Více informací najdete v článku.

Jiří Lipták se do finále nedostal.
Jiří Lipták se do finále nedostal.Profimedia

13:30 – Sázkové kanceláře, které oslovila ČTK, zatím přijaly sázky na letošní letní olympijské hry v Paříži za zhruba 273 milionů korun. Je to přibližně třetina vsazené sumy na předchozí letní hry v Tokiu. Lidé nejvíce sázejí na tenis, mužský fotbal a další míčové sporty. 

12:45 – Od roku 2015 žije v Praze, kde si našel byt, přítelkyni, trenéra a především tam má lepší podmínky pro trénink. Ostatně právě z letiště v Ruzyni se před pár dny vydal na olympiádu v Paříži. Na ní v pondělí v podvečer vybojoval skvělé páté místo. Pro Slovensko. Skateboardista Richard Tury se ve finále disciplíny street držel v průběhu trikové soutěže na bronzové příčce. Neodolal… Více informací najdete v článku.

Tury zaznamenal skvělý úspěch.
Tury zaznamenal skvělý úspěch.AFP

12:15 – Badmintonistka Tereza Švábíková ve svém prvním duelu podlehla 19:21, 21:19 a 18:21 Ukrajince Polině Buhrovové. Ve středu se česká debutantka střetne o naději na postup ze tříčlenné skupiny G s favorizovanou Gregorií Tunjungovou z Indonésie.

11:50Daniel Gracík obsadil 39. místo v rozplavbách kraulové stovky. K postupu do semifinále mu chyběla sekunda a 24 setin, musel by výrazně vylepšit vlastní český rekord. Český plavec dohmátl v čase 49,65 sekundy. Jeho rekordní výkon z květnového mítinku v Londýně má hodnotu 48,93, na poslední postupové šestnácté místo ale bylo v Paříži třeba uplavat dva bazény za 48,41.

11:40 – Australská plavkyně Lani Pallisterová nebude kvůli pozitivnímu testu na koronavirus v Paříži startovat v kraulařském závodě na 1500 metrů . Oznámilo to vedení reprezentace.

11:20 – Judistka Renata Zachová do osmifinále ve váze do 63 kilogramů nepostoupila. Úřadující mistryně Evropy prohrála v Paříži s Maďarkou Szofi Özbasovou na wazari. Proti bronzové medailistce z loňského světového šampionátu neuspěla pošesté z osmi vzájemných zápasů. Zachová byla první českou judistkou pod pěti kruhy po dvaceti letech. Naposledy reprezentovala v Aténách 2004 Andrea Pažoutová.

11:10 – Dvojskif Lenka Lukšová, Anna Šantrůčková skončil v semifinále veslařské regaty čtvrtý a ve čtvrtek bude ve finále B bojovat o 7. až 12. místo. Od postupu do bojů o medaile dělily svěřenkyně trenéra Josefa Lukše více než tři sekundy

10:55 – První zlato čtvrtého medailového dne získali Zorana Arunovičová a Damir Mikec ze Srbska v soutěži smíšených dvojic ve střelbě ze vzduchové pistole. Čtvrtý tým z Tokia porazil v dramatickém finále 16:14 Turecko, bronz získala Indie. Češi v této disciplíně nestartovali.

10:45 – Fotografie, která obletěla svět – surfař Gabriel Medina a jeho radost po zisku zlaté olympijské medaile. Jedinečný záběr má na svědomí fotograf Jerome Brouillet.

08:20 – Američtí krasobruslaři dodatečně převezmou zlaté olympijské medaile ze soutěže družstev na předloňských hrách v Pekingu ve středu 7. srpna v Paříži. Uvedl to mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v 17 hodin v Parku šampionů. Zlato ze soutěže krasobruslařských družstev v Pekingu Američanům definitivně přiřkl nedávno Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne, který zamítl odvolání Ruska, jež přišlo o prvenství kvůli dopingu Kamily Valijevové.

07:40 – Triatlonisté se dnes na olympijských hrách v Paříži kvůli špatné kvalitě vody v řece Seině nepředstaví. Odstartovat měli v 8:00, ale organizátoři společně s triatlonovou federací informovali o tom, že po vydatných deštích v pátek a v sobotu přesahují hodnoty znečištění na některých místech povolený limit a závod odložili na středu po ženách. Ty by měly začít v 8 hodin, muži pak od 10:45. Více informací najdete v článku.

07:10 – Jako první z trojice českých judistů vstoupí na tatami Renata Zachová v kategorii do 63 kilogramů. Mistryně Evropy se v 1. kole utká s Maďarkou Szofi Özbasovou.

06:30 – Česká plavkyně Barbora Seemanová byla po finále kraulařské dvoustovky na jednu stranu zklamaná, že se jí nepodařilo překonat osobní rekord, ale na druhou pyšná, jakou cestu za poslední rok přípravy na olympijské hry v Paříži ušla. Uvedla to v rozhovoru s českými novináři. Dvojnásobná mistryně Evropy na této trati s časem 1:55,47 o 35 setin sekundy zaostala za svým českým rekordem a obhájila šesté místo z Tokia. Více informací v článku.

Seemanová skončila na 6. místě.
Seemanová skončila na 6. místě.Enetpulse