Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

OH v Paříži, den čtrnáctý: Fuksa je olympijským vítězem. Ondra i deblkajak skončili bez medaile

Aktualizováno
Martin Fuksa v Paříži ovládl závod na kilometru.
Martin Fuksa v Paříži ovládl závod na kilometru.Profimedia
Olympijské hry se blíží ke konci. V plném proudu je čtrnáctý soutěžní den ze šestnácti, který nabídne hned 35 medailových disciplín. Kromě fotbalového finále a dalšího nabitého programu na atletickém stadionu Stade de France, vyvrcholí také mužská týmová soutěž ve stolním tenise. České diváky ale nejvíce zajímalo dění na kanále ve Vaires-sur-Marne, kde Martin Fuksa (31) získal olympijské zlato. O cenný kov se pral také lezec Adam Ondra (31), ten ale po nevydařeném boulderingu skončil šestý. Hlavní události OH sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje dění na 33. letní olympiádě.

Češky a Češi v akci

O medaili na olympijských hrách v Paříži dnes bojoval lezec Adam Ondra, po nevydařeném boulderingu ale naději na cenný kov ztratil a skončil šestý. O příčku hůř dojeli v deblkajaku Jakub Špicar s Danielem Havlem. Medaili získala až poslední česká naděje dne, olympijské finále na 1000 metrů ovládl kanoista Martin Fuksa.

Dnešní český program

Medailové pořadí

Kompletní program OH

Hlavní zprávy

Medailové pořadí zemí.
Medailové pořadí zemí.Livesport

23:35 –  Nejvýše nasazené Anna Patriciaová a Duda vyhrály turnaj pod Eiffelovou věží a zasloužily se o to, že Brazílie má zlaté beachvolejbalistky na olympijských hrách po 28 letech.  V pařížském finále porazily 2:1 kanadský pár Melissa Humanaová-Paredesová, Brandie Wilkersonová po setech 26:24, 12:21, 15:10.

23:21 – O zlato se na turnaji basketbalistek utkají v neděli hráčky USA s Francouzkami. Ty zdolaly po prodloužení evropské šampionky Belgičanky 81:75 a usilují pod pěti kruhy o premiérové zlato. Finále turnaje žen má stejné složení jako u mužů.

23:16 – Alžírská boxerka Imán Chalífová, jejíž start na pařížských hrách vyvolal kontroverze kvůli pochybnostem o jejím pohlaví, se stala olympijskou vítězkou v kategorii do 66 kg. Pětadvacetiletá vicemistryně světa z roku 2022 porazila ve finále velterové váhy v areálu Roland Garros jednoznačně 5:0 Číňanku Jang Liou.

23:09 – Házenkáři Dánska v semifinále olympijského turnaje porazili Slovinsko 31:30 a ve finále si proti Německu zahrají o své druhé zlato.

22:28 – Viviana Mártonová získala pro Maďarsko první olympijské zlato a medaili v taekwondu, na pařížských hrách zvítězila v kategorii do 67 kg. V mužské kategorii do 80 kg vyhrál Tunisan Firás Katúsí.

22:03 – Tanja Hüberliová a Nina Brunnerová vybojovaly na písku pod Eiffelovou věží bronzové olympijské medaile, historicky třetí pro švýcarský beachvolejbal a opět bronzové barvy. Ve svém posledním zápase v Paříži porazily 2:0 stříbrný pár z předchozích her v Tokiu Australanky Mariafe Artachovou a Taliquu Clancyovou po setech 21:17 a 21:15.

22:00 – Olivia Reevesová vybojovala pro USA první vzpěračské zlato po 24 letech, v kategorii do 71 kg vyhrála dvojboj výkonem 262 kg a olympijským triumfem navázala na dosud poslední americké zlato Tary Nottové v Sydney v nejlehčí váze.

21:52 – Američan Rai Benjamin vyhrál olympijský závod na 400 metrů překážek v čase 46,46 sekundy a oplatil Karstenu Warholmovi z Norska porážku z Tokia. Třetí byl stejně jako před třemi lety Brazilec Alison dos Santos.

21:51 – Olympijskou vítězkou mezi zápasnicemi váhy do 57 kg se v Paříži stala Japonka Cugumi Sakuraiová, finále s Moldavkou Anastasií Nichitovou vyhrála 6:0.

21:49 – Španěl Alejandro Díaz Fortun vyhrál olympijskou soutěž v trojskoku, obhájce zlata Portugalce Pedra Picharda porazil výkonem 17,86 o dva centimetry.

Výsledky finále.
Výsledky finále.Livesport

21:45 – První olympijskou vítězkou v breakdance se Paříži stala japonská "b-girl" s přezdívkou Ami, jež ve finálové bitvě porazila Litevku Nicku. Bronz v tomto akrobatickém odvětví tance za doprovodu hiphopové hudby získala na náměstí Svornosti Číňanka vystupující jako 671.

21:43 – Nizozemský pozemní hokej slaví na olympijských hrách zlatý double. Po mužském výběru Oranje ovládly pařížský turnaj i ženy, které obhájily prvenství z Tokia. Ve finále proti Číně zvítězil tým kolem kapitánky Xan de Waardové na nájezdy 3:1, v normální hrací době skončil zápas nerozhodně 1:1.

21:34 – Keňská běžkyně Beatrice Chebetová získala v Paříži vytrvalecký double, po triumfu na 5000 metrů vyhrála i na dvojnásobné trati v čase 30:43,25. Druhým místem překvapila Italka Nadia Battoclettiová, bronz má stejně jako na 5000 metrů Sifan Hassanová z Nizozemska, která se chystá i na nedělní maraton.

21:17 – Zlato mezi volnostylaři kategorie do 86 kg bere Bulhar Magomed Ramazanov po finálové výhře 7:1 nad Íráncem Hassanem Jazdaním.

21:03 – Překvapivou olympijskou vítězkou ve vrhu koulí je Yemisi Ogunleyeová výkonem rovných 20 metrů, pro Německo získala první koulařské zlato od roku 1996.

20:52 – Fotbalisté Španělska ve finále olympijského turnaje porazili domácí Francii 5:3 po prodloužení a po Euru v Německu získali další zlatou medaili, pod pěti kruhy už druhou. Zápas se hrál přesně měsíc poté, co La Roja vyřadili Francii v semifinále ME. Po dvou gólech dali druhý nejlepší střelec turnaje Fermín López a střídající Sergio Camello. Více informacá najdete v článku.

Francouzi dohnali dvougólové manko, na obrat už ale neměli.
Francouzi dohnali dvougólové manko, na obrat už ale neměli.Livesport

20:50 – Belgičanka Nafissatou Thiamová se stala potřetí olympijskou vítězkou v sedmiboji. Nasbírala 6880 bodů, o 32 víc než při červnovém triumfu na mistrovství Evropy v Římě. Po dvoudenní soutěži měla náskok 36 bodů před Britkou Katarinou Johnsonovou-Thompsonovou. Belgickou radost znásobila třetím místem Noor Vidtsová.

20:48 – Souboj o bronz v cyklistickém sprintu rozhodla až třetí jízda, v níž Brit Jack Carlin předčil dalšího Nizozemce Jeffreyho Hooglanda.

20:37 – Olympijským vítězem mezi volnostylaři v kategorii do 57 kg se v Paříži stal Japonec Rei Higuči po finálové výhře 4:2 na body nad Spencerem Leem z USA.

20:34 – Běh na 400 metrů vyhrála v Paříži Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky a časem 48,17 sekundy vylepšila o osm setin 28 let starý olympijský rekord Francouzky Marie-José Pérecové, která před dvěma týdny zapálila olympijský oheň. 

19:55 – Americké sprinterky vyhrály na olympijských hrách štafetu na 4x100 metrů v čase 41,78 sekundy, druhé místo obsadila Velká Británie a třetí Německo.. Na stejné trati mužů dominovali Kanaďané v čase 37,50. Favorizovaní Američané pokazili hned první předávku, byli diskvalifikováni a na medaili dál čekají už od roku 2004.

19:23 – Olympijským vítězem v cyklistickém sprintu se opět stal nizozemský dráhař Harrie Lavreysen. Obhájil triumf z Tokia, v Paříži získal druhé zlato po týmovém sprintu. Stříbro bere Australan Matthew Richardson, jenž ve finále prohrál obě jízdy. O bronz svedou za stavu 1:1 rozhodující souboj Brit Jack Carlin a další Nizozemec Jeffrey Hoogland.

19:12 – Basketbalistky USA porazily v semifinále OH Austrálii 85:64 a zahrají si o osmé zlato za sebou a desáté v historii. Obhájkyně prvenství táhla autorka 16 bodů Breanna Stewartová, dalších 14 přidala Jackie Youngová. Nejlepší střelkyní pětinásobných olympijských medailistek Australanek byla s 11 body Isobel Borlaseová. Američanky narazí v nedělním finále na domácí Francii, nebo Belgii, jejich duel začne v pátek v 21:00.

19:11 – Olympijskými vítězkami v madisonu se v Paříži staly italské dráhové cyklistky Chiara Consonniová a Vittoria Guazziniová. Stříbro vybojovaly v závěru závodu na 120 okruhů Britky Elinor Barkerová s Neah Evansovou, bronz získaly Nizozemky Maike van der Duinová a Lisa van Belleová.

Výsledky finále.
Výsledky finále.Livesport

18:10 – Házenkáři Německa porazili v semifinále v Lille 25:24 Španělsko a postoupili po 20 letech do olympijského finále. O první zlato po sjednocení země se svěřenci islandského Alfreda Gíslasona střetnou s vítězem druhého semifinále, v němž se od 21:30 utkají mistři světa Dánové se Slovinskem.

18:08 Čínští stolní tenisté ovládli i popáté na olympijských hrách soutěž družstev. Ve finále v Paříži potvrdili svou nadvládu v disciplíně od jejího zavedení do programu her v Pekingu 2008 a Švédsko porazili 3:0 na zápasy. Seveřané, kteří se do medailových bojů pod pěti kruhy dostali poprvé, ale ve všech duelech favoritům vzdorovali a prohráli je až v pěti setech.

18:06 – Švýcarská golfistka Morgane Metrauxová udržela po třetím kole vedení v olympijském turnaji, ale dotáhla se na ni Novozélanďanka Lydia Koová. Klára Davidson Spilková pokračovala v Paříži ve zlepšených výkonech a po 77 a 73 ranách z předchozích dnů poprvé pokořila par hřiště. Se 70 údery zaznamenala skóre -2 a posunula se na 32. místo. Sára Kousková prožívá opačný trend, tentokrát potřebovala už 79 ran a klesla na 54. příčku mezi šedesátkou účastnic.

18:01 Američtí volejbalisté získali po osmi letech znovu olympijský bronz a celkově šestou medaili z her. Italské mistry světa porazili v Paříži 3:0 po těsných setech 25:23, 30:28 a 26:24. Matt Anderson a David Smith se dočkali druhé medaile při čtvrté účasti pod pěti kruhy.

Výsledek zápasu
Výsledek zápasuLivesport

17:56 – Darja Varfolomeevová získala na pařížských hrách pro Německo první zlato v moderní gymnastice v olympijské historii. Sedmnáctiletá ruská rodačka ovládla čtyřboj a navázala na šest titulů mistryně světa.

17:30 – Druhé bulharské zlato na olympijských hrách v Paříži získal vzpěrač Karlos Nasar ve váze do 89 kg. Jednadvacetiletý rodák právě z francouzské metropole v soutěži vytvořil světové rekordy v nadhozu i dvojboji.

17:13 – Fotbalistky Německa v utkání o třetí místo na olympijském turnaji porazily gólem z penalty Španělsko 1:0. Bronz je pro ně pátou medailí pod pěti kruhy, dovedl je k ní třiasedmdesátiletý trenér Horst Hrubesch, bývalý německý reprezentant. Autorkou vítězné branky byla Giulia Gwinnová. V sobotu se o zlato utkají Brazílie a USA.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

17:00 Srbští vodní pólisté jsou potřetí za sebou ve finále olympijského turnaje a mohou v Paříži završit zlatý hattrick. Šampioni z Ria de Janeiro a Tokia porazili v dnešním semifinále 10:6 tým USA, který tak ani v Paříži nedosáhne na premiérový triumf pod pěti kruhy. V repríze finále z roku 2016 se Srbsko v neděli střetne s Chorvatskem, které v druhém semifinále zdolalo 9:8 Maďarsko.

16:19 – Skokanka do vody Čchen I-wen vyhrála individuální závod žen na třímetrovém prkně. Čína získala v Paříži zlato i v sedmé skokanské soutěži a může pod pěti kruhy jako první země ovládnout všech osm disciplín. V Tokiu skokanské velmoci jeden titul unikl.

15:05 – Finále závodu moderních pětibojařů bude bez české účasti. Po nepovedeném základním kole šermu se Martin Vlach ani Marek Grycz nevešli v první semifinálové skupině mezi devět postupujících. Blíž k pokračování v soutěži měl podle očekávání pátý muž z minulých her v Tokiu Vlach, ale nestačilo mu ani dílčí vítězství v závěrečné kombinaci běhu a střelby z laserové pistole. Obsadil desáté místo s pětisekundovou ztrátou na postup. Grycz skončil mezi 18 semifinalisty čtrnáctý.

14:57 – Německá dráhařka Lea Friedrichová vyhrála na olympijských hrách v Paříži kvalifikaci sprintu v novém světovém rekordu 10,029 sekundy. Dosavadní maximum, které zajela v září 2019 Kanaďanka Kelsey Mitchellová, vylepšila o 125 tisícin. Pod její tehdejší čas 10,154 sekundy se dnes dostaly ještě další čtyři závodnice.

14:51 – Bývalá česká atletka Zuzana Hejnová dostala olympijské stříbro z Londýna. Novou medaili místo původního bronzu z běhu na 400 metrů překážek obdržela na olympijských hrách v Paříži. Ceremoniálu v Parku šampionů se zúčastnily i nově korunovaná vítězka Lashinda Demusová z USA a Jamajčanka Kaliese Spencerová, která původně doběhla čtvrtá.

14:15 – Sedmnáctiletý stolní tenista Félix Lebrun získal na olympijských hrách v Paříži druhý bronz. V duelu o třetí místo v soutěži družstev vyhrál obě své dvouhry včetně té rozhodující a pomohl domácí Francii k vítězství 3:2 nad Japonskem a zisku premiérové medaile v týmech.

13:53 – Kanoista Martin Fuksa jako úřadující mistr světa ovládl i olympijské hry a získal třetí českou medaili na pařížské olympiádě. Ve finále navázal na suverénní výkon ze semifinále, vylepšil pátá místa z Ria de Janeiro a Tokia a získal svou první olympijskou medaili v kariéře. Více informací najdete v článku.

13:34 – Český deblkajak ve složení Jakub Špicar a Daniel Havel skončila v olympijském finále na sedmém místě. Od medaile je dělily dvě sekundy. Vyhráli Němci Jacob Schopf a Max Lemke.

13:32 – Novozélanďanky Carringtonová a Hoskinová ovládly na OH závod deblkajakářek na 500 metrů. Carringtonová získala sedmé olympijské zlato, druhé v Paříži.

13:25 – Sportovní lezec Adam Ondra v pařížském finále medaili nezískal. V lezení na obtížnost zapsal 96 bodů ze 100 a podělil se s Rakušanem Jacobem Schubertem o nejlepší výkon dne. O medaili ho připravil nevydařený výkon z boulderové části v níž byl spolu se Španělem Albertem Ginésem Lópezem naopak nejhorší. V celkovém součtu Ondra získal 120,1 bodu a skončil stejně jako v Tokiu šestý. Z výhry se radoval Toby Roberts.

13:11 – Po šesti disciplínách sedmiboje na hrách v Paříži je v čele Belgičanka Nafissatou Thiamová s náskokem 121 bodů a má na dosah třetí olympijské zlato.

12:23 – Bronzový medailista z olympiády v Tokiu egyptský zápasník Mohamed El Sajíd byl na hrách v Paříži zadržen kvůli podezření ze sexuálního napadení. Informovala o tom agentura AFP.

11:47 – Rychlostní kanoista Martin Fuksa postoupil na olympijských hrách v Paříži do odpoledního finále na trati 1000 metrů. Jedenatřicetiletý český reprezentant suverénně vyhrál své semifinále a bude mít šanci vylepšit pátá místa z předcházejících dvou olympiád v Riu de Janeiro a v Tokiu. Fuksa se v semifinále bez problémů vyrovnal s nepříjemností v podobě opakovaného startu. Na mezičase po 250 metrech se držel na druhém místě za Rusem Zacharem Petrovem, startujícím pod hlavičkou nezávislých sportovců. V polovině trati trojnásobný mistr světa už vedl a i přes znatelné zpomalení v závěru projel cílem jako první.

11:44Adamu Ondrovi vstup do finále v lezecké kombinaci nevyšel. Na čtyřech bouldrech ani jednou netopoval, získal pouhých 24,1 bodu a před lezením na obtížnost je sedmý. Na třetího Brita Tobyho Robertse ztrácí propastných 39 bodů. Vede Japonec Sorato Anraku.

11:39 – V rozbězích štafet na 4x400 metrů na olympijských hrách v Paříži podle očekávání dominovaly Američanky s velkým náskokem. V mužské štafetě ale Američané zariskovali s nasazením šestnáctiletého Quincyho Wilsona a jeho kolegové pak měli co dohánět.

11:33 – Botswanský prezident na dnešní odpoledne vyhlásil státní svátek, aby lidé mohli oslavit první olympijské zlato v historii země, o které se na hrách v Paříži v běhu na 200 metrů postaral Letsile Tebogo. 

11:30 – Čeští reprezentanti Jakub Špicar a Daniel Havel postoupili na deblkajaku do dnešního finále olympijských her v Paříži na trati 500 metrů. Do bojů o medaile se dostali skvělým výkonem ve druhé polovině své semifinálové jízdy, kdy se dokázali posunout z osmé na třetí pozici. Špicar s Havlem byli krátce po startu pátí. Na mezičase po 250 metrech klesli na poslední místo, ale následně výrazně zrychlili a bezpečně si zajistili postup do finále. Za nejrychlejšími Němci Jacobem Schopfem a Maxem Lemkem zaostali jen o 58 setin sekundy.

10:33 – Zápasnice Akari Fudžinamiová měla ještě v březnu velké pochybnosti o tom, že bude moct startovat na olympijských hrách v Paříži. Operace levého lokte se zpočátku zdála být až příliš velkou komplikací. Ve francouzské metropoli ale dvacetiletá Japonka jakékoliv pochybnosti rozprášila a stala se olympijskou vítězkou v kategorii do 53 kilogramů. Navíc prodloužila sotva uvěřitelnou vítěznou sérii na 137 utkání a má nakročeno mezi zápasnické legendy.

09:30 – Maďarský plavec Kristóf Rasovszky vyhrál na olympiádě v Paříži závod na 10 kilometrů. Český reprezentant Martin Straka obsadil 20. místo.

08:31 – Čtvrteční atletická finále, v nichž se představil i český oštěpař Jakub Vadlejch, sledovaly z ochozů hvězdy sportovního i hudebního světa. Mimo jinými se na tribunách objevili hrdinové pařížských her Léon Marchand a Simone Bilesova, lyžařská superstar Mikaela Shiffrinová nebo frontman kapely Rolling Stones Mick Jagger. 

07:19 – Plány na testování přepravy pasažérů létajícími taxíky na letních olympijských hrách v Paříži jsou zrušeny. Nepodařilo se včas zajistit certifikaci motorů těchto strojů. Oznámil to provozovatel pařížského letiště, společnost Aéroports de Paris (ADP). Zkušební let bez cestujících se však uskuteční na zámku Versailles nedaleko Paříže v závěrečný den olympijských her, řekl generální ředitel ADP Augustin de Romanet rozhlasové stanici France Info.

07:11Jakub Vadlejch v jednom z nejkvalitnějších oštěpařských finále olympijské historie skončil pokusem 88,50 metru pouhé čtyři centimetry za medailí. Český reprezentant ale po závodě ocenil výkon vítězného Pakistánce Aršada Nadíma, který soutěž ovládl velehodem 92,97 metru. "Já si myslím, že tohle je opravdu šach mat pro všechny. Protože 93 metrů z nás tam měl maximálně Peters, ale ten to měl v hurikánu v Dauhá. Takže to byl boj o druhé místo od té doby," přiznal po závodě. Více informací najdete v článku.

06:52Adam Ondra chce vylepšit šestou příčku z lezecké premiéry pod pěti kruhy v Tokiu, kde se soutěžilo ještě v trojkombinaci. V Paříži už se kombinace skládá jen z boulderingu a lezení na obtížnost - v obou těchto disciplínách byl v minulosti mistrem světa.

06:28Martin Fuksa je na kilometru favoritem především díky loňskému triumfu na mistrovství světa v Duisburgu. V dopoledním semifinále bude bojovat o postup do osmičlenného finále. O něj budou usilovat i Jakub Špicar a Daniel Havel na deblkajaku.

06:02 – Moderní pětibojaře čekají po čtvrtečním šermu zbývající čtyři disciplíny. Marek Grycz s Martinem Vlachem budou útočit ze zadních pozic.