Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Od národních symbolů po pařížský šarm: TOP 10 kolekcí na zahájení Olympijských her

Polsko inspirovala tamní bohatá flóra.
Polsko inspirovala tamní bohatá flóra.Profimedia
Uniformy inspirované národními květinami, zvířaty či Paříží. Zatímco Český olympijský výbor nastoupí na zahajovacím ceremoniálu na řece Seině v pláštích designéra Jana Černého, ostatní země sází na saka či džínové bundy. Livesport Zprávy přináší přehled 10 nejzajímavějších kolekcí.

1) USA

Spojené státy zůstaly věrné tradici a na zahajovacím ceremoniálu nastoupí v tmavě modrých blejzrech firmy Ralph Lauren, již popáté. Uniformy odráží nadčasovou filozofii firmy, zároveň mají sportovcům poskytovat pohodlí a pocit formálnosti. Košile zdobí typické americké proužky.

2) Španělsko 

Španělský tým již potřetí oblékne výrobce sportovního oblečení Joma, letos přináší design oslavující národní barvy. Spojuje tradici s modernitou a klasiku s avantgardou. Inspirací byla národní květina karafiát.

3) Francie

Hostitelský tým reprezentuje společnost Berluti. Uniformy mají propojovat komfort a eleganci a zrcadlit francouzské dědictví. Každá bude od hlavy až k patě upravena potřebám olympioniků.

4) Kanada

Kanadská firma Lululemon oblékala sportovce již na Zimních olympijských hrách v Pekingu 2022. Na letošní zahájení olympionici na zádech ponesou potisk reprezentující umění, architekturu a přírodu. Design má být tichou připomínkou domova a má umožnit oslavovat svou zemi přímo na světové scéně.

5) Austrálie

Výrobce Sportscraft byl při tvorbě uniforem inspirován letním pařížským západem slunce. Ústředním prvkem je přísaha olympioniků vyšitá na vnitřní kapse, zatímco podšívka saka vzdává hold všem 301 australským olympijským vítězům. 

6) Velká Británie

Již třetí olympijské hry v řadě oblékne Brity firma Ben Sherman, letos přichází s bomberem zdobeným speciálním květinovým vzorem vyšitým na zádech. Růže, bodlák, narcis a trojlístek symbolizují identitu a historii každého ze čtyř národů Spojeného království. Cílem kolekce je oslavit jednotu a hrdost.

7) Polsko

Kolekci polským olympionikům navrhly pro Bizuu Blanka Jordanová a Zuzanna Wachowiaková. Inspirací bylo bohatství polské flóry. Objevují se ručně kreslené motivy žita, ostružiny, jeřábu, polního máku nebo sedmikrásky. Každý prvek potisku vzdává hold řemeslnému dědictví a malebné krajině Polska.

8) Nigérie

Za zmínku rozhodně stojí nigerijská kolekce, zatím druhá na olympiádě, kterou vyrábí zahraniční firma. Konkrétně jde o Actively Black, americkou společnost s pouhými třemi zaměstnanci. Oblečení na zahajovací ceremoniál, laděné do zeleno-bílých barev po vzoru nigerijské vlajky, je vyrobeno z bavlny Funtua, pojmenované dle oblasti, kde se pěstuje.

9) Brazílie

Brazilce oblékne značka Riachuelo. Klíčovým kouskem kolekce bude džínová bunda zdobená potisky jaguára a tukana. Kromě toho budou sportovci nosit pruhovaná trička v zelené nebo žluté barvě doplněné o pohodlné žabky. Vzhled má oslavovat brazilskou kulturu a přírodu v pestrých a živých barvách.

10) Slovensko

Slováci se na Seině představí v setu inspirovaným historickým regionem Čataj. Návrháři vycházeli z procesu polarizace světla, má být metaforou symbiózy kultur a národů v čase olympijských her. Cílem je spojit pařížský šarm a slovenskou národní identitu. Realizaci provedla polská společnost 4F.