Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Od Bilesové po Djokoviče: Šest pařížských hvězd, které zářily pod olympijskými kruhy

Bilesová na olympiádě zářila.
Bilesová na olympiádě zářila.AFP
Hvězdou pařížské olympiády se chtěl stát asi každý sportovec, který se jí účastnil, ale samozřejmě se to povedlo jen vyvoleným. I z nich je náročné vybrat ty největší osobnosti, redakce AFP se o to ale pokusila. A nezapomněla také na vynikající fanoušky z celého světa.

Simone Bilesová

Bilesová ukázala, že může být stejně velkým lákadlem jako třeba Eiffelova věž. Po neúspěchu v Tokiu se 142 centimetrů vysoká hvězdička předvedla v Paříži v tom nejlepším světle. Z olympijských her 2021 ji donutil odstoupit vysilující psychický blok známý jako "twisties". O tři roky později, kdy ji v aréně Bercy nadšeně sledoval zaplněný sál včetně jejího manžela, pokračovala ve zlaté jízdě, kterou zahájila v Riu 2016.

Sedmadvacetiletá závodnice při svém posledním přistání na gymnastickém povrchu předčila Rebeccu Andradeovou a získala vytoužené zlato ve víceboji. To doplnila tituly s americkým týmem a na přeskoku.

Zaváhání v závěrečný den, kdy se dostavila únava, ji na bradlech nechalo stříbrnou těsně za Andradeovou. S uznáním vysoké kvality své soupeřky se Brazilce na stupních vítězů poklonila.

Léon Marchand

V pařížském bazénu se zrodila nová hvězda – Léon Marchand nadchl zaplněnou La Defense Arenu výkonem, jaký nebyl k vidění od dob Michaela Phelpse. Dvaadvacetiletý mladík suverénně vyhrál všechny čtyři individuální disciplíny – 200 m motýlek, 200 m prsa a obě tratě 200 a 400 m prsa.

Prosadil se takto jako první plavec od dob americké legendy v roce 2008. Marchand po závodě uvedl, že toto je teprve začátek, přičemž se již nyní soustředí na olympijské hry v Los Angeles v roce 2028.

Noah Lyles

Lyles přijel do Paříže s odvážným prohlášením, chtěl upevnit svůj odkaz jako právoplatný nástupce Usaina Bolta. Američan vyhrál sprint na 100 metrů, když o pět tisícin sekundy porazil Jamajčana Kishanea Thompsona.

V běhu na 200 metrů nicméně vypadal rozladěně, protože Letsile Tebogo si připsal jasné vítězství a připravil ho o sprinterský double. Následně však vyšlo najevo, že americký reprezentant měl pozitivní test na covid. Byl tak vyřazen ze štafety na 4x100 m, Američané byli následně diskvalifikováni a skončili bez medaile.

Ikonický Bolt vyhrál sprinterský dvojboj a štafetu na třech olympijských hrách za sebou, o jedno zlato ze štafety přišel kvůli dopingovému případu svého týmového kolegy.

Antoine Dupont

Poločas na zaplněném Stade de France – zdálo se, že dvojnásobní olympijští vítězové z Fidži mají závěrečný zápas proti domácím v sedmičkovém ragby pod kontrolou. A pak do hry vstoupil Antoine Dupont. Pravděpodobně nejlepší hráč patnáctkového ragby na světě začal pouze na lavičce, aby poté co nejlépe využil své čerstvé nohy.

Jeho vliv na utkání byl okamžitý, po výkopu druhého poločasu se zmocnil volného míče, prošel po křídle, předběhl legendu Fidži Jerryho Tuwaie a přihrál Aaronu Grandidierovi-Nkanangovi na jednoduchou pětku. Dupont pak přidal dvě vlastní pětky a zlato zůstalo ve Francii (28:7). Atmosféra byla tak bouřlivá, že takovou nezažili ani zkušení ragbyoví komentátoři.

Novak Djokovič

Až ve 37 letech získal Djokovič konečně zlatou olympijskou medaili a přidal ji ke svým 24 grandslamovým titulům. Srb ve finále porazil o 16 let mladšího Carlose Alcaraze v památném duelu v areálu Roland Garros, kde už třikrát získal titul z French Open.

Rodák z Bělehradu měl ke svému snu těžkou cestu, nejprve musel v 60. vzájemném střetnutí ve druhém kole porazit rivala Rafaela Nadala. Překonal také zhoršující se stav kolena, které si v červnu vyžádalo operaci a dosáhl na čtvrtfinálové vítězství nad Stefanosem Tsitsipasem.

Djokovič prohlásil, že chce obhajovat titul na olympijských hrách v roce 2028 v Los Angeles, kdy mu bude 41 let. "Miluji to úsilí, každý den, každý týden trénovat své tělo, zlepšovat svou hru, zlepšovat sám sebe i v tomto věku," přiznal.

Fanoušci

Jakékoli pochybnosti o oddanosti francouzského publika olympiádě rozptýlil obrovský řev, za kterého se plavecká senzace Léon Marchand ponořil do bazénu La Defense Areny. Jeho cesta za čtyřmi zlatými medailemi vyvolala rytmický pokřik diváků pokaždé, když se jeho hlava objevila nad hladinou. I zkušení olympionici říkali, že ten hluk nemá obdoby.

Francouzi a další fanoušci z celého světa také proměnili velkolepý areál plážového volejbalu vedle Eiffelovy věže v párty, která každý večer rozsvítila miliony účtů na Instagramu.