Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Neskutečně vyrovnané finále stovky, šampionem se na OH v Paříži stal Lyles

Lyles vyhrál vyrovnané finále.
Lyles vyhrál vyrovnané finále.AFP
Běh na 100 metrů na olympijských hrách v Paříži vyhrál Američan Noah Lyles (27) v osobním rekordu 9,79 sekundy a pro Spojené státy získal na této trati první olympijské zlato po dvaceti letech. Těsně druhý byl Jamajčan Kishane Thompson (23) ve stejném čase. Třetí skončil další Američan Fred Kerley (29), mistr světa z roku 2022. Sedm finalistů se dostalo pod hranici 9,90 sekundy.

Sedmadvacetiletý Lyles se zatím prosazoval hlavně na dvojnásobné trati, kde se stal třikrát po sobě mistrem světa. V nejkratším sprintu ho dosud limitoval pomalejší start. Ten ani dnes nebyl optimální, z finálové osmičky měl nejhorší startovní reakci, ale na konci rovinky už byl první a ze svého osobního rekordu ubral další dvě setiny.

Posledním Američanem, který na hrách slavil vítězství na stovce, byl Justin Gatlin v roce 2004 v Aténách. Po třech triumfech Jamajčana Usaina Bolta vyhrál před třemi lety v Tokiu Ital Marcell Jacobs, který dnes skončil pátý.

Lyles vyhrál těsný závod.
Lyles vyhrál těsný závod.Enetpulse

"Takhle jsem to chtěl. Tvrdá bitva s úžasnými soupeři, kteří přišli skvěle připraveni. A já chtěl dokázat, že jsem vlk mezi vlky," řekl vítěz. Lyles už dříve v Paříži prohlásil, že má v plánu dokonce čtyři zlaté medaile. Chce totiž alespoň v rozběhu nastoupit i do čtvrtkařské štafety. Na 400 metrů má ale zatím osobní rekord jen 47,04 sekundy.

Celkový program OH v Paříži