Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejtěžší šipky a Heavy Metal. Unikát Searle vidí terč jen rozmazaně, teď vyzve Gawlase

Nejtěžší šipky a Heavy Metal. Unikát Searle vidí terč jen rozmazaně, teď vyzve Gawlase
Nejtěžší šipky a Heavy Metal. Unikát Searle vidí terč jen rozmazaně, teď vyzve GawlaseProfimedia
Když nastupuje na pódium, rozezní se ikonická skladba Paranoid od kapely Black Sabbath. Heavy Metal. Dlouhé vlasy stažené za ušima, nesmělá chůze a v rukou kromě energie i jistota. Ryan Searle (35) je v posledních pěti letech výraznou osobností šipkařského světa a díky své originální image patří mezi vůbec nejpopulárnější. Ve čtvrtek ho čeká v londýnské "Ally Pally" souboj s Čechem Adamem Gawlasem (20).

Heavy metal. Hudební styl, který k Searlovi dokonale pasuje. Jasně to dokazují i jeho šipky, které patří mezi vůbec nejtěžší ze světové špičky. "Váží 32 gramů. Myslím, že průměr mezi top hráči je asi 23 gramů, ale já mám rád v ruce těžší šipku," vypráví rodák z jihozápadního cípu Anglie, pro nějž bylo dosavadním vrcholem kariéry finále loňské série Players Championship – těsná prohra 10:11 v dramatu s Peterem Wrightem.

Prvotní plán to ale nebyl. Těžké železo si Searle osvojil až v průběhu kariéry a prý to byl i marketingový tah. "Součástí mé osobnosti je to, že se mi líbí být trochu jiný. Mám dlouhé vlasy, to už se dnes tolik nenosí. Myslím také, že nikdo jiný nemá tak těžký wolfram jako já. Řekl jsem si, proč ne,” vypráví o období, kdy získal přezdívku Heavy Metal. 

Ryan Searle je prostě svůj: "Je pravda, že PDC na mě trochu tlačilo, abych si nějakou přezdívku zvolil. Já jsem si nebyl úplně jistý a zároveň jsem nechtěl, aby na mě nalepili nějakou šílenou jmenovku. Takže jsem Heavy Metal a jsem s tím nickem opravdu spokojený." Aby ne, vždyť ho do pohody dostávají právě staré kousky od Iron Maiden nebo Black Sabbath. 

Rozmazaný terč

Anglický svéráz však hraje kromě specifických šipek také s dost výrazným handicapem. Trpí astigmatismem. "Už když jsem byl ve škole, tak jsem neviděl na tabuli. Nemohu s tím dělat nic, je to genetická záležitost. Moje máma má opravdu špatný zrak, i když nikdo neví proč. Její oči jsou zdravé, ale z nějakého důvodu moc dobře nefungují. Také táta má problémy s očima," vypráví muž, který by ke své profesi ostrý zrak rozhodně potřeboval. Sice se živí házením na přesnost, ale vidí rozmazaně. A když si není jistý, musí se ptát rozhodčích, kam jeho železo dopadlo.

"Lékaři mi říkali, že laserová operace by stejně nic nevyřešila, protože s mýma očima ve skutečnosti nic není. Moje pravé oko má astigmatismus, levé oko ho má lehce také. Je to o tom, že oko má tvar spíše jako ragbyový než fotbalový míč, takže světlo se zaostřuje na více než jedno místo a s ostrým viděním mám problém," vysvětluje. Rozhodně si ale nestěžuje. "Bojuji s tím, ale je to něco, s čím jsem hrál odjakživa. A myslím, že navzdory tomu nehraju úplně špatně," dodává Searle.

Searle je opravdu unikát a ve čtvrtek odstartuje své páté mistrovství světa. Zatím se pokaždé podíval přes úvodní kolo, také však platí, že se nikdy neprobojoval aspoň do osmifinále. Tentokrát bude jeho vyzyvatelem Adam Gawlas, se kterým se na okruhu utkal už třikrát a vždy to byla těsná bitva. Dvěma z nich kraloval, tu na pražské Královce ovládl český mladík.

Ryan Searle – Adam Gawlas
Ryan Searle – Adam GawlasLivesport