Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejstarší šampion turnaje. Gasquet porazil Norrieho a slaví první triumf po pěti letech

Richard Gasquet zdolal v aucklandském finále Camerona Norrieho 2:1 na sety.
Richard Gasquet zdolal v aucklandském finále Camerona Norrieho 2:1 na sety.AFP
Richard Gasquet (36) si v Aucklandu zahrál své první finále od července 2021 a získal svůj 16. kariérní titul, první od června 2018. Veterán byl přitom čtyřikrát jediný míček od stavu 0:4 v rozhodujícím dějství, ale favorizovaného a letos neporaženého Camerona Norrieho (27) nakonec po dvou a půl hodinách boje zdolal a stal se druhým francouzským a nejstarším šampionem této akce.

Richard Gasquet to v žebříčku dotáhl až na sedmé místo a připsal si ve své kariéře nejeden cenný skalp. Už nějakou dobu však kvůli pokročilejšímu tenisovému věku a častým zdravotním potížím nepatří do užší špičky.

V Aucklandu se ovšem vrátil zpět v čase. Ve svém prvním finále od července 2021 zdolal 4:6, 6:4, 6:4 letos neporaženého Camerona Norrieho, na kterého v United Cupu nenašli recept Alex de Minaur, Taylor Fritz ani Rafael Nadal, a získal svou 16. trofej, první od června 2018. Na venkovních betonech triumfoval poprvé po téměř deseti letech.

Francouz nedovolil o devět let mladšímu Britovi dopodávat úvodní dějství, jenže brejk nepotvrdil a set ztratil. Ve druhé sadě měl naopak od začátku navrch a po necelé hodině a půl přišlo na řadu rozhodující dějství. V něm Gasquet prohrával už 0:3, 0:40 a byl čtyřikrát jediný míčet od manka 0:4, místo toho ale skóre snížil a od stavu 1:4 získal pět her v řadě.

Gasquet se stal teprve druhým francouzským a nejstarším šampionem v 66leté historii ASB Classic (poprvé se hrálo v roce 1956). Poslední ročník 2020 (v předchozích dvou letech se kvůli koronaviru turnaj nekonal) vyhrál Ugo Humbert. Právě se svým krajanem se v úterý střetne v prvním kole Australian Open. Do Melbourne Parku pojede coby staronový člen Top 50 žebříčku.

Norrie si před čtyřmi lety v Aucklandu zahrál své premiérové finále na nejvyšším okruhu a ani na druhý pokus zde neuspěl. Jihoafrický rodák, jenž v novozélandské metropoli od tří do 16 let vyrůstal, a dokonce Nový Zéland v letech 2010-13 reprezentoval, našel prvního letošního přemožitele a zhoršil si svou finálovou bilanci na 4-8. Přesto bude na úvodním majoru roku jedním z černých koňů. Už v pondělí nastoupí proti talentovanému francouzskému teenagerovi Lucovi Van Asschemu.

Detail zápasu Gasquet – Norrie 2:1