Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejproduktivnější Slovák v NHL patří k lídrům Flames. Ružička chce být jako Malkin

Nejproduktivnější Slovák v NHL patří k lídrům Flames. Ružička chce být jako Malkin
Nejproduktivnější Slovák v NHL patří k lídrům Flames. Ružička chce být jako MalkinProfimedia
Na svůj debut v sezoně čekal osm utkání, ale od té doby splácí důvěru trenéra Darryla Suttera v každém zápase. Adam Ružička (23) v exkluzivním rozhovoru pro slovenskou redakci Livesport Zpráv hovoří o aktuálním ročníku, ve kterém se řadí k lídrům Calgary Flames. Vždyť v dosavadních 20 duelech zaznamenal 17 bodů (6+11), nikdo ze slovenských hokejistů v NHL jich nemá víc. Ve statistice bodů na 60 minut se dokonce pohybuje v elitní desítce celé NHL.

V posledním zápase s Vancouverem jste dokázali otočit vývoj z 0:2, ale nakonec jste prohráli po samostatných nájezdech. Co rozhodlo ve váš neprospěch?

"První dvě rychlé branky. Těžko se pak dostává zpátky do zápasu. Vyrovnali jsme na 2:2, ale prakticky jsme celý duel pouze dotahovali. Bohužel, když jsme vedli, soupeř vyrovnal. Dávno předtím jsme to mohli uzavřít a nejít do prodloužení či nájezdů.“

Zaznamenali jste čtvrtou porážku v řadě, tři poslední přišly po prodloužení, resp. nájezdech. Mrzí to o to víc?

"Samozřejmě. Bojujeme o každý bod. Myslím si, že nás srážejí situace, kdy se dostaneme k možnosti rozhodnout zápas. Negativem je také mnoho vyloučení, jako například s Torontem nebo Montrealem v prodloužení, čímž jsme si zápasy prohráli."

Prakticky ani v jednom duelu jste neudrželi vedení. Co chybí aby se vám to podařilo?

"V této lize je velmi obtížné, když téměř třetinu hrajete v oslabení. Má to dopad na celý tým. Se šesti či sedmi vyloučeními se těžko vyhrávají zápasy."

Posledních 10 zápasů Calgary Flames
Posledních 10 zápasů Calgary FlamesLivesport

Jak zatím hodnotíte dosavadní ročník NHL?

"Mrzí nás utkání, ve kterých nedokážeme bodovat naplno. Zejména s mužstvy z naší konference. Skoro všechny jsme prohráli, i proto jsme v tabulce níž. Jde o duely, které musíme vyhrávat. Co se týče mě, úvod nebyl podle představ, ale jakmile jsem dostal šanci, je to lepší. Jsem za to rád a věřím, že to takhle bude pokračovat.“

V předchozím vystoupení jste tahali za kratší konec proti Slafkovského Montrealu. Ještě předtím jste se utkali s Washingtonem, kde působí Fehérváry. Jsou pro vás souboje proti krajanům výjimečné?

"Jasně, každý takový zápas je výjimečný. Jsou vyhrocené, ale zároveň se na ledě respektujeme a víme o sobě. Je skvělé, že máme každým rokem víc a víc Slováků v nejlepší hokejové lize světa. Snad je přibude ještě více.“

Martin se o vás v rozhovoru pro Livesport vyjadřoval velmi pozitivně. Řekl, že celý život věděl, že na NHL máte a teď z vás má radost. Jste dobří kamarádi?

"Od čtyř let ti nejlepší! Vždy ho budu podporovat a doufám, že i on mě. Za slova podpory mu velmi pěkně děkuji. Martin je jeden z nejlepších hráčů Capitals. Přeji mu, aby nadále pokračoval v takových výkonech a co nejdříve se po zranění vrátil na led.“

Šanci chytil po zranění Huberdeaua

Proti Vancouveru jste si připsal 11. asistenci, ve 20 zápasech jste nasbíral 17 bodů. Dá se říct, že jste si na NHL už zvykl?

"Myslím si, že ano. Hodně záleží na počtu odehraných minut. Čím déle jste na ledě, tím více zkušeností získáváte a s tím je spojena i stabilita výkonů."

V produktivitě Slováků v NHL jste první. Dělají vám osobní statistiky radost, nebo se spíše soustředíte na výkony týmu?

"Přiznám se, že individuální statistiky moc nesleduji. Mnohem větší pozornost soustředím na ty týmové. A hlavně na to, abych každý den přišel na stadion připravený na sto procent."

Patříte k lídrům Flames. Cítíte o to větší podporu v kabině od spoluhráčů?

"Po minulé sezoně spoluhráči vědí, co ode mě mohou čekat. Stejně tak trenéři věděli, že jsem připravený sehrát v mužstvu větší roli než ve čtvrté pětce. Naštěstí šance přišla a potvrdil jsem, že na to mám."

Šanci jste chytil poté, co se zranil Jonathan Huberdeau. Byl to zlomový moment, kdy jste si řekl, že teď je ten správný čas?

"Ano. Přišlo to po sérii zápasů, ve kterých jsem vůbec nehrál. Tím pádem moc prostoru na příležitost nebylo, naskytla se právě až s Jonathanovým zraněním. Samozřejmě nepřeji nikomu nic špatného, ​​ale takhle to vyšlo."

Zůstaňme ještě u Huberdeaua. Jak mužstvu pomohla jeho výměna za Tkachuka? Jde typově o rozdílné hráče.

"Celkově měli v klubu během léta spoustu práce, vyměnilo se mnoho hráčů, tým se změnil. Vnímám to pozitivně. Hráči se u nás musí adaptovat do systému i prostředí. Není snadné přejít z Floridy, kde máte třicet stupňů do přesného opaku v Calgary. Věřím, že nám pomohou dostat se do play off.“

Kterého spoluhráče sledujete a berete si z něj příklad?

"Určete Eliase Lindholma. Jde o nejkomplexnějšího hráče, jakého máme. Hraje výborně dozadu i dopředu. Je velmi inteligentní a jeho způsob hry se mi líbí. Z NHL preferuji Malkina, typologicky a stylem jsem se mu vždy chtěl podobat."

Od trenéra Suttera máte na ledě slušný prostor, v průměru zhruba 14 minut na zápas. Využívá vás i v přesilovkách. Dodává vám to potřebnou sebedůvěru a jistotu?

"Jednoznačně. Být v přesilovkové formaci něco znamená pro mužstvo, ale i pro mě. Vidím a cítím, že mi trenér důvěřuje. Využívá mě na ledě v klíčových situacích, což mi pomáhá také při hře pět na pět."

Komunikuje s vámi a snaží se vám pomoci?

"Ke každému z nás je stejný, mezi hráči nedělá rozdíly. Většinou nechává vše na asistenty, kteří nám zprostředkovávají důležité informace. Trenér občas doplní pouze detaily."

V týmu máte dva Čechy, Dana Vladaře a Radima Zohornu. Je pro vás výhoda, že si můžete s někým promluvit v rodném jazyce?

"Je to úleva, když přijdu ráno na stadion a můžu s někým přehodit pár slov slovensky či česky. Ale také rusky, vzhledem k tomu, že je tu Nikita Zadorov. (směje se) Super, že tady mám skoro krajany a rozumíme si. Trávíme spolu hodně času.“

Historicky nejlepší Slovák ve Flames

Jak si užíváte město Calgary?

"Už jsem tu nějaký ten rok. Vím, co kde je a kam se dá jít, znám okolí. Bydlím přímo v centru. Calgary je pěkné město, akorát velmi studené. Venku nemůžeme dělat prakticky nic. V době rozhovoru máme minus čtyři stupně, ale v nejbližších hodinách předpovídají pokles od minus 18 až do minus 32. Počasí ale nehraje velkou roli. Kde budu moci hrát NHL, tam se daným podmínkám přizpůsobím."

Jste historicky čtvrtým a bodově teď už i nejlepším Slovákem v Calgary. Připomněl vám někdo v klubu někoho z předchozích krajanů?

"Vím, že tady byl Marek Hrivík, ale ne dlouho. To je jeden z hráčů, na kterého si v rychlosti vzpomenu, protože jsem ho vnímal v juniorce či na farmě. Fanoušci se soustředí na aktuální kolektiv. Jasně, mají své legendy, ale řeší spíše přítomnost. Na druhé straně je fajn, když vám vyjadřují podporu. Zastaví vás ve městě, promluví si s vámi, povzbudí..."

Jaké cíle si dáváte do nejbližšího období?

"Pokračovat v tom, co jsem dělal dosud a nepolevit. V každém zápase pracovat na sto procent."

Blíží se Vánoce, s kým je budete trávit?

"Štědrý večer strávíme společně s Danem Vladařem, Radimem Zohornou a jejich partnerkami u Nikity Zadorova. O den později se přesouváme k Vladařům domů."

Jste typ, který raději dárky dává, nebo dostává?

"Dává, určitě. Netřeba si nechávat všechno na poslední chvíli. Nějaké dárky už koupené mám, ale čeká nás teď trip po Kalifornii. Naskytne se tak prostor pro poslední doplnění."