Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejlépe vydělávajícím českým sportovcem je nově Pastrňák. Za minulý rok inkasoval 310 milionů

David Pastrňák by měl na pozici české jedničky zůstat i v příští sezoně.
David Pastrňák by měl na pozici české jedničky zůstat i v příští sezoně.Profimedia
Hokejový útočník a mistr světa z Prahy David Pastrňák (28) je podle magazínu Forbes nejlépe vydělávajícím českým sportovcem za minulou sezonu. Pomyslnou štafetu převzal od fotbalisty Patrika Schicka (28) a stal se pátým v historii, kdo žebříček ovládl. Jeho hrubý příjem činil 310 milionů korun.

Je to nejvyšší výdělek od ročníku 2016/17, kdy pořadí ovládl Jakub Voráček. Ten byl dosud jediným hokejistou, jemuž se to povedlo. Dalšími dosavadními králi byli fotbalový gólman Petr Čech (celkem pětkrát) a basketbalista Tomáš Satoranský (třikrát).

Pastrňák se v květnu stal národním hrdinou, když ve finále mistrovství světa vystřelil reprezentaci první titul po 14 letech. Příjem mu však zajistila nová lukrativní osmiletá smlouva v NHL s Bostonem na 90 milionů dolarů (zhruba 2,1 miliardy korun). V uplynulé sezoně mu na konto přišla její největší část (13 milionů dolarů, 305,8 milionů korun).

Celý žebříček Forbes Nejlépe placení sportovci Česka

V elitní dvacítce je vedle Pastrňáka dalších 12 hokejistů. Bizarní je čtvrté místo pro Voráčka, jenž si ve sledovaném období přišel na 175 milionů korun, přestože neodehrál ani jeden zápas. Hráči, jenž strávil kvůli zdravotním problémům celý rok v Česku a nejvíc na sebe upoutal komentováním šampionátu pro Českou televizi, totiž ještě dobíhal jeho kontrakt s Arizonou. Pozoruhodné je i osmé místo Jakuba Vrány, jenž většinu ročníku strávil v nižší AHL a za St. Louis odehrál pouhých 21 utkání.

Loňský vítěz Schick (218 milionů) klesl na třetí místo za dalšího hokejistu Tomáše Hertla (234 milionů korun). Fotbal má ve dvacítce ještě čtyři zástupce, ostatní sporty reprezentují loňská vítězka tenisového Wimbledonu Markéta Vondroušová na 10. místě (121 milionů) a na 19. je bojovník MMA Jiří Procházka (66 milionů). Tomu vedle sportovních výkonů vynesl značnou sumu i jeho e-shop či smlouvy s reklamními partnery.