Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nadalova rekordní série skončila, po 18 letech vypadl z nejlepší desítky žebříčku

Nadalova rekordní série skončila, po 18 letech vypadl z nejlepší desítky.
Nadalova rekordní série skončila, po 18 letech vypadl z nejlepší desítky.Reuters
Po 18 letech se elitní desítka žebříčku ATP ocitla bez Rafaela Nadala (36), fenomenální Španěl strávil v TOP 10 nepřetržitě rekordních 912 týdnů. Vítěz 22 grandslamů nehraje od lednového Australian Open, kde jako obhájce titulu i kvůli zranění kyčle skončil už ve druhém kole. Vrátit by se měl v dubnu v Monte Carlu.

Nadal v aktuálním vydání žebříčku klesl z devátého na 13. místo a přišel o možnost překonat legendární Martinu Navrátilovou, která v první desítce figurovala rovných tisíc týdnů v řadě.

Mezi muži je rodák z Mallorky neohroženým rekordmanem. Za ním následuje Američan Jimmy Connors, který v letech 1973 až 1988 byl v elitní společnosti 789 týdnů. Švýcar Roger Federer to v letech 2002 až 2016 dotáhl na 734 týdnů.

Do čela světového žebříčku se dnes vrátil Nadalův krajan Carlos Alcaraz, který v neděli ovládl turnaj v Indian Wells. Z čela pořadí sesadil Novaka Djokoviče, který v Kalifornii nestartoval, protože není očkován proti koronaviru. Srb, jenž stejně jako Nadal vyhrál rekordních 22 grandslamů, přijde ze stejného důvodu tako o další velký turnaj v Miami.

Nadal se naposledy představil na Australian Open
Nadal se naposledy představil na Australian Open@atptour

Česká jednička Jiří Lehečka si v žebříčku polepšil o tři místa na 44. pozici. O tři příčky se posunuly i nejlepší české tenistky. Petra Kvitová je po čtvrtfinálové účasti v Indian Wells dvanáctá a Barbora Krejčíková, která vypadla v osmifinále, figuruje hned za ní. Po deblovém triumfu jsou s Kateřinou Siniakovou v čele žebříčku čtyřhry. Pozici jedničky drží Siniaková.