Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal i Šwiateková se na postup do 2. kola Australian Open nadřeli, Wawrinka končí

Aktualizováno
Nadal i Šwiateková se na postup do 2. kola Australian Open nadřeli, Wawrinka končí
Nadal i Šwiateková se na postup do 2. kola Australian Open nadřeli, Wawrinka končíAFP
Majitel rekordních 22 trofejí ze dvouhry mužů vykročil za obhajobou titulu na Australian Open vydřenou výhrou, s britským mladíkem Jackem Draperem (21) si Rafael Nadal (36) poradil až po 3 hodinách a 42 minutách boje. Ve druhém kole na Španěla čeká Američan Mackenzie McDonald (27). Nezaváhal finalista posledních dvou ročníků Daniil Medveděv (26), jenž ztratil jen tři gamy.

Přestože Rafael Nadal loni tradičně laboroval s různými zdravotními potížemi, vyhrál na grandslamech 22 ze 23 zápasů a rekordní sbírku rozšířil na 22 trofejí.

Jenže od začátku října, kdy se stal otcem, prohrál 5 ze 6 utkání. Navíc jedinou výhru zaznamenal na Turnaji mistrů ve chvíli, kdy už byl bez šance na postup ze skupiny a naopak jeho soupeř Casper Ruud měl jisté semifinále. 

A zatímco loni předvedl svůj nejlepší vstup do sezony (vyhrál 20 zápasů v řadě), letos naopak prohrál první dvě utkání (s Cameronem Norriem a Alexem de Minaurem) a prožil nejhorší start v kariéře.

Čtyřhodinová bitva s Draperem

První vítězství v roce 2023 vydřel až na třetí pokus dnes v úvodním kole Australian Open. Nerodilo se však lehce, španělský obhájce titulu si s britským mladíkem Jackem Draperem poradil až po 3 hodinách a 42 minutách boje 7:5, 2:6, 6:4, 6:1.

Nadal v prvním vystoupení na grandslamu v roli otce získal úvodní set díky brejku až v závěrečné dvanácté hře. V úvodu druhého dějství ovšem dvakrát po sobě neudržel servis a za stavu 0:4 mohl být rád, že odvrátil dva brejkboly a alespoň tak zažehnal hrozícího kanára. 

Ve třetím setu favorizovaný Nadal neudržel vedení 4:1 a po bezmála třech hodinách hry byl stav vyrovnaný 1:1 na sety a 4:4 na gamy. Jenže Draperovi, který v posledních týdnech bojoval s virózami a neměl natrénováno podle představ, došly fyzické síly a křeče mu nedovolily dál svádět vyrovnanou bitvu. Zkušený Španěl ve zbytku utkání získal 8 z 9 her a náročný zápas ukončil.

Přehled zápasu Nadal – Draper 7:5,2:6,6:4,6:1

"Loňský ročník tu pro mě byl jedním z nejemotivnějších turnajů kariéry. A jsem teď moc šťastný, že jsem se do Austrálie ještě jednou vrátil. Ale minulost vám nic nevyhraje, musím žít v přítomnosti. Začínám už 19. sezonu na okruhu, je to nový začátek. Posledních pár měsíců nebylo snadných, ale doufám, že tohle vítězství mi pomůže," řekl Nadal v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"S ohledem na posledních šest měsíců to byl pozitivní začátek. Hrál jsem proti jednomu z nejtěžších nenasazených soupeřů. Je mladý a myslím, že má před sebou velkou budoucnost. Ale je jenom na mě, abych zapomněl na události poslední doby, vyhrával zápasy a získal zpět své sebevědomí," dodal rodák z Mallorky.

Šampion z let 2009 a 2022 Nadal startuje na Australian Open poosmnácté v kariéře, úvodní zápas nezvládl jen v roce 2016 po pětisetové bitvě s krajanem Fernandem Verdascem. Ve druhém kole, v němž má v Melbourne bilanci 16-0, narazí na Američana Mackenziho McDonalda. Před třemi lety na Roland Garros s ním ztratil jen čtyři gamy.

Medveděv převálcoval Girona

Naopak žádné slitování něměl se svým prvním soupeřem finalista posledních dvou ročníků Daniil Medveděv. Američana Marcose Girona smetl 6:0, 6:1, 6:2, když odvrátil všech šest brejkbolů.

"S dnešním zápasem musím být spokojený. Marcos dokáže hrát dobře, takže jsem rád, že to dnes takhle vyšlo," pochvaloval si hladký start Medveděv, jenž loni ve finále proti Nadalovi neudržel vedení 2:0 na sety a předloni nestačil na Novaka Djokoviče.

Přehled zápasu Medveděv – Garin 6:0,6:1,6:2

"Na loňský rok mám hodně vzpomínek. Odehrál jsem tu bláznivé zápasy s Nickem (Kyrgiosem), Félixem (Augerem-Aliassimem) i Rafou (Nadalem). Mám na to hezké vzpomínky, ale chtěl bych mít ještě lepší," zasnil se Medveděv.

Ve druhém kole se vítěz US Open 2021 utká s domácím Johnem Millmanem, který před třemi lety potrápil Rogera Federera a na US Open 2018 ho dokonce dokázal porazit. "Šest let jsem na tour a ještě jsme spolu nehráli. Ale vím, že má za sebou dobré a překvapivé výsledky, třeba s Rogerem Federerem. Budu se na ten zápas těšit," dodal osmý hráč světa Medveděv.

Do dalšího kola postupuje i Tsitsipas a Molčan

Vstup do Australian Open proti neoblíbenému soupeři zvládl trojnásobný semifinalista Stefanos Tsitsipas. Třetí nasazený Řek si poradil 6:3, 6:4, 7:6 s Francouzem Quentinem Halysem, s nímž v minulosti dvakrát prohrál.

Šampion z roku 2014 Stan Wawrinka na čtvrtém grandslamu po sobě a poprvé na Australian Open skončil v prvním kole. Trojnásobný grandslamový šampion ve čtvrtém setu za stavu 5:4 nedoservíroval zápas se Slovákem Alexem Molčanem a po téměř čtyřech a půl hodinách boje prohrál 7:6, 3:6, 6:1, 6:7, 4:6.

Molčan v boji o vyrovnání svého grandslamového maxima vyzve dalšího papírového favorita Félixe Augera-Aliassimea, kterého loni zaskočil na antuce v Marrákeši. Světová sedmička Auger-Aliassime se dnes nečekaně nadřel na postup přes krajana Vaska Pospisila, kterého zdolal až po 4 hodinách boje 1:6, 7:6, 7:6, 6:3.

Hubert Hurkacz vstoupil do letošního ročníku Australian Open hladkou výhrou 7:6(1), 6:2, 6:2 nad Pedrem Martínezem a pouhým postupem do 2. kola vyrovnal své maximum v Melbourne Parku. O jeho překonání se desátý nasazený Polák utká s Italem Lorenzem Sonegem.

Devatenáctý hráč světa Lorenzo Musetti na Australian Open vypadl i podruhé hned v prvním kole. Ital, který v úvodu sezony laboroval s bolestmi ramena, podlehl 4:6, 1:6, 7:6, 6:2, 6:7(4-10) Lloydu Harrisovi. Jihoafričan si o vyrovnání svého melbournského maxima zahraje s Maďarem Mártonem Fucsovicsem.

Kompletní výsledky Australian Open – muži

Šwiateková měla s Němkou hodně práce

Iga Šwiateková v úvodu sezony vyhrála v United Cupu tři zápasy ve dvouhře a dva smíšené čtyřhře a neztratila přitom ani set. Pak ale utrpěla debakl s Jessicou Pegulaovou a vzápětí se kvůli bolestem ramena odhlásila z generálky na Australian Open v Adelaide. 

Na úvodní grandslam sezony se ale Polka stihla uzdravit a v pondělí v Melbourne odstartovala očekávaným vítězstvím. Na postup přes Němku Jule Niemeierovou, s níž loni na US Open ztratila set, se ale nečekaně nadřela. Dvousetové vítězství se rodilo dvě hodiny.

V prvním setu musela Šwiateková bojovat o čtyři z pěti servisů přes shodu, ale i díky odvrácení dvou brejkbolů vždy odolala a díky brejku v desátém gamu se ujala vedení. V úvodu druhé sady už polská tenistka podání poprvé neudržela a dlouho se marně vracela do hry. Za stavu 3:5 ale další těžký game na servisu přes shody ustála, získala čtyři hry po sobě a zvítězila 6:4, 7:5.

Přehled zápasu Šwiateková – Niemeirová 6:4, 7:5.

"V zápase jsem se chtěla koncentrovat hlavně sama na sebe. Ona dokáže skvěle podávat a já věděla, že jí zdejší podmínky budou sedět a bude mě tlačit. Snažila jsem se ale myslet hlavně na to, co mohu udělat já, abych ji dostala pod tlak," komentovala Šwiateková, jež zahrála 20 winnerů a spáchala nebývale velké množství nevynucených chyb (28).

"Věděla jsem, že mám na to ještě zabrat. Ale v dalších zápasech bych se podobných situací ráda vyvarovala. Takže z obratu mám radost, ale nebylo to tak, že bych se musela nějak zásadně zlepšit. Spíš trochu přitvrdit," hodnotila svou hru loňská semifinalistka po úvodní večerním zápase v téměř zaplněné Rod Laver Areně.

"Byla jsem od začátku hodně nervózní, ale i tak jsem si to užila. Je to něco jiného, než když jsem hrálo během covidu bez diváků. Každopádně jsem ráda, že jsem si to mohla před fanoušky užít," dodala trojnásobná grandslamová šampionka.

Ve druhém kole se Šwiateková utká s Camilou Osoriovou z Kolumbie.

Suverénně v Melbourne odstartovala světová trojka a šestá deblistka světa Jessica Pegulaová. Američanka deklasovala 6:0, 6:1 rumunskou kvalifikantku Jaqueline Cristianovou a svou neporazitelnost protáhla už na 5 zápasů a 10 setů. Jedinou porážku letos utrpěla v úvodu sezony s Petrou Kvitovou.