Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal odstoupil z Wimbledonu. Na cestě za dalším titulem ho zastavila trhlina ve svalu

Aktualizováno
Nadal na tiskové konferenci oznámil, že letošní Wimbledon kvůli zranění nedokončí.
Nadal na tiskové konferenci oznámil, že letošní Wimbledon kvůli zranění nedokončí.ČTK
Španělský tenista Rafael Nadal (36) vzdal kvůli zranění břišního svalu start v pátečním semifinále Wimbledonu proti Australanovi Nicku Kyrgiosovi (27) a na trávě v All England Clubu rekordní 23. grandslam nezíská. Vítěz letošních Australian Open a Roland Garros to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci. "Nedovedu si představit, že bych s těmito bolestmi ještě vyhrál dva zápasy," řekl.

"Jak si bohužel dovedete domyslet, jsem tu proto, abych se odhlásil z turnaje," řekl novinářům. "Důležitější než titul pro mě je, abych byl v pořádku. Každý ví, kolik úsilí jsem do toho vložil, ale nemůžu riskovat, abych byl pak mimo sport další dva nebo tři měsíce. Mrzí mě to," uvedl Nadal.

Rodák z Mallorky útočil na třetí wimbledonský triumf v kariéře a první od roku 2010. Kvůli poškozenému břišnímu svalu se ale potýkal už během čtvrtfinále s Američanem Taylorem Fritzem s bolestmi. Podle deníku Marca má ve svalu sedm milimetrů dlouhou trhlinu.

Přestože mu jeho otec gesty z tribuny doporučoval, aby čtvrtfinálový duel skrečoval, španělský tenista si vzal přestávku na ošetření, utkání dohrál a po pětisetové bitvě postoupil. Připsal si zároveň 19. vítězství na grandslamových turnajích za sebou. "V zápase mě několikrát napadlo, že ho ale nedohraju. V břiše není něco v pořádku," prohlásil poté španělský hráč, který na turnaji plnil roli nasazené dvojky.

Ve čtvrtek nejprve trénoval v ústraní na kurtech v klubu Aorangi Park. Zde zkoušel nejen podání, ale i bekhendové a forhendové údery. Poté se rozhodl z turnaje odstoupit. Zranění jej připravilo o možnost stát se prvním tenistou od roku 1969 po Rodu Laverovi, který by získal v jednom roce všechny čtyři grandslamové tituly.

Není to navíc poprvé, co Nadala trápí tento rok zdravotní potíže. Čtvrtého hráče světa již během Roland Garros limitovalo stejně jako v minulém roce chronické onemocnění levé nohy, tzv. Müller-Weissův syndrom. Toto degenerativní onemocnění způsobující deformaci jedné z kostí ve střední části chodidla mu způsobovalo velké bolesti. Nadal kvůli tomu absolvoval řadu umrtvujících injekcí do nervu a po triumfu na pařížské antuce se nechal slyšet, že už nikdy v budoucnu podobnou cestou jít nehodlá.

Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion tak neposune vlastní rekord v čele historického žebříčku. Naopak se k němu může přiblížit Srb Novak Djokovič (35). Obhájce wimbledonského titulu má na kontě o dva primáty méně a v pátečním semifinále vyzve domácího Camerona Norrieho. Pokud obhájce tří posledních wimbledonských triumfů postoupí do finále i tentokrát, vyzve Kyrgiose, který naopak zažije na grandslamu boj o singlový titul premiérově.