Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Na Barum rallye se představí 115 posádek z 21 zemí, tradičním favoritem je Kopecký

Jan Kopecký na Bohemia Rallye 2022.
Jan Kopecký na Bohemia Rallye 2022.Profimedia
Téměř kompletní evropská špička se příští týden představí ve Zlíně na Barum Czech rallye, sedmém závodě kontinentálního šampionátu. Populární soutěž bude vedle toho tradičně i součástí českého mistrovství a na startu tak nebudou chybět ani elitní domácí jezdci. V obou seriálech může být navíc ve Zlíně korunovaný letošní mistr. V evropském šampionátu má blízko titulu Španěl Efrén Llarena (27), k českému poté Jan Kopecký (40).

"Přípravy na 51. ročník rallye v těchto dnech gradují," řekl ředitel rallye Jan Regner na dnešní tiskové konferenci. Soutěž pořadatelé poprvé připravují s novým promotérem ME. "Podstatnou změnou pro nás je, že celá rallye poběží živě na platformě WRC+," uvedl Regner.

S ohledem na přímé přenosy z jízd elitních posádek přihlášených do ME museli pořadatelé oproti minulým ročníkům upravit i program rallye. Soutěž odstartuje v pátek tradiční městskou rychlostní zkouškou, v sobotu a v neděli se poté pojedou dvakrát tři stejné erzety.

Přihlášeno je 115 posádek z 21 zemí, 74 z nich bude hodnoceno v seriálu ME. Další včetně například Václava Pecha jsou přihlášeni jen do domácího mistrovství a pojedou v druhé části startovního pole.

Hlavním favoritem rallye je Kopecký, který zlínskou soutěž oficiálně vyhrál devětkrát. Nejrychlejší byl i v roce 2004, kdy ale závodil s vozem kategorie WRC, které pořadatelé nezařadili do oficiálních výsledků.

"Ve startovní listině je spousta jmen, které neznám a nedokážu si je spojit s tváří jezdce nebo posádky. To ale neznamená, že nepojedou rychle. Myslím si, že už je to jiná generace, která nastupuje. Český fanoušek i my jezdci bychom byli rádi, kdyby tady bylo nějaké zvučné jméno, které na Barumce v minulosti vždy bylo, ale to nesnižuje konkurenci. Těším se a věřím, že minimálně dvě tři posádky ze zahraničí se zapojí do bojů o nejvyšší metu," řekl Kopecký ČTK.