Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rovanperä po druhé etapě převzal vedení v Chilské rallye, vede o 15 sekund před Evansem

Rovanperä má nakročeno k vítězství.
Rovanperä má nakročeno k vítězství.GUILLERMO SALGADO / AFP
Dvojnásobný mistr světa Kalle Rovanperä (23) se ve druhé etapě ujal vedení v Chilské rallye. Finský pilot půjde do závěrečného dne s náskokem 15,1 sekundy na britského týmového kolegu z Toyoty Elfyna Evanse (35). Třetí je Estonec Ott Tänak (36) z Hyundaie, vítěz obou dosavadních vydání soutěže v Jižní Americe z let 2019 a 2023 ztrácí přes půl minuty. Drží se o deset sekund před lídrem mistrovství světa Thierym Neuvillem z Belgie, který má v Chile první šanci získat titul.

Po nadějném vstupu do soutěže si další díl smůly vybral osminásobný mistr světa Sébastien Ogier. Francouzský pilot Toyoty po páteční ztrátě vedení a propadu kvůli defektu havaroval ve druhém sobotním testu a etapu nedokončil.

Rovanperä se dvakrát s Evansem prostřídal ve vedení a nakonec ho převzal v předposlední etapě dne. Za velmi špatné viditelnosti v mlze byl Evans o 19 sekund pomalejší než finský rival. "Vůbec nic jsem neviděl, šílené," řekl po nakonec předčasně ukončené zkoušce britský jezdec, který si přitom v sobotu připsal polovinu ze šesti dílčích triumfů, zatímco Rovanperä jediný.

"Podmínky byly fakt těžké. Hustá mlha a ty zkoušky patří letos k nejnáročnějším. Nikdy jsem v tomhle nejel," konstatoval i Rovanperä, který v posledním testu dne předčil Evanse o dalších deset sekund.

Soutěž v neděli vyvrcholí závěrečnými čtyřmi zkouškami.

Průběžné výsledky Chilské rallye