Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Leclerc byl v Baku nejrychlejší v kvalifikaci na odpolední sprint, nechal za sebou Péreze

Charles Leclerc v Baku.
Charles Leclerc v Baku.Reuters
Kvalifikaci na dnešní sprint na Velké ceně Ázerbájdžánu formule 1 vyhrál Charles Leclerc (25) z Ferrari. Monacký pilot zajel na městské trati v Baku o 147 tisícin sekundy rychlejší čas než Sergio Pérez (33), další jezdec Red Bullu a lídr šampionátu Max Verstappen (25) ztratil na třetím místě 290 tisícin. Samostatně bodovaný sprint odstartuje v 15:30.

Rodák z Monte Carla navázal na triumf z páteční kvalifikace, v níž si zajistil pole position pro nedělní hlavní závod. Kvalifikace na sprint je v F1 novinka stejně jako to, že se pojede jako samostatný závod a nerozhodne o pořadí na startu pro neděli.

Leclerc zajel nejrychlejší čas 1:41,697 v úvodu závěrečné části kvalifikace, při druhém pokusu havaroval a poškodil přední přítlačné křídlo. "Trochu jsem na to tlačil a uklouzl mi zadek. Jsem ale spokojený, jak jsem odjel úvodní část, teď v tom musíme pokračovat," řekl před televizními kamerami Leclerc. "Musíme být ale realisté. V závodním režimu to může být jiné a zvlášť Red Bull se zdá být o kousek napřed. Uvidíme, budeme bojovat," doplnil.

Leclercův týmový kolega Carlos Sainz skončil pátý. Do první šestky se vešli také jezdci Mercedesu - George Russell byl čtvrtý, Lewis Hamilton šestý.

Úvodní část tzv. sprintového rozstřelu byla předčasně ukončena po nehodě Logana Sargeanta z Williamsu. Potíže měl také Pierre Gasly z Alpine, který začne z předposledního místa na dvacetičlenném roštu.

Ve sprintu bude bodovat osm jezdců. Vítěz získá osm bodů a každý další o jeden méně. Zkrácený závod se pojede na 17 kol.

Výsledky kvalifikace

Velká cena Ázerbájdžánu bude součástí kalendáře mistrovství světa formule 1 minimálně do roku 2026. Pořadatelé závodu na městském okruhu v Baku a vedení šampionátu v sobotu v dějišti čtvrtého soutěžního víkendu v sezoně oznámili prodloužení dosavadní smlouvy o tři roky.